To teraz taka na rozgrzewkę:
Wersja do druku
To teraz taka na rozgrzewkę:
No to pełną parą naprzód po kładce i zagadka będzie rozwiązana:
Ustrzyki Górne. Kładka nad Wołosatym.
skąd było robione to zdjęcie?
Marcin aż drzewa powywracał, żeby zasłonić ten detal w tle! To jest jakiś mostek albo przepust kolejowy?
no dobra... trochę przegiąłem :-)
podpowiedź nr 2 być może za łatwa bo ogranicza miejsce poszukiwań na mapie do kilku miejsc...
tak to jest most kolejowy.
Nie Bazyl... to rezerwat... po całkiem drugiej stronie.
Może być jeszcze rezerwat "Bobry w Uhercach". Tak by przynajmniej wynikało z mapy. :)))
Po drugiej stronie polskich Bieszczad (konkretniej być nie mogło)... Rezerwatów tam jest niewiele więc kto pierwszy....
Rezerwat Zakole (koło Smolnika nad Sanem)... widać most w Boberce.
Jeśli chodzi o most kolejowy to nie jestem do końca pewny... mapy mnie trochę zmyliły, ale słupy zony i ułożenie przestrzenne (sam most) wyglądały tak jakby rzeczywiście coś żelaznego tamtędy szło (nie sprawdzałem bo San był za zimny). Połonińskie i Żurawin też niczego sobie - jest po prostu inaczej... jakbym chciał kiedykolwiek zmienić zawód to zmieniłbym na SG na odcinku Ustrzyki - Stuposiany... do końca służby chodzić na patrole :-).
A kędyż woda owa płynie?
Załącznik 23688
Nie chce mi się z Tobą gadać;-).
Na te upały:
Czy to aby na pewno w Bieszczadzie??
W Nasicznym czegoś takiego niema.:grin:
Komańcza
Do tej pory nie wiadomo, które to są źródła Sanu właściwe i jaki jest najwyższy szczyt Bieszczadów, więc i ich zasięg jest niedookreślony :)
Takie Bieszczady graniczne to są :)
Ano nie ma :)
Strzał w dziesiątkę!
Jaki strzał w dziesiątkę!
Byłem przecież w kraju Komańczów i niczego takiego nie zauważyłem.
Owszem, jest nowoczesny skwer koło kościoła - nigdzie do tej pory nie reklamowany, ale ta woda ???
Coś ci się sir Bazylu pokręciło, rozszerzając pojęcie Bieszczadów wyjechałeś dość daleko.
Ale gdzie ?
I już jest don Enricu powód by do kraju Komańczów powrócić i wytropić tą Niagarę :)
Podpowiem, iż nie ma jej na odcinku od zielonego sklepu (gdzie piwko na półkach czeka) do baru tej co nie chciała Niemca (gdzie piwko w beczce czeka) :wink:
Kraj Komańczów słynie z rozległości i zasięgiem swoim obejmuje Francję, Wietnam i inne atrakcyjne terytoria!
A potok Barbarką się zowie i sprytnie się przemyka między Mogiłą i Popową Górą.A pod wodospadem banior ci jest elegancki,gdzie to Komańczowie w chłodzie spoczywają i zdobyczne płyny kosztują dla większej jeszcze ochłody :)
Nic mi się nie pokręciło, jest skwer z nowoczesnym, że go tak nazwę wytryskiem:
Załącznik 23737
A jest taki potok :). Ale ja na nim takiej Niagary nie przyuważyłem, bardziej szumy jak na Tanwi, choć troszkę inne. Szumy na Barbarce:
Załącznik 23738Załącznik 23739Załącznik 23740Załącznik 23741
Słaba jest czujność forumowiczów :(
Gdyż troszkę pokręciłem :), a tu cisza. Ale już wyjaśniam: moja Niagara nie jest na Barbarce, na której też chyba jest podobna (piszę chyba, ponieważ nie mogę odnaleźć zdjęcia, ale przed oczami coś takiego widzę, w okolicach szkoły ?). Jak ktoś posiada zdjęcie, to proszę o wrzucenie bo mnie męczy :)
Właśnie myślałem że chyba gadamy o innych potokach,tak zakręciłeś,he he.Na Dołżyczce jest jeszcze taki Salto del Angel :)
Zmieniamy potoczek:
Te resztki hydrobudowli znajdują się na odcinku potoku pomiędzy tymi mostkami:
Na dopływie tamtego potoku znajduje się taki malutki wodospadzik (ale opisywany w internecie):
To mi wygląda na wodospadzik na tyłach kamieniołomu między Berehami a Nasicznem, a jeśli tak to potoczek z zagwozdki to Prowcza.
Brawo! Brawo! Brawo! Wodospadzik na potoku Rewanyn.
Na fotkach powyżej wlot kanału młynówki i resztki tamy w Dwerniku na Bereżance (Dwerniku). Młynówka była dość długa - 300 m, a tama w czasach jej świetności całkiem spora, spiętrzenie wody mogło sięgać blisko dwóch metrów.
O to się wreszcie dowiedziałam jak się potok nazywa bo nigdzie nie mogłam znaleźć.
Najlepsze, że mam ich mapę i potok faktycznie podpisany... Ale wtedy w plecaku inna była, a po powrocie szukałam na necie nie po mapach okupujących półkę ;)
Na jakiej rzece w jakiej miejscowości jest ten most?