Odp: Lasy chcą wziąć parki narodowe
Cytat:
Zamieszczone przez
naive
Mysle że ciągle warto przypominać o potrzebie utworzenia parku narodowego w Birczy.
Tylko czy faktycznie przyczyni się to do ochrony?
Ostatnio przekonuja mnie opinie, że formalne ustanowienie PNu
staje się dla tzw. szerokiej opinii potwierdzeniem atrakcyjnosci turystycznej danego obszaru
i powodem samym w sobie, by w dane miejsce zajechać tłumnie
bryką, konsumpcją i muzyką.
Prawnie, skutecznie dałoby się niezbedną ochronę, jak sądze, załatwić i nieco "dyskretniej".
Przy okazji - sympatyczne zdjęcia na stronie.
Bieszczadzkie (nie tylko, naturalnie) kwiaty to:
zawilec narzycowy/narcyzowaty (ten biały), driakiew lśniąca (fioletowawa) i zapewne prosiecznik jednogłówkowy (żółty).
Serdeczności,
Kuba
Cytat:
Zamieszczone przez
robines
Derty nie zasmucaj się tak bardzo,przecież swój rozum masz...to tylko Gazeta Wyborcza! Chociaż widzę że niektórzy ciągle traktują organ Michnika jak swoistą wyrocznie.Pożyjemy,zobaczymy.
Widzisz...ja tę wiadomość sprawdziłem zanim coś napisałem. To niestety jest prawda. Powiem więcej. O takich projektach pewien pracownik pewnego PN-u mówił mi zanim GW sprawę wywąchała...
W sprawie ochrony przyrody lewica zawsze będzie udawała nieprzejednanie, czujność ideową itd:P Dlatego, gdy tylko jakiś sygnałek do nich dotrze, nie omieszkają go nagłośnić, zwłaszcza gdy władzę sprawuje prawica.
W tym przypadku jednak uważam, że 'lewusy' mają rację - to jest chory pomysł, aby ochroną przyrody zajmowała się instytucja żyjąca z jej eksploatacji. Fachowo zwą to konfliktem interesów i akurat wszelkie krytyki czerwonych będą tu zasadne. A ja, z żalem, ale się zgodzę z czerwonymi.
Pozdrawiam,
Derty
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
Tylko czy faktycznie przyczyni się to do ochrony?
Ostatnio przekonuja mnie opinie, że formalne ustanowienie PNu
staje się dla tzw. szerokiej opinii potwierdzeniem atrakcyjnosci turystycznej danego obszaru
i powodem samym w sobie, by w dane miejsce zajechać tłumnie
bryką, konsumpcją i muzyką.
Prawnie, skutecznie dałoby się niezbedną ochronę, jak sądze, załatwić i nieco "dyskretniej".
Zamiast PNu można powołać wielkoobszarowy rezerwat np taki jak Czerwone Bagno,11 600 ha.Na rezerwaty parcie jest nieduże.
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Zamiast PNu można powołać wielkoobszarowy rezerwat np taki jak Czerwone Bagno,11 600 ha.Na rezerwaty parcie jest nieduże.
Presja nieduża ale problemem staje się stworzenie rozsądnego operatu ochrony. Modelowy przykład to "Źródliska Jasiołki".
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Zamiast PNu można powołać wielkoobszarowy rezerwat
Albo kilka mniejszych, tudzież w porozumieniu gminy & lasy & kołą łowieckie etc.
ustalić, że się pewnych terenów nie będzie promować/eksploatować, ograniczać pozwolenia na budowy itp.
Przy _stosunkowo_ niewielkim (jak dotąd - na szczęście) zadeptaniu
Przemyskiego i północnych części GST
- mogłoby wystarczyć, bez przypominania tzw. społeczeństwu,
że takie okolice istnieją.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Presja nieduża ale problemem staje się stworzenie rozsądnego operatu ochrony
No taak (-; boć - alternatywnie - plan ochrony etc. dla ewentualnego nowego PNu
to byłaby wszak bułka z masłem...
Serdeczności,
Kuba
Tak na marginesie chciałam zaznaczyć, że Słowacja ma podobną sytuację przez co trwał spór kto/czy usunie powalone przez wiatr drzewa z parku Tatrzańskiego i wieźmie za to sporo kaski...
Hej:)
Szukałem wiedzy nt uzasadnienia ideologicznego tej dziwnej fuzji. Nic. Cicho, sza... W ogóle nie wiem, jakie są prawdziwe motywy 'leśnych' wyciągających ręce po śmieszne 200 tys. ha lasu, łąk i wody.
Pozdrawiam,
Derty
Faktycznie kasa w lasach i parkach jest taka że kazdy wyciąga rece po stołki...<sarkazm>