Nie wiem dokładnie o jaką górę Ci chodzi. Ale jeśli o Magure Ruską (887) k.Dwernika-Kamienia, to nie.
Wersja do druku
No to ostatnia podpowiedź, która chyba już wszystko wyjaśnia - "łapki" są odbite na betonowej postawie:
Punkt widokowy pomiędzy Polaną, a Czarną?
Szkoda, że nie działa po wrzuceniu monety. Ale to szczegół...
Parking na Ostrym (em)....nie wiem jak ma być ;)
Coś prostego (1) i coś - chyba - trudniejszego (2) z pytaniem gdzie i co to jest (oprócz tego że cmentarz)
1) Kominek w Bacówce pod Małą Rawką
2) Gdzieś to już widziałam, może Wysoczany?
Podpowiedź jest taka że jest to tylko niewielki fragment cmentarza, specjalnie wydzielony (w prawym dolnym rogu widać końcówkę krzyża grobów stojących poniżej). I niech nikogo nie myli stojące auto - szosa jest poniżej cmentarza, który położony jest na stoku do niej opadającym. Dodam że z tej miejscowości daje chyba najwięcej zagadek.
Cmentarz w Komańczy ,a ten widoczek to tzw."Wietnam" czyli" boczna" odnoga Komańczy
Zapomniałem dodać ,że są to groby sióstr zakonnych z klasztoru w Komańczy
Dość - raczej - proste, sorry za ostrość zdjęcia:
Podpowiedź:
Rabe w sensie koło kamieniołomu
no własnie tak
Gdzie ów obelisk sobie stoi?
Podpowiedź, która powinna załatwić sprawę. Poniższy cmentarz wojenny znajduje się w dość bliskiej odległości od obelisku (góra kilkaset metrów). Na cmentarzu stoi również - niewidoczny na tym zdjęciu - duży krzyż.
Podpowiedź kolejna:
obelisk stoi przy szlakach turystycznych, niedaleko od drogi. Nie jest to obelisk "typowy" PRL-owski, jakich pełno - gdyż jest o kilkadziesiąt lat starszy i chyba jest najstarszym obeliskiem jaki sobie przypominam na tym terenie (ma dobrze ponad 100 lat). Widać na nim mocno już zatarty herb.
Strzał!
Znając Twoje ulubione okolice: zbocze góry Wierch?
No to ostatnia podpowiedź, bo kolejna musiałaby być już rozwiązaniem. Zagadka wydawała mi się bardzo prosta a przewodnicy to już obowiązkowo powinni obelisk skojarzyć. Prawie każdy z forowiczów zapewne tamtędy przejeżdżał i to nie raz (tylko się nie zatrzymywał), biegną tędy 2 szlaki turystyczne.
Poniżej zdjęcie od obelisku, mam nadzieję że to załatwia sprawę.
Przełęcz Beskid nad Radoszycami
Gratulacje (również za podanie poprawnej nazwy przełęczy co ostatnio coraz rzadziej się zdarza).
A celem uzupełnienia: obelisk stoi na samej granicy, natomiast cmentarz wojenny w/w już po stronie słowackiej. Widoczny na zdjęciu powyżej parking to ten, gdzie kiedyś stały budki SG (przed wejściem do Unii, kiedy to "zjechali" do Paloty). Obok przebiegają szlaki graniczne: nasz niebieski oraz słowacki czerwony.
Natomiast sam obelisk upamiętnia biegnący tędy szlak handlowy, pełnił również funkcję znaku granicznego. Ledwie już widoczny na nim herb jest herbem Królestwa Węgier a postawiono go w roku 1893.
Kolejna zagadka wkrótce.
Dołączam jeszcze inne ujęcie cmentarza wojennego, który również jest widoczny z drogi (znacznie bardziej niż obelisk).
Bardzo ciekawa zagadka. Cmentarz widziałem wiele razy, ale nie mogłem grzebiąc w pamięci skojarzyć miejsca, że to tuż za miedzą.
Teraz prosta zagadeczka dla spostrzegawczych:
gdzie znajduje się ten niewyszukany krzyż a może ktoś wie z jakiego powodu?
Pierwsza podpowiedź niech będzie taka, że w pierwszej kolejności liczyłem na poprawną odpowiedź od Marcina S., Jabola i innych kręcących się często w tej okolicy.
Nie ma już za bardzo jak podpowiedzieć, więc dodam tylko że krzyż stoi 2m od drogi widocznej na fotce poniżej, z prawej strony (jakość podła bo już szarówka była).
Droga tak mi trochę na Tyskową lub Sukowate wygląda.
Tyskowa nie, ale to drugie owszem. Jest to po prostu droga z Kalnicy przez Sukowate na Huczwice, itd. Krzyż znajduje się już blisko Kalnicy, mniej więcej w połowie drogi między ostatnimi zabudowaniami a skrętem na Kamionki. Jakbyś tak kiedyś miał okazję - zapytaj w jakiej intencji (np. czy się kto powiesił, czy wypadek jakiś czy coś innego).
Zagadka na jutro (chyba że kto zdąży dziś)
co to za miejscowość?
Dołżyca
Tak wię odnośnie zagadkowego krzyża to poza kształtem nie jest on krzyżem. Jest to pozostałość po tablicy, która do niedawna stała w tym miejscu,a która informowała o terenie czerpania wody. Poniżej w Kalnicy jest ujęcie. Tablicę ktoś zerwał i się wala na ziemi a stojak stoi i krzyż naśladuje.
coś taka pusta jak na Hyrczy ;-)