Odp: plan wycieczki - sugestie/porady
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
tak, cos w tym jest! dla mnie przejsc dziennie .. ogromna wyrypa ... ale rozumiem ludzi co w ciagu dnia ida ...
Znam Gościa (pozdrawiam Marcinie),który samotnie "zalicza" bardzo długie dystanse np. w jeden dzień czerwonym szlakiem z Cisnej aż do Puław w Beskidzie Niskim :roll:.(co mapy brakuje ? trzeba dwie złożyć razem)
Ale jak idzie w grupie to potrafi się dostosować do innych i to jest Jego zaleta.Dobrze się z nim chodzi ,bo jak trzeba skoczyć ;)z grani po wodę do zródełka , które jest niżej jakieś 20 minut i spowrotem 30, to reszta idzie dalej a On i tak z wodą dogania.
Rozumię, jak ktoś lubi "robić"długie trasy (szacunek), ale musi mieć do tego odpowiednie przygotowanie i znać swoje możliwości ,jak to się mówi "mierzyć siły na zamiary"
Krzysiek powiem ci jedno : pierwszy raz byłem w Bieszczadach przypadkiem " ale tak mnie zafascynowały" że w dniu wyjazdu już rozmyślałem intensywnie jak "tu" najszybciej powrócić :d. drugą wyprawe zaczełem planować w najdrobniejszych szczegółach i róznych wariantach tak żeby jak najwięcej zobaczyć i przejść i tu ........ zonq wszystko na miejscu zweryfikowała pogoda i na całę szczęście :D wtedy dopiero zaczełem dostrzegać uroki Biesów. Od tamtej pory każdy wyjazd w Bieszczady planuje z " grubsza" , tzn date wyjazdu i powrotu oraz miejsce startu a reszta wychodzi w trakcje :d .
życzę powodzenia w trasie i wytrwałości :D
Ja już przeżyłem ten raz kiedy pogoda pokrzyżowała plany. Teraz chce spróbować zmierzyć się z pewnym, nazwijmy to wyzwaniem. Jest więcej jak pewne, że zrealizowanie planu w 100% to pobożne życzenie, ale tak to już jest :wink: Niemniej będę chciał jednak przejść tą trasę. Jak nie w 6 to w 10 dni :wink: Czas pokaże co z tego wyjdzie. Jak znam siebie to z "pod Honem" ciężko mi się będzie rozstać :wink:
Co do przygotowania to plaża + lasy oliwskie + gdyńskie klify jak tylko przyjdzie wiosna będą miejscem moich licznych przechadzek. Teren co prawda nieporównywalnie łatwiejszy, ale przyjemny do podrasowania kondychy :wink:
Po pierwsze witam na forum, gdyż jest to mój pierwszy wpis :)
Krzysiek wróciłeś już? Opiszesz na forum jak udała Ci się realizacja założonego planu? :)
W tym roku planuję swój pierwszy wypad w Bieszczady (w sierpniu) pomimo wykruszenia się kompana zdecydowałem się jechać sam :)
Jak się udała realizacja planu? Ano niestety się nie udała... Już spieszę z wyjaśnieniem.
Otóż na początku maja doznałem kontuzji. Skręcenie stawu kolanowego z ukruszeniem łękotki przyśrodkowej. 3 tygodnie w gipsie od pół uda do kostki + 2 tygodnie rehabilitacji. Niby na termin wyjazdu bym się wyrobił, ale rozsądek wziął górę.
Obecnie jestem coraz bardziej rozchodzony i zaczynam zaprawę. Plan jest taki coby Bieszczad odwiedzić w połowie września. Mam nadzieję, że nie będzie jak w ubiegłym roku, czyli nieprzerwanie przez 6 dni deszcz. Co do planu, to będzie lekko zmodyfikowany. Wyłączony zostanie najprawdopodobniej odcinek Komańcza - Cisna i pewnie mordercza wyprawa z Wołosatego do Chatki Puchatka. W to miejsce pewnie coś wskoczy. Chociażby pętelka Cisna-Cisna czarnym szlakiem przez Jaworzec albo coś takiego.
Ciekawe czy to już wszystkie przeciwności jakie stanęły mi na drodze w Bieszczad? Mam nadzieję - do zobaczenia na szlaku!
Oby wszystkie! Powodzenia!
Tak, to znowu ja, dla tych co jeszcze nie mają dość czytania moich upierdliwych dyrdymał :grin:
Po opisanych wyżej perturbacjach moja desperacja odnośnie wyjazdu sięga zenitu. Wyszło na to, że w nowym terminie mogę jechać SAM albo wcale. Pytanie brzmi czy samemu po Bieszczadzie chodzić jest bezpiecznie? Zadaję takie pytanie wierząc w maksymę: "Nie ma głupich pytań..." - wybaczcie ;) Brak doświadczenia niestety. Z tego powodu i drugiego jakim jest niedawna kontuzja okroiłem znacznie plan pierwotny.
Kolejny projekt wygląda tak:
Dzień 1
Cisna - Wetlina - przez Okrąglik - czerwony szlak
Dzień 2
Wetlina - "Pod Rawkami" - zielony szlak
Dzień 3
"Pod Rawkami" - Wetlina - przez Połoniny: Caryńską i Wetlińską - zielony i czerwony szlak a od przełęczy Orłowskiego żółty (?)
Jakieś porady, gdzie uważać, na co zwrócić uwagę?
Dzięki z góry.
Jeżeli szukasz towarzystwa, to w drugiej połowie września co najmniej kilka osób z forum będzie przebywać w Sękowcu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krzysiek
Tak, to znowu ja, dla tych co jeszcze nie mają dość czytania moich upierdliwych dyrdymał :grin:
Po opisanych wyżej perturbacjach moja desperacja odnośnie wyjazdu sięga zenitu. Wyszło na to, że w nowym terminie mogę jechać SAM albo wcale. Pytanie brzmi czy samemu po Bieszczadzie chodzić jest bezpiecznie? Zadaję takie pytanie wierząc w maksymę: "Nie ma głupich pytań..." - wybaczcie ;) Brak doświadczenia niestety. Z tego powodu i drugiego jakim jest niedawna kontuzja okroiłem znacznie plan pierwotny.
Kolejny projekt wygląda tak:
Dzień 1
Cisna - Wetlina - przez Okrąglik - czerwony szlak
Dzień 2
Wetlina - "Pod Rawkami" - zielony szlak
Dzień 3
"Pod Rawkami" - Wetlina - przez Połoniny: Caryńską i Wetlińską - zielony i czerwony szlak a od przełęczy Orłowskiego żółty (?)
Jakieś porady, gdzie uważać, na co zwrócić uwagę?
Dzięki z góry.
Jeśli miałeś tak poważną kontuzję i chcesz iść sam, to proponuję zrezygnować z odcinka Cisna-Wetlina.
Proponuję coś takiego.
Dzień 1 - Wetlina- żółtym na przeł.Orłowicza i dalej czerwonym, obie połoniny i nocleg w UG.
Dzień 2 - UG-Tarnica-Halicz-przeł.Bukowska i nocleg w Wołosatem (cały czas czerwony)
Dzień 3 - Wołosate-niebieskim na obie Rawki i Działem zielonym do Wetliny
Kiedy chcesz dokładnie jechać? Może pojedziemy razem? Zabrałbym Cię po drodze. U mnie w grę we wrześniu wchodzi jedynie wyjazd wieczorem w czwartek i powrót wieczorem/w nocy w niedzielę. Na miejscu bylibyśmy w piątek nad ranem. Zrobilibyśmy kółko do Wetliny tak jak napisałem wcześniej. Gdzie chcesz nocować? Dobrze byłoby mieć namiocik w razie W.
witaj ! co do kontuzji- to radziłbym zasięgnąć opinii ortopedy.Co on na Twoją wyprawę.Co do samej wędrówki-radzę byś używał kijków trekingowych !! A na kolano-orteza. Sam miałem poważną kontuzję kolana.( co w ogóle mnie przerażało ,że skończy się moje łażenie po górach ).Istotne, byś po prostu nie zaszkodził sobie.bo póżniej znów rehabilitacja itd.