Odp: Trzcianiec-co tam rośnie i dlaczego ?
:) WUKO Kłobuka cytowałem z innej (nie dla dzieci) książki (dla jasności nie lubię jej choć jej autora tak) . Teraz będę znal i KLOBUKA :) (a Klobuka witam i pozdrawiam mając nadzieję ,że nie będzie miał mi za złe) . Pisanie na komp. odczytuję dwojako (widać taką mam wadę) :KLOBUK jako KŁOBUK
Pozdrawiam PF
ps po raz ostatni tu nie na temat :oops:
-> Wuka
Czy klobuk to może kapelusz?
Tak,to kapelusz-ulubione nakrycie głowy wielu Bieszczadników.Pozdrawiam!
Jezeli wiesz co znaczy PROWIDNYK CHASZCZOWY to oczywiste ze wiesz co to KLOBUK ! Podoba mi się to hasło ! Jutro idę na wędrówkę po chaszczach na Jasielu !
Jest kilka miejsc z tym barszczem, zaczęło się w Zawadce Rymanowskiej, bo tam go wpierw sprowadzono ! Duże ilości jego są na Płonnej k. Karlikowa, w okolicy ruiny cerkwi. Kilkanaście sztuk rośnie przy trasie do bazy studenckiej na Jaworniku od strony Rzepedzi.Rozsiewają się wzdłurz rzek i potoków. Bardzo trudne do wytępienia.Z daleka nipozorne, lecz jeśli staniesz obok to widać że spokojnie mają i ponad cztery metry ! O
Oczywiście- nie dotykać !!! Powstają oparzenia i długo gojące się rany. Szczególnie, grożne jeśli jest słonecznie i sucho !!! OMIJAĆ Z DALEKA...!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
Klobuk
Oczywiście- nie dotykać !!! Powstają oparzenia i długo gojące się rany. Szczególnie, grożne jeśli jest słonecznie i sucho !!! OMIJAĆ Z DALEKA...!!!
Nie tylko nie dotykać, ale i włazić pomiedzy to piękne zielsko (-;
w upalny dzień nie warto - lotne świństwo...
Prawie 19 lat temu chaszczowaliśmy odrobinkę w okolicach Zawadki,
Kolega oddzielił się na chwilę, brodził w niewinnie wyglądającym zielsku
- noc i następny dzień przecierpiał z objawami podobnymi nieco
do udaru słonecznego. Potem dowiedzieliśmy się o darze Wielkiego Brata.
...zupełnie nie dlatego dekadę później lubelskie SKPB kupiło w tej wsi
chyżę, w której prowadzi bazę/chatkę studencką, a w Jaworniku
rozbijało bazę wespół z Orkiestrą pw. św. Mikołaja (-;
Zapraszam ((-;
Serdeczności,
Kuba
Tak się składa JAKOB P. PANTZ że dawniej byłem bywalcem i współtwórcą bazy na Jaworniku w jej nowym miejscu, teraz często bywam na Zawadce Rym.! Zapewne nie raz spotkaliśmy się na IMIENINACH SOŁTYSA na Jaworniku !
Cytat:
Zamieszczone przez
Klobuk
byłem bywalcem i współtwórcą bazy na Jaworniku w jej nowym miejscu[...]Zapewne nie raz spotkaliśmy się na IMIENINACH SOŁTYSA na Jaworniku !
Współtwórcą?
Brzmi ciekawie - może się znamy? (-;
a na 100% mamy sporo wspólnych znajomych (w kłobukach i polarach?)
Natomiast ja nigdy niestety nie byłem na "Imieninach"
Kiedyś Jawornikiem i Zawadką zajmowałem się nieco
od strony, powiedzmy, formalnej
tudzież np. osobiście podarowałem jawornickiej bazie namiot 'cyrkowy'
zaś zakup posesji w Zawadce współfinalizowałem (-;
Serdeczności,
Kuba
Pisząc przed chwilą o MIĘCIE w dziale o ziołach wspomniałem o Bazie i herbatce z mięty na Jaworniku ! HEJ...!
Schody obok "DEREKCJI" na bazie to moje dzielo ! "Piwniczka Jarka" to też moje znalezisko, pózniej tak nazwane, bo włożył w to moc pracy !