Odp: Wędrówki po stronie ukraińskiej
Cytat:
Zamieszczone przez
WojtekR
Przelazłem prawie cały łuk ukraińskich Karpat. Nie spotkałem nikogo złego! Żadnych "smutnych panów", żadnych opłat, żadnych nieprzyjemności (no może poza spotkaniem w Użoku ichniejszych pograniczników, ale i tak fajnie się skończyło!). Albo mam szczęście do ludzi, albo KTOŚ czuwa nade mną :-))).
Na marginesie: Lucyno i Basiu, nie wywołujcie nowej wojny, proszę...
Wojtku - na Twoje życzenie - wszystko :lol:
Gdyż bardzo Cię lubię i podziwiam.
Z ukraińskich (jak również i z rumuńskich) gór mam doświadczenia podobne do Twoich. Wszędzie spotykałam sie z ogromną wprost życzliwością.
A w Rumunii gościł nas w swoim domu żołnierz ze straży granicznej, który jednego dnia nas spisał, kolejnego podwiózł swoim samochodem na stopa, a jeszcze następnego - spotkany w cerkwi zaprosił do swojego domu, gdzie spaliśmy kolejne dwie noce (a w zasadzie to jedną, bo jedną całą łazili po górach).
Oj, dużo by opowiadać ...
Nie myślę, że to sprawa szczęścia. Myślę, że jeśli my się do kogoś odnosimy życzliwie - to ten ktoś odpłaca nam tym samym - a Ty jesteś bardzo życzliwie nastawiony do świata.
Pozdrowienia.
Basia
Z przykrością muszę stwierdzić ze za dużo cywilizacji pojawia się w Ukraińskich Karpatach, znaczą szlaki, wycinają przejścia w kosówce, za niedługo to będą góry nie do poznania. Jeszcze inwestycje wysokogórskie w postaci schronisk i trzeba się przenieść gdzie indziej. Ale jeszcze w tym roku troszkę Gorganów i do Rumunii.
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszekj
Z przykrością muszę stwierdzić ze za dużo cywilizacji pojawia się w Ukraińskich Karpatach, znaczą szlaki, wycinają przejścia w kosówce, za niedługo to będą góry nie do poznania. Jeszcze inwestycje wysokogórskie w postaci schronisk i trzeba się przenieść gdzie indziej. Ale jeszcze w tym roku troszkę Gorganów i do Rumunii.
Signum temporis.
Ale nie sądzę aby zagospodarowanie gór Ukrainy postępowało tak szybko i aby schroniska powstawały tam jak grzyby po deszczu.
O ile wiem (i o ile rozmawiałam na ten temat w COTG) nie są też planowane dalsze szlaki znakowane.
Raczej obawiam się czego innego - rosnących hałd śmieci z powodu absolutnego braku świadomości ekologicznej (również wśród naszych rodaków odwiedzających tamtejsze góry).
Oraz "dzikich" inwestycji narciarskich.
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Signum temporis.
Ale nie sądzę aby zagospodarowanie gór Ukrainy postępowało tak szybko i aby schroniska powstawały tam jak grzyby po deszczu.
O ile wiem (i o ile rozmawiałam na ten temat w COTG) nie są też planowane dalsze szlaki znakowane.
O ile wiem to zagospodarowanie ukraińsich Karpat będzie postępowało. Być może nawet w tym roku będą znakowane nowe szlaki piesze i rowerowe. Jest kilka projektów już negocjowanych. Kilka projektów z Podkarpacia i Lubelszczyzny realizowanych we wspólpracy ze stroną ukraińską będzie kontynuowanych. W ramach INTERREG są już pisane nowe. Mam cichą nadzieję, że będzie coraz więcej inicjatyw trójstronnych:polsko-ukraińsko-słowackich pozwalajacych przeciętnemu turyście na bezproblemowe poruszanie się w obrębie tych trzech państw.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
O ile wiem to zagospodarowanie ukraińsich Karpat będzie postępowało. Być może nawet w tym roku będą znakowane nowe szlaki piesze i rowerowe. Jest kilka projektów już negocjowanych. Kilka projektów z Podkarpacia i Lubelszczyzny realizowanych we wspólpracy ze stroną ukraińską będzie kontynuowanych. W ramach INTERREG są już pisane nowe. Mam cichą nadzieję, że będzie coraz więcej inicjatyw trójstronnych:polsko-ukraińsko-słowackich pozwalajacych przeciętnemu turyście na bezproblemowe poruszanie się w obrębie tych trzech państw.
Ale w tych projektach nie bierze już chyba udziału COTG.
No cóż - mamy chyba całkowicie inną wizję zagospodarowania ukraińskich gór.
Ja osobiście uważam, że więcej szlaków turystycznych i schronisk stanowczo nie jest tam potrzebne, wystarczy to co już jest teraz.
Natomiast koniecznie wymaga uregulowania kwestia ochrony przyrody i nie kolidowania tej ochrony z już uprawianą turystyką - np. wyznaczenie w Czarnohorze i Gorganach miejsc biwakowych, konsekwentne przestrzeganie zakazu biwakowania tam gdzie nie wolno tego robić oraz sprzątanie miejsc wyznaczonych na biwaki.
Teraz jest tak, że niby wyznaczone są jakieś miejsca, ale ludzie i tak biwakują wszędzie gdzie chcą a na dodatek zostawiają po sobie hałdy śmieci i za przeproszeniem - gówien.
Skoro wyznakowany został szlak na Sywulę - to wypadałoby zezwolić oficjalnie na biwakowanie na Połoninie Ruszczyna (obok ruin schroniska PTT), ale jednocześnie trzeba by tamto miejsce regularnie, co najmniej raz w miesiącu sprzątać.
I sorry za to co piszę ale zwyczajnie jakiś kibel by się przydał, bo cała kosówka w okolicy jest obe ...na.
Nie dziwota - tam latem codziennie biwakuje co najmniej kilkanaście osób, gdzieś się muszą wypróżniać.
Poza tym co jest teraz wręcz niezbędne - absolutnie konieczna jest inwestycja w służby ratownicze - bo jak się teraz cokolwiek stanie - to trzeba sobie radzić samemu.
I moim skromnym zdaniem w takim kierunku powinno iść dalsze zagospodarowanie Gorganów i Czarnohory, a nie "znakowanie nowych szlaków".
To ostatnie jest zdecydowanie najłatwiejsze, ale jakoś nikt nie myśli perspektywicznie, ze te szlaki trzeba potem też utrzymać i co 2-3 lata odnawiać.
Ale cóż - to tylko moje skromne zdanie. Ukraińcy i tak na swoim terytorium zrobią to, co uznają za stosowne.
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Mam schematy szlaków w Karpatach Ukraińskich
1. Po Czarnogórskich wysokich górach
Szybeny-leśniczówka KPPN-Wesnarka-jezioro Mariczejka-Dzembronia-Menczuł-Brebeneskul-Rebra-jezioro Niesamowite-Turkuł-Dancerz-Pozyśżewska-Beckuł-Howerla-Zaroślak
2.Po wysokich górach Czywczyńskich
Szybeny-Medweżak-Połonina Rogeska-Stig-Połonina Berczewska-Kernyczyj-Furatyk-Łrdeskuł-Prełucznyj-Starostaja-Budaszewska Wielka-Czywczyn-Popadia-Łustun-Pirje-Koman-Gnitessa-Bałtagóra-Czimirnyj-Szybeny
3. Po Górach Gryniwskich
Krasnyk-Krenta-Zmijenska-Posticka-Stupowa-Łukowica-Baba Łudowa-Dukania-Mokryniec-Perkałaba-Gołoszyno-Hryniawa
Za Aldona Nykolayevich z Zachodnioukrańskiej Organizacji Turystycznej
cdn
Napisałam cdn ale nie sądziłam, że dalej będzie tak specyficznie. Jak to mawiają Rosjanie i straszno i śmieszno. Baśka swoim zwyczajem przeniosła ten fragment na forum 321 gory no i zaczęła się dyskusja merytoryczna. W tonie Lucy wyp w bieszczady.
Sprawdziłam zasady panujące "w światku wydawców materiałów pokonferencyjnych". Panuje tam zasada, że drukuje się materiały w wersji dostarczonej przez wykładowcę. Nie wprowadza się zmian merytorycznych do tekstu.
Ten fragment o szlakach to tekst dostarczony przez Zachodnioukraińską Organizację Turystyczną ze Lwowa.