Odp: Album "Zapomniane Bieszczady" Pawła Kusala
Ja nie widzę przeciwwskazań do zabawy. Wg prawa autorskie prawa majątkowe należą do fotografa lub jego spadkobiercy o ile nie zbyli praw. 70 lat po śmierci autora prawa majątkowe wygasają, natomiast osobiste nigdy, więc jeśli jest znany fotograf to należałoby go uwiecznić w podpisie.
Co do pomysłu nowego albumu ze zdjęciami współczesnymi jako porównanie to nie widzę możliwości zrobić tego jako kolejne (czwarte już, bo trzecie ukazało się w sierpniu 2008 ) wydanie, lecz raczej jako osobną książkę - album z wybranymi zdjęciami.
Zachęcam więc do zabawy zaproponowanej przez Jabola - jeśli mogę coś zasugerować to korzystanie z III wydania, bo zawiera ono ponad 100 nowych zdjęć i pocztówek w porównaniu do wydań poprzednich.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
barszczu
... korzystanie z III wydania, bo zawiera ono ponad 100 nowych zdjęć i pocztówek w porównaniu do wydań poprzednich.
Pozdrawiam
Powiedz Drogi Barszczu, pocztówek z jakich nowych miejsc jest najwięcej ?
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
Powiedz Drogi Barszczu, pocztówek z jakich nowych miejsc jest najwięcej ?
Przede wszystkim album jest poszerzony o 24 strony, poprzednie wydania miały po 120 stron, obecne ma 144.
z nowych zdjęć najciekawsze wg mnie to:
- Hoczew - kościół z lat 20.
- cały nowy rozdział - Polana - 5 fotografii
- Komańcza Letnisko - budynek przystanku kolejowego
- prymas Wyszyński w Komańczy
- Kulaszne - drzeworyt z pocz. lat 80. XIX w. (budynki nieistniejącego dziś zakładu leczniczego)
- 38 fotografii w nowym rozdziale Tworylne (okres II wojny św.)
- pomnik Stalina w Ustrzykach Dolnych
W sumie w porównaniu do II wydania jest ok. 100 nowych fot. i indeks nazw geograficznych.
Pozdrawiam
1 załącznik(ów)
Taki tam sobie mix. Górne zdjęcie z albumu - początek XX wieku (?), a dolne z 1977. Przy okazji: gdzie to jest i skąd zrobione?
Taki tam sobie mix. Górne zdjęcie z albumu - początek XX wieku (?), a dolne z 1977. Przy okazji: gdzie to jest i skąd zrobione?
1 załącznik(ów)
Widok na Glinne (strona 28 tegoż albumu), zrobiony z okolic Kamienia Leskiego. W lipcu 2008 robiłem zdjęcie w pobliżu.
Oczywiście odpowiedź prawidłowa. Obydwa zdjęcia zostały zrobione ze szczytu Kamienia Leskiego. Na pocztówce w albumie widać nawet fragment krzyża (poprzedniego), umieszczonego na szczycie. Poprzedni krzyż został "sprywatyzowany" przez jakiegoś "kolekcjonera" na początku lat 90-tych minionego wieku. W jakiś czas później zainstalowany został obecny.
2 załącznik(ów)
Mam już ok 10 zestawień fotek:) super zabawa... Baligród na smaka:
2 załącznik(ów)
2 załącznik(ów)
synagoga w Lisku i galeria w Lesku... Co ciekawe, zwraca uwage dość duża rozbieżność wyglądu. Ktoś wie dlaczego? Pozatym na starej fotografii można wypatrzyć kogoś kto nie ulegał fotograficznemu "usztywnieniu" - ów luzak trzyma sie tablicy:)))