Odp: O grasujących w Serednim Małym niedźwiedziach
"Ja wiem o innych wypadkach bicia bykow z lat 80-tych w Krywem i na Krywce przez ogromnego samca."
W Krywem niedźwiedź zabił konia (własność Staszka i Witka) oraz krowę (jałówkę) własność Tosi. Oczywiście nie jednego dnia, nawet nie jednego roku. O relację najlepiej poprosić Tosię Majsterek.
Długi
Witam witam sie nie odzywalem bo mam teraz ograniczony dostep do kompa.
Znam czlowieka ktory okresowo trudnil sie wypasem bydla owiec itp. Rowniez w czasach kiedy po bieszczadach pasly sie olbrzymie stada bydla glownie slynnych bykow. Wypasano na duzych polaciach lak jak Tworylne, Krywka, Tarnawa. Pasterz opowiadal o jakichs przypadkach nie pamietam czy z Krywego czy Tworylnego ale ten ktory sobie zapisalem pamietam dobrze akcja dziala sie na Krywce.
Pasterz byl bezposrednim swiadkiem. Niestety nie mam zapiski przed oczyma a wiec data bedzie w przyblizeniu. Bylo to ok 85 roku bardziej z tendencja do dat wczesniejszych. Jesien prawdop. pazdziernik noc pelni z przymrozkiem. Pasterza obudzily czy zaniepokoily odglosy z pastwiska wiec poszedl to sprawdzic. Poczatkowo slyszal tylko dziwne odglosy.... niedzwiedzia ujrzal kiedy ten obalal byka. Jak to okreslil pasterz.... ''mis trymal go za morde'' i wywracal. Przerazony obserwator zaszyl sie w bacowce. Rano stwierdzono ze byk zostal odciagniety spory kawalek w las. Pasterz po porownaniu wielkosci drapieznika do byka ocenil go na ok 400 kg. Sory za brak pikantnych szczegolow ale nie chce zmyslac a szkoda bo pamietam ze notka dluga byla. No to na tyle z archiwum 14-staka
Jeszcze jedno podejrzewam ze duzo o tych wypadkach z Seredniego wiedza mieszkancy Polany jest tam paru niezlych lazikow trzebaby namowic ich na opowiesci