hmmm..no to jak nie w Solinie u Lacha to może w Ustrzykach Górnych? Ja tam sie nie znam..bo po knajpach nie chodze :wink:Cytat:
Zamieszczone przez Henek
No to jeszcze taka mała łatwa zagadeczka Nr nie wiem który :lol:
Wersja do druku
hmmm..no to jak nie w Solinie u Lacha to może w Ustrzykach Górnych? Ja tam sie nie znam..bo po knajpach nie chodze :wink:Cytat:
Zamieszczone przez Henek
No to jeszcze taka mała łatwa zagadeczka Nr nie wiem który :lol:
Anyczka piszeprosze trafiać dalej , to jeszcze nie to.Cytat:
to może w Ustrzykach Górnych? Ja tam sie nie znam..bo po knajpach nie chodze
Jako przerywnik dokładam duży detal
Zagadka powiedzmy Nr 25 brzmi : gdzie Janek zaparkował swój czołgniby łatwe albo inie ?
Co do zagadki 18, czyli portetu Władka Nadopty, to to zdjęcie zostało chyba po prostu zrobione w Chatce Puchatka :)
Odpowiedź do zagadki
BaligródCytat:
Zamieszczone przez Henek
Zagadka26
Przynajmniej widoczek dorzuć...Cytat:
Zamieszczone przez Doczu
Spoko zabawa
teraz może moja zagadka
gdzie prowadzi ta droga :)
Zagadka Nr 007
Ale spaliłem :oops:
Doczu, chyba to droga do Tośki do Krywego...(?)
Leszczu czy to droga do granicy w Sokolikach?
po drodze ku Bieszczadom...Lekce sobie ważyłem to miejsce i wielokroć mijałem to miejsce póki tam nie wlazłem i nie zachwyciłem sie widokiem... 8) Zagadka 116
Ostre?
Nie.Cytat:
Zamieszczone przez WojtekR
Nie moge bo od razu zgadniecie. Widok jest dość charakterystyczny.Cytat:
Zamieszczone przez Browar
Dla ułatwienia dodam, że słup ten znajduje się kilka metrów od drogi i nie ma na nim już drutów. Wiem ze trudno dojrzec takie drobiazgi, zwłaszcza ze wkoło znajdują sie takie piękne widoki, ale zastanawia mnie czy w okresie powojennym w czasie walk z UPA były już takie tabliczki na słupach, bo ta dzira jak nic pasowałaby mi do pocisku 9mm.
Z Tarnawy do Dźwiniacza, a raczej odwrotnie, bo Dolina Sanu wydaje sie być po lewej.Cytat:
Zamieszczone przez leszczu
Ja bym obstawił że droga koło Lutowisk od strony Otrytu.Cytat:
Droga pod Otrytem w dolinie Sanu w okolicach Sekowca. Drugi raz nie dam się nabrać kamieniołom w Bóbrce.
A co do tego fresku Władka Nadopty do może Baza ludzi z mgły w Wetlinie?
Cyryl napisał
Witam Cie na forum. Całkiem dobre wejście. Ten portret rzeczywiście istnieje na ścianie tuż obok drzwi do GOPR-ówki.Cytat:
Co do zagadki 18, czyli portetu Władka Nadopty, to to zdjęcie zostało chyba po prostu zrobione w Chatce Puchatka
rzecz jasna trafiłaś Lucynko :lol: Ja Cie na nic nie nabierałem, a tym co nie byli widok z góry dla zachęty. Warto wejść tak dla rozgrzewki...Cytat:
Zamieszczone przez lucyna
...i jeszcze jedna zagadka (nr 117) z peryferii bieszczadzkich...Gdzie znajdyje sie ta bieszczadzka chatka dla CKM-u?
Czyżby tej chatki dla CKM-u nie należało szukać idąc wzdłuż Sanu, najlepiej na odcinku Sanok - Lesko
Zagadka Nr 25 p.t. ..gdzie Janek zaparkował swój czołg ? istniała tylko 18 minut do czasu jak WojtekR rozwalił ją jednym słowem
Mam nadzieję że następna zagadka też zostanie tak szybko rozpracowana.Cytat:
Baligród
Zagadka Nr 27
Co to za tablica i gdzie to jest ???
tunel w łupkowie-7. 11.1946Cytat:
Zamieszczone przez Henek
Cześć Jabol. Trudna zagadka znam dwa podobne obiekty. Tu może być Zwierzyń. Wiem , że nie oszukujesz. To był taki zart przewodnika który biedził się przez kilka minut usiłując zgadnać czy to jest Kamień nad Jaśliskami czy nad Rzepedzią. A to się okazuje że to Podkamionka. Ta scieżka to jest spacerowa wytyczona z tego co wiem przez Staszka Orłowskiego. On to własnie przybliża te okolice turystom i chwała mu za to. Uwielbiam te tereny. Są prześliczne. Byłeś po drugiej stronie na Berdzie? Tam też jest ślicznie.
Nie nieCytat:
Zamieszczone przez WojtekR
znowu nie trafione a myślałem że tak spaliłem z tym pytaniem he heCytat:
Zamieszczone przez Doczu
Gratulacje Malo :)Cytat:
Zamieszczone przez malo
Cos innego ale pewnie dla was łatwego, idąc na jaki szczyt miniemy to miejsce :)
Idąc na Połonine Caryńską z Ustrzyk Górnych?Cytat:
To dość znane miejsce ale od zaplecza. Gdzie to jest ?
Zadając zagadkę z tą tablicą pisaną w języku rosyjskim
miałem ochotę ją utrudnić.
Dlaczego ? Popatrzcie na zamieszczone poniżej zdjecie tunelu w Łupkowie
odpowiedź jaką dał Mirasjest trafiona.Cytat:
tunel w łupkowie-7. 11.1946
Patrząc na zdjęcie znajdziemy tylko dwa symetryczne prostokąty (zaznaczone) bez żadnych tablic.
Tablice takie (jak w zagadce) znajdują się po drugiej stonie tunelu już po słowackiej stonie.
Przy okazji może ktoś wie kiedy i dlaczego tablice z polskiej strony zostały usuniete ?
Następna zagadka ( powiedzmy nr 30 ) też dotyczy pozostałości po dawnych czasach.
Gdzie można zobaczyć taką tablicę ?
tym razem zapewniam że jest to w aktualnych granicach RP
coś podobnego widziałem kiedyś w Lesku na pomniku chyba oswaboditieli na skwerku koło sądu(a kiedyś odjeżdzały PKS-y)Cytat:
Zamieszczone przez Henek
Miras , do licha ! ! !
Na Ciebie to już nie ma mocnych :?: :?: :?: . Daj szanse innym coś zgadnąć.
O.K. tak to jest Lesko.
Zapodam natępną zagadkę : w jakim obiekcie można znależć takie pęki suszonych bieszczadzkich ziół ?
To bedzie zagadka nr 31
KOLIBA ?Cytat:
Zamieszczone przez Henek
Odpowiedzi do zagadek Leszcza
zagadka 007 szlak zielony Lutowiska - Otryt
zagadka kolejna bez numerku, ta figurka to przy szlaku ze Starego Siola na przelecz Orlowicza.
Ja chyba poznaję ten okopcony sufit, ale nie powiem gdzie 8)Cytat:
Zamieszczone przez Henek
Jabol piszeNo tak, nie powiesz na jakim suficie wiszą te zioła ale uprzedził cie MALO trafiając bezbłednie w Kolibe.Cytat:
Ja chyba poznaję ten okopcony sufit, ale nie powiem gdzie
A propos Jabol - to jak to jest z Twoim domkiem dla CKM-u
Czy któraś z odpowiedzi była blisko ?
...a w miedzyczasie małe pytanko. Jak wiadomo Bieszczady są pełne dzikiej zwierzyny.
Gdzie można spotkać tego sympatycznego niedżwiadka ?
Zagadka nr 32
Dwernik :)Cytat:
Zamieszczone przez Henek
Wow, cieszę się jak mały. Dwie zagadki tu odgadłem.Cytat:
Zamieszczone przez Henek
A Koliba to jedno z tych miejsc na ziemi do których zawsze będę wracał. Choć boję się pomysleć co będzie gdy ją przebudują. Tak się do niej przyzwyczaiłem.
odp do nr 32
Tak, tak . Trzeba wiosną uważać na niedzwiedzia - strażaka
Wiadomo już gdzie.
Jaro podpowiedziałNastępna zagadka wymaga kombinacjiCytat:
Dwernik
Nie będzie to pytanie - co to jest - bo każdy widzi że jest to wspaniały wóz terenowy
Pytanie : kto jest właścicielem tego cacka ?
Bross ???Cytat:
Zamieszczone przez Henek
Cześć!
Dosyć dawno mnie nie było na forum. Teraz wszystko nadrobiłem. Gratuluję Zwycięzcom. Wiem już, że nie urodziłem się z aparatem w ręce ale pozwalam sobie zamieścic ten obrazek. Nie mam nic więcej ale może coś podpowiem później. Wydaje mi się, że jest to dosyć trudne więc dla zwycięzcy funduję sześciopak browarków. Barnaba nie bierze udziału w zabawie
:D . On wie
Pozdrawiam