Odp: Zimowa ekspedycja 2010
Cytat:
Zamieszczone przez
PiotrB
na Jaśle i w lecie się ludzie gubią i zamiast na Okrąglik idą do Przysłupia....
Nie ma tak żle, w lecie czy zimą. Masz tu link z zimy tego roku na Jasłach.
http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php?t=4920
Śnieg był taki sypki, że i rakiety nie przydatne były. Poszperaj na forum ,gdzieś jest tu sprawozdanie z zimowej wyprawy która "Goprem" się skończyła. Nie piszę to dla tego żeby zniechęcać do chodzenia zimą , bo na prawdę jest wtedy pięknie i dobrze się chodzi , tylko wszystko trzeba robić z rozsądkiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Nie ma tak żle, w lecie czy zimą. Masz tu link z zimy tego roku na Jasłach.
http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php?t=4920
Śnieg był taki sypki, że i rakiety nie przydatne były. Poszperaj na forum ,gdzieś jest tu sprawozdanie z zimowej wyprawy która "Goprem" się skończyła. Nie piszę to dla tego żeby zniechęcać do chodzenia zimą , bo na prawdę jest wtedy pięknie i dobrze się chodzi , tylko wszystko trzeba robić z rozsądkiem.
Czytałem i czytam ciągle, co do rozsądku to jak wszędzie piszę: bezpieczeństwo przede wszystkim. Między innymi dlatego przygotowania rozpoczynam teraz a nie w styczniu.
Co byś doradzał na odcinku Cisna Jasło?
Cytat:
Zamieszczone przez
PiotrB
... bezpieczeństwo przede wszystkim....
Najgorsze zimą w górach są zamiecie , zawieje i brak widoczności. Mróz , głeboki śnieg i opady śniegu nie są tak uciążliwe, jak zawieja i brak widoczności.
Dla tego przed wyjściem ważne jest sprawdzić prognozę pogody na dobrej stronie, ale i tak prognoza jest względnie wiarygodna ,no max. na 48 godzin, dłuższa to wielka niewiadoma.
Przy złych prognozach nie należy nigdy wychodzić w góry.
Bardzo przeszkadza też "braja" z roztopionego głębokiego śniegu i nie daj Boże jak to częsciowo zamarznie popołudniem:mrgreen:
Pozdrawiam i życzę powodzenia , bo góry są piękne zimowa porą.
Po obgadaniu z diablem-1410 vel Piotrkiem:) macie kolejną osobę do teamu:) Jeżeli tylko życie pozwoli to ruszamy;) plan jest szalenie ambitny, ale kwestia przygotowania, jakieś tam zaplecze zimowe (tatrzańskie) mam więc jestem dobrej myśli co do całej inicjatywy;]
Cytat:
Zamieszczone przez
Czapa
Po obgadaniu z diablem-1410 vel Piotrkiem:) macie kolejną osobę do teamu:) Jeżeli tylko życie pozwoli to ruszamy;) plan jest szalenie ambitny, ale kwestia przygotowania, jakieś tam zaplecze zimowe (tatrzańskie) mam więc jestem dobrej myśli co do całej inicjatywy;]
witamy na pokładzie :lol:
Na pokładzie to tak bardziej po mojemu (Sopocku:P) :) Dzięki, dzięki:) Witam całą resztę ekipy;]
Moja, jednoosobowa czesc reszty ekipy wita Pania w szeregach (lub szeregu bo pewnie bedziemy przemiszczac sie gesiego) ;)
Nigdy, pod żadnym pozorem nie sugerujcie się pogodą z tzw ICM... najpewniejsza pogoda jest na onet.pl... sprawdzałem wielokrotnie i ta z onetu w 99 procentach się zawsze sprawdzała (z godzinami włącznie)... tak przynajmniej jest w Bieszczadach.
Jeśli chodzi o prognozy długoterminowe, to polecam portal kanadyjski:
http://www.accuweather.com/index.asp...er=accuweather
Prognoza dwutygodniowa sprawdza się w ponad 90 procentach.
witam. pomysl ambitny i szalenie interesujący. zglebie swoj grafik sesyjny i ..... mam nadzieje do zobaczenia ;)
pozdrawiam