Odp: Pod koniec września idę pierwszy raz sam z plecakiem - proszę o wszelkie rady!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Nie bardzo Cię rozumiem. Chcesz nocować jedną noc i iść dalej ?
To jaką masz alternatywę ? jaką masz pewność że w danym miejscu będzie zgrana ekipa ?
Jedną noc to z jeżami w betoniarce ..... jak mawiali rezerwiści
To ja nie bardzo wiem o co Tobie chodzi… O jakiej zgranej ekipie mówisz??
Jak bym chciał iść ze zgraną ekipą to bym umawiał się w kilku kumpli. Ja chcę iść sam, sam nocować i iść dalej. Może co któryś czas zostać dłużej, żeby odpocząć, przeprać itd.
Odp: Pod koniec września idę pierwszy raz sam z plecakiem - proszę o wszelkie rady!!!
Cubic! ;) To dobrze, że wyjazd mi się trochę przesunął. Jadę na samym początku października :)
To przyleź 7-9 na Czartgranie do UG...ale wtedy noclegu ni hu-hu.
No właśnie zdałem sobie sprawę, że "starym dziadem" się robię i stać mnie już tylko na narzekanie ;) Jeżeli ktoś decyduje się na samotną wędrówkę, pierwszy raz z plecakiem i ma zamiar z buta przejść jakieś 150 km a do tego zadaje ( za przeproszeniem ) takie z du...y wzięte pytania to znaczy, że nie ma żadnego doświadczenia w tym względzie A skoro nie ma, to żadne internetowe porady mu nie pomogą...szkoda pisania. Niech idzie, niech sam się przekona co jest niezbędne a następnym razem będzie mądrzejszy! Powodzenia i wytrwałości w nauce!!!
Qubutek -święta racja dziadu :) Ja też dziad - dopiero co przeszłam ponad 180 km po Karpatach -dzikszych niż Bieszczady. Noclegi pod dachem uważałam za zbędne, korzystanie z pralki nawet mi do głowy nie przyszło. Byłam samowystarczalna. Plecak ciężki, waga jego malała z każdym dniem ale gdy napełniłam na full zapasy wody (np. gdy następne źródło było przewidywane za 24h a w tym trzeba zaliczyć biwak wieczorny i poranny), jego waga sięgała pewnie do ok 18-19 kg, średnie dzienne pokonywane dystanse wyniosły 25 km (to bardzo dużo z takim obciążeniem i w górskim terenie) i tak 7 dni. Było pięknie. Życzę i Tobie wiele przygód i powodzenia. Radzę lepiej przemyśleć kwestię żywieniową -jak wziąć jedzenie by było go dużo, było pożywne, lekkie i zajmowało możliwie jak najmniej. Tylko, że wtedy koniecznym jest turystyczna kuchenka gazowa. Ja nie wyobrażam sobie wędrowania (na dystanse dłuższe niż 1 dzień) bez niej. Sporo osób korzysta z rad takiego podróżnika, podaję Ci link -> http://www.lukaszsupergan.com/jedzen...ch-przykladow/ . Ja już mam wymyślone swoje podróżnicze menu, więc nie korzystałam z jego wskazówek ale niewykluczone, że kiedyś skorzystam a już na pewno warto ją pokazać początkującym.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jimi
Ja też dziad ...
...gdy następne źródło było przewidywane za 24h ...
Szanowny/szanowna dziadu/dziadówko:-) W Twoim wieku należy obowiązkowo zapisać się na KKPWwK.
Cytat:
Zamieszczone przez
cubic
Kochani, dzięki za wszystkie rady, mam jeszcze pytanie odnośnie noclegów, schronisk itd. Czy możecie napisać zgodnie ze swoją wiedzą, gdzie warto zanocować, a które przybytki omijać, gdzie można coś zjeść, a gdzie trzeba wziąć swoje? Poniżej zamieszczam listę miejsc gdzie planuje nocować, dopisujcie proszę co wiecie :)
[...]
Schronisko Studenckie Koliba (opcja)
Bacówka PTTK Pod Małą Rawką - słyszałem dużo dobrego
Bywam dość regularnie, polecam, jest jedzenie; w Kolibie nie ma sprzedaży alkoholu.
Proponowałbym wcześniej zadzwonić i zapytać o obłożenie (pod Małą Rawką będzie więcej ludzi) ale na pewno gdzieś Cię wcisną, nawet jak nie będzie miejsc na łóżkach.
Tomek w Kolibie pewnie też :-)
namiary pewno sam znajdziesz, ale masz tu:
http://www.rawki.pl
http://koliba.bieszczady.pl
I tym sposobem zdałem sobie sprawozdanie że odpowiedź na pytanie
Cytat:
Kochani, dzięki za wszystkie rady, mam jeszcze pytanie odnośnie noclegów, schronisk itd. Czy możecie napisać zgodnie ze swoją wiedzą, gdzie warto zanocować,
jest bez sensu
Bo o co gościu pyta ?
Wymienia ileś schronisk z zapytaniem czy tam będzie dobry nocleg czy nie ( w przyszłosci) ??? co ma na myśli ? środowisko? gospodarzy ? czy wędrowców ?
---
nadzieję przywrócił mi ten wpis
Cytat:
Zamieszczone przez
qubutek71
No właśnie zdałem sobie sprawę, że "starym dziadem" się robię i stać mnie już tylko na narzekanie ;) Jeżeli ktoś decyduje się na samotną wędrówkę, pierwszy raz z plecakiem i ma zamiar z buta przejść jakieś 150 km a do tego zadaje ( za przeproszeniem ) takie z du...y wzięte pytania to znaczy, że nie ma żadnego doświadczenia w tym względzie A skoro nie ma, to żadne internetowe porady mu nie pomogą...szkoda pisania. Niech idzie, niech sam się przekona co jest niezbędne a następnym razem będzie mądrzejszy! Powodzenia i wytrwałości w nauce!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
qubutek71
Myślałem, że forum jest także od zadawania pytań. Nawet jeżeli czasami któreś z pytań wyda się komuś "z dupy". Jeżeli się pomyliłem to przepraszam. Proszę, nie fatyguj się i nic już nie pisz.
- - - Updated - - -
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
I tym sposobem zdałem sobie sprawozdanie że odpowiedź na pytanie
jest bez sensu
Bo o co gościu pyta ?
Wymienia ileś schronisk z zapytaniem czy tam będzie dobry nocleg czy nie ( w przyszłosci) ??? co ma na myśli ? środowisko? gospodarzy ? czy wędrowców ?
---
nadzieję przywrócił mi ten wpis
Wymieniłem listę schronisk na trasie, która potencjalnie mnie interesuje. Nie wiem czy cała czy jakiś fragment. Pytając o te miejsca miałem na myśli obłożenie, jakość jedzenia itd. Część osób chyba złapała o co mi chodzi i rzeczowo odpisała. Ty uznałeś je za bez sensu i masz takie prawo. Dziękuję za życzliwość i powodzenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jimi
(...) Sporo osób korzysta z rad takiego podróżnika, podaję Ci link ->
http://www.lukaszsupergan.com/jedzen...ch-przykladow/ . Ja już mam wymyślone swoje podróżnicze menu, więc nie korzystałam z jego wskazówek ale niewykluczone, że kiedyś skorzystam a już na pewno warto ją pokazać początkującym.
Fajna stronka na pewno nie raz tam zajrzę 8)