Odp: Kremenaros. Powtórka z rozrywki.
Derty w Bieszczadach PTTK jest marginalizowany. Mają koło przewodnickie w Sanoku i w Ustrzykach ale ledwo, ledwo przędą. Od około tygodnia nie jestem członkiem tej organizacji i prawdę powiedziawszy czuję ulgę. Byłam tam ze względu na kolegów ale niestety klub, gdzie byli młodzi stażem przewodnicy przestał istnieć. Pa pa pa PTTK, życzę sukcesów w poszukiwaniu ajenta.
No cóż przecież najłatwiej jest odejść,niż starać się coś zmieniać.
Prawda.
Cytat:
Zamieszczone przez
DUCHPRZESZŁOŚCI
Jako nastolatek zapisałem sie do PTTK-u. Byłem idealistą przekonanym o słuszności istnienia takiej organizacj.
I dobrze, że dyskusja zahaczyła o sprawy zasadnicze.
Byłem turystą. Nigdy nie należałem do PTTK.
Tak jak zdecydowana wiekszość turystów byłem przekonany o słuszności istnienia takiej organizacji, zwłaszcza z uwagi na jej przedwojenne i powojenne (jakaś tam kontynuacja starej tradycji chyba do końca lat osiemdziesiątych) dokonania.
Obserwując działalność PTTK w Bieszczadach pod wodzą niejakiego pana S. byłem przekonany, że tylko tu jest aż tak źle. Ideały (petetekowskie) sięgają powoli bruku a maszynka do wyciskania szmalu z obiektów też zdaje się powoli zacinać.
I tu uwaga - ciekawe ile płacą za dzierżawę ajenci kempingu w Ustrzykach G. ? Mowi się, że to rodzina pana S.
pozdrawiam
Jak dla mnie, ajencja jest kuriozalną i skompromitowaną formą najmu. Bo po co ktoś ma ładować własną kasę w coś, co nie jest jego własnością?! Dla idei, owszem, jakiś czas można. Ajencja to relikt PRL-u, w którym prywatyzacja nieruchomości nie wchodziła w grę ze względów ideolo, choć było powszechnie wiadomo, że gospodarz lepiej zadba o coś, jeśli będzie miał do tego motywację finansową, a nie gołą pensję.
PTTK, jako właściciel obiektów i - formalnie - organizacja pożytku publicznego, mająca na dodatek w statucie obowiązek krzewienia i wspierania turystyki, powinna dopłacać do schronisk, a nie pobierać kosmiczny haracz. Jakaś gospodarcza hybryda, absolutny bajzel, w którym nie wiadomo, o co chodzi. A jeśli nie wiadomo, o co chodzi...
Dzięki takiemu podejściu będziemy wkrótce mieli w Biesach zalew prywatnych pensjonatów z noclegami po 200 zł w pokojach z jaccuzi, klimą i hot-spotem. I nic dziwnego, bo prywatny właściciel będzie chciał, żeby koszt inwestycji mu się jak najszybciej zwrócił. A przecież hotelarstwo jest jedną z dziedzin gospodarki o najwyższych stopach zwrotu. Jeśli nawet ta zasada nie dotarła na razie w Bieszczady, to pewnie niedługo dotrze.
Wracając do schronisk PTTK - mam wrażenie, że sprawdziłaby się komunalizacja obiektów, a potem jakaś forma partnerstwa publiczno-prywatnego. Oczywiście w teorii, bo nie jestem przekonany, czy szanowny zarząd PTTK wypuściłby z rąk takie portfolio, a potem czy gminy byłyby zainteresowane w dokładaniu się do nowych inwestycji.
Sorry, chaotyczne toto, ale jakoś mi się zebrało na wylew :-)
Aaaa, a propos członkostwa w PTTK - ostatnią składkę zapłaciłem w liceum w 1988 roku. Tylko proszę mi nie wmawiać, że ten upadek schronisk to przez takich jak ja 8)
jak zagranicznemu turyscie nie podoba sie "dziki wschod" to zawsze moze nie przyjezdzac... ja widzialam turystow ze szkocji ktorzy w PTSMie na suwalszczyznie zachwycali sie zardzewialymi kranami i takimi smiesznymi prysznicami jakby jeszcze wojne pamietaly. Mowili ze uwielbiaja polske za to ze jest tu inaczej.. fakt ze taki nocleg powinien byc tani (ptsm byl chyba 10zl) ja dlatego tez jezdze na ukraine..
a jak zagraniczniak chce luksusow to hoteli ma w cholere, niech tam siedzi i buli ile wlezie. A jak mu sie nie podoba to zawsze moze wrocic skad przyjechal. Zawsze o jednego mniej wiec troche luzniej bedzie ;)
szkoda ze wszystkie schroniska pttk nie moga miec atmosfery chatek studenckich.. mozna by odlaczyc im prad i wode- byly by tansze w eksploatacji :)
a ten "pulpit" i "letnia"to musialo byc super! dlaczego ja sie tak pozno urodzilam i nie moglam tam byc??? a ten francuski profesorek to jakis sztywniak straszliwy!
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
jak zagranicznemu turyscie nie podoba sie "dziki wschod" to zawsze moze nie przyjezdzac...
(...) a jak zagraniczniak chce luksusow to hoteli ma w cholere, niech tam siedzi i buli ile wlezie. A jak mu sie nie podoba to zawsze moze wrocic skad przyjechal. Zawsze o jednego mniej wiec troche luzniej bedzie ;)
Fajnie, niech nie przyjeżdża tylko w Bieszczadach mieszkają jeszcze ludzie, którzy chcą z czegoś żyć- w dużej części z turystyki. Z całym szacunkiem, ale z turystów jak Ty czy ja to raczej się nie utrzymają, włóczy się taka/taki całymi dniami po krzakach zamiast zjeść, wypić, ciupagę kupić i kasę zostawić :mrgreen:
Jestem za tym, żeby miejsca, które są przeznaczone na noclegi dla szerokiej rzeszy turystów (jak Kremenaros) prezentowały odpowiedni poziom tzn. minimum czystości i porządku. Jak chcę odpocząć i się pobyczyć to nie mam ochoty spać w syfie. A jak mam ochotę się poszlajać w dziczy to znajdę sobie tam odpowiednie miejsce do spania.
Fakt, Bieszczady powinny mieć swój, kształtowany przez ostatnie 50 latek, klimat, nawet nieco... a może mocniej, niż nieco, odbiegający gdzieniegdzie od standardów, jeśli idzie o noclegi. Natomiast całe to PTTK, przynajmniej jeśli idzie o Wawkę, to mym zdaniem po prostu niegdyś banda "golasów" na pensyjkach, która na początku lat 90-ych poczuła wiatr w plecy, a mając pod sobą ogromny majątek (i tradycję) petetekowski, postanowiła uwłaszczyć się nie na swoim i jakoś, w zadziwiający sposób ,to się udaje. Pozdro.
Cytat:
Zamieszczone przez
wojtek legionowo
No cóż przecież najłatwiej jest odejść,niż starać się coś zmieniać.
Prawda.
Prawda. Wejdź proszę na geriatyczne forum PTTK.
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
jak zagranicznemu turyscie nie podoba sie "dziki wschod" to zawsze moze nie przyjezdzac...
Ja bym to rozszerzył-jak się komukolwiek nie podoba(podoba też),może nie przyjeżdżać :twisted:
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
jak się komukolwiek podoba,może nie przyjeżdżać :twisted:
No wiesz Browar, chcesz abym po Bieszczadzie przestał chodzić? Za jakie grzechy mnie tak karzesz. :sad: ;-)