Odp: Mocanita: ostatnia wąskotorowa leśna kolejka parowa w Europie
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzej627
Będę musiał to kiedyś sprawdzić. Trzeba tylko będzie się przyjrzeć, czy wszystko co wożę ze sobą jest niezbędne. Bo po co nosić niepotrzebne rzeczy na plecach?
to może na kompromis jakiś pójdziesz?;-) i np zamiast na Rumunię to Świdowiec-tam jest droga można normalnie autem wyjechać na górę :grin: a kompromis będzie polegał na tym, że na Świdowcu nie ma hotelu żadnego
Jak do maja skombinujemy z żoną jakiś mniej zawodny pojazd to tez pewnie byśmy się wybrali. Chyba, że ktoś bedzie miał dwa miejsca???
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Jak do maja skombinujemy z żoną jakiś mniej zawodny pojazd to tez pewnie byśmy się wybrali. Chyba, że ktoś bedzie miał dwa miejsca???
Jak by co ja od niedawna dysponuje 7 osobowa terenowką ale na taka wyprawę raczej trzeba ja liczyć jako 4 wiec się zmieścicie + namioty plecary i inne biwakowe graty.
Marcin, cieszę się, że przyłączasz się do wyprawy.
Cytat:
Zamieszczone przez
orsini
te rododendrony mnie położyły na łopatki...ale maj to chyba dla nich za wcześnie :-(
Orsini, zdopingowałaś mnie do zmontowania krótkiego filmu: Jesienią w Pirenejach na szlakach rosły krokusy. Nieraz było ich aż tyle, że nie dawało się robić inaczej, trzeba było po nich chodzić. Głupio się czułem depcząc kwiaty.
wow
to są te no ziemowity, zimowity czy jak im tam, mam to w ogrodzie
Parę słów na temat map, którymi dysponuję.
Mapy do GPSów - City Navigator Europe NT 2009 wystarczy do poruszania sie samochodem po drogach, którymi będziemy jechać. Zaintalowałem na komputerze mapy amatorskie z mapcenter: ROMANIA oraz mapę topograficzną Rodnianskie i Marmoroskie CL.
Zamówiłem też mapę papierową Góry Rodniańskie
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzej627
Parę słów na temat map, którymi dysponuję.
Mapy do GPSów - City Navigator Europe NT 2009 wystarczy do poruszania sie samochodem po drogach, którymi będziemy jechać. Zaintalowałem na komputerze mapy amatorskie z mapcenter:
ROMANIA oraz mapę topograficzną
Rodnianskie i Marmoroskie CL.
Zamówiłem też mapę papierową
Góry Rodniańskie
Jeśli chodzi o samą Dolinę Wazeru (tam gdzie jeździ kolejka) ciągle niedoścignioną jakość stanowi Arkusz Burkut z przedwojennej polskiej WIG-ówki. Dostępny w necie na stronie http://www.mapywig.org lub w postaci papierowej w Sklepach Podróżnika.
B.
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Jeśli chodzi o samą Dolinę Wazeru (tam gdzie jeździ kolejka) ciągle niedoścignioną jakość stanowi
Arkusz Burkut z przedwojennej polskiej WIG-ówki. Dostępny w necie na stronie
http://www.mapywig.org lub w postaci papierowej w Sklepach Podróżnika.
Dzięki. Studiuję ją w tej chwili.
Basiu, wzdłuż rzeki Vaser ciągnie się "kolejka gosp. lub tramwaj" a obok "droga wiejska". Mapa jest z 1932 roku. Jak dzisiaj wygląda ta droga? Dokąd da radę dojechać?
Przy okazji, to polecam film Mocanita "Mariuta" Steam Locomotive Passing First Tunnel.