Odp: Zwierzęta i co po nich zostaje
No własnie - a ja mam zagwozdkę, moze ktoś mi to wreszcie wyjaśni. Raz na jakiś czas, szczególnie wiosną, spotykam na swojej górskiej drodze, szczególnie w Beskidzie Niskim, owłosione kupy. Wyglądają jak psie, takie równe wałeczki, wielkości około 10 cm, ale bywają i większe. No i są porośnięte włosami, leżącymi gładko w jedną stronę (zgodnie z kierunkiem, hmm... ruchu) - zazwyczaj białymi lub siwymi. Zastanawiałam się, czy nie są to czasem kupy wilcze, drugim przypuszczeniem był lis.
Może mnie ktoś objaśni, bo bardzo mnie to intryguje.
Pozdrawek
madzia
Hehe:) Robisz tak: moczysz kupę w detergentach, następnie suszysz to co się ostało w piekarniku (zaleca się żeby to nie był raczej piekarnik kuchenny, nie wiem czemu ;) ) potem bierzesz lupę albo mikroskop i oglądasz zawartość używając klucza do oznaczania właściciela sierści...Wtedy możesz się dowiedzieć wiele o diecie kupotwórcy, o gatunku pokarmu itd... Proste:) Kupy lisa są mniejsze :))) i znajdują się w miejscach w których "zgarbiony" i bezbronny podczas owej czynności może obserwować otoczenie. Stąd często można zobaczyć kupki na słupkach geodezyjnych i kamieniach wszelakich...Są często fantazyjne zawinięte na końcu:) Z opisu wynika jednoznacznie: że to wilcy siakieś nasr..li:) pozdrawiam ze śnieżnych manowców:)
bliższe spotkanie z owym zjawiskiem w postaci wonnej degustacji zapachu może być niebezpieczne dla degustatora...wprawdzie nie ma takiej wonności z którą można pomylić własciciela tego tajemniczego zjawiska, jednak nie należy przeprowadzać wonnej degustacji na baaaardzo świeżych obiekatach naszych zainteresowań...prawdę każecie Jabolu...wilcy jakieś nasr..li
Po konsumpcji zwierzątka pozostawiają także fragmenty innych zwierzatek, które z ich punktu widzenia były niezjadliwe - osobliwie znalazłem kiedyś całkiem świeży psi (a przynajmniej tak mi się wydaje) ogon, pazurki jakichś myszek, piórka i różne flaczki.
Myślę, że dla tego znajdujemy to rzadko, że te elementy też mają swoich amatorów.
A może to wypluwki np myszołowa lub puchacza a nie kupy??Dziabka1 jakieś fotki "tych rzeczy" poproszę
Przykro mi, ale jak dotychczas się z nimi nie fotografowałem, ale to się zmieni!
Słowo "wypluwki" odzwierciedla dokładnie to co podejrzewałem - pisząc "po konsumpcji" miałem na myśli to co pozostało na stole, nie zaś produkt "z drugiej strony".
Mam marną fotkę (ciemno było) ze ścierwem rogacza, jakie znalazłem pod Okrąglikiem - to zwierzątko pozostawiło czachę z rogami, którą zawlokłem do swojej nory...
Niestety, foty brak. Raczej nie były to wypluwki, bo z tego co mi się wydaje, to uny powinny być pod drzewami. A te owłosione kupy leżały sobie np na środku drogi z Polan Surowicznych do Woli Niżnej, tudziez na asfalcie z Solinki do Roztok. Wygladały zupełnie jak psie, tylko były porośnięte uwłosieniem. Dlatego moge sobie sądzić, ze to wilcze, ale chciałabym mieć pewnośc.
Browar, obiecuję, że jak wdepnę w następną, to jej zrobię podobiznę, a nawet zbliżenie :)
Aha - tak BTW, dziabka1 dlatego, ze mój poprzedni login dziabka nie chce się za chińskiego boga zalogowac. Dlatego bez tej jedynki jeśli można ;)
Pozdrawiam
madzia
Polecam "przewodnik śladami zwierząt" Miroslav Bouchner
wydawnictwo Multico
Warszawa 1992, ISBN 83-7073-010-8
cena 75 000 zł (tyle dałem za nową książkę)
Długi
tak! to są wypluwki:) tylko takie... z drugiego końca wilka... Pokażcie mi ptaszysko które sporządza 10 cm wypluwki:) musze zobaczyc to monstrum:)))
W niedzielę przed południem, w programie 2 TVP będzie emitowany program pt „100 tysięcy bocianów”. Prawdopodobnie odcinek będzie poświęcony bieszczadzkim zwierzętom, ich zwyczajom, zostawianym tropom itd.