-
Odp: Bieszczady w filmie (albo odwrotnie:))
Żubr, dzięki za przypomnienie o tej pozycji, nie mam go jeszcze w swojej kolekcji, ale coś mi świta, że kiedyś go oglądałem. Polecę coś innego, na www.peb.pl, można znaleźć takie rarytasy, jak słuchowisko Janickiego pt. „Wyrok śmierci na konia Faraona”
pzd->kamil
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kamil.zeglarz
Żubr, dzięki za przypomnienie o tej pozycji, nie mam go jeszcze w swojej kolekcji, ale coś mi świta, że kiedyś go oglądałem. Polecę coś innego, na
www.peb.pl, można znaleźć takie rarytasy, jak słuchowisko Janickiego pt. „Wyrok śmierci na konia Faraona”
pzd->kamil
Tam też i znajdziesz ten film...zresztą Hasło, Wolna sobota, Chudy i inni i wiele innych też tam można znaleźć
-
sorry. już mam, na peb znalazłem
-
Bieszczadzkie klimaty wplecione w serial "Droga"
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/123449
-
Cytat:
Zamieszczone przez
żubr
Drugi odcinek, pt. "Numer próbny". Serial wyszedł na płytach w co najmniej dwóch wydaniach. Z "Claudią" i chyba z TVP.
-
Czy słyszał ktoś o filmie "Cisna47' " ? Czytałem o nim na jednym z filmowych portali. Premierę planowali na 2003r. I nie wiem właśnie czy wyszedł, bo później się nim nie interesowałem.
-
Ostatnio odgrzebałem film pt "Był taki czas". Więcej na:
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/1213780
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rafcinek
Czy słyszał ktoś o filmie "Cisna47' " ? Czytałem o nim na jednym z filmowych portali. Premierę planowali na 2003r. I nie wiem właśnie czy wyszedł, bo później się nim nie interesowałem.
Strony źródłowej nie znalazłem- ale tu masz scenariusz.... (onegdaj linki podawał Browar)
http://www.barnaba.user.icpnet.pl/05...%5Ec47/c47.htm
-
Nowo powstały film prezentujący pracę ratowników Bieszczadzkiej Grupy GOPR :)
http://www.youtube.com/watch?v=P3YAZALns0Y
-
Cytat:
Zamieszczone przez
struspedziwiatr
Pmysł fajny ale wnioskuję do admina o przeniesienie tego do innego działu gdzyż inaczej każda duperelka z youtube bedzie tu wklejana aby tylko miała coś bieszczadzkiego czy to w nazwie czy treści.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
żubr
Pmysł fajny ale wnioskuję do admina o przeniesienie tego do innego działu gdzyż inaczej każda duperelka z youtube bedzie tu wklejana aby tylko miała coś bieszczadzkiego czy to w nazwie czy treści.
Moim zdaniem to nie jest duperelka z youtuba przedstawiajająca "wyprawe" znajomych w bieszczady, tylko coś strikte bieszczadzkiego... tym bardziej ze jest to jedyny film na youtubie o GOPR Bieszczady... ale róbcie z tym co chcecie :)
-
I mnie się film podoba.Widziałam już na forach takie duperele,ze strach.
-
Wroce jeszcze do tematu "Wilczych Ech" (echow??):
Czy ktos wie, ktora z cerkwi "zagrala" w scenie spotkania Slotwiny z Tekla (w cerkwii sw Jura). Czy ikonostas jeszcze istnieje?
-
Była o tym mowa,poszperaj!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
struspedziwiatr
Moim zdaniem to nie jest duperelka z youtuba przedstawiajająca "wyprawe" znajomych w bieszczady, tylko coś strikte bieszczadzkiego... tym bardziej ze jest to jedyny film na youtubie o GOPR Bieszczady... ale róbcie z tym co chcecie :)
Duperela nie duperela ale nie ten wątek.:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Była o tym mowa,poszperaj!
No tak, lenistwo nie poplaca - porozgladalem sie i oczywiscie znalazlem: Hoszów
-
Najbliższa Cerkiw z Ikonostasem jest w Rabem, potem Czarna. Kręcenie "Wilczych Ech", zbiegło się z czasami kiedy to bezwzględnie niszczono i rabowano Świątynie na rzeszowszczyźnie. Będąc małym bajtlem (6-7 lat), zapamietałem fakt, jak do Cerkwi w Jałowem podjechałą niebieska "Warszawa" garbus i panowie w skórzanych płaszczach i kapeluszach na głowie (podobnie nosiło sie gestapo)- wynosili ikony i jakieś figurki. Albo to był rabunek, albo wywożono je do muzeum.
ps. pamiętam imprezę na zakończenie zdjęć z filmu "Wilcze Echa"- odbyła się na stadionie sportowym w Ustrzykach Dolnych.
-
A w popularnej wtedy (a może jedynej w Ustrzykach) cukierence,niezłą atrakcje stanowiły autografy aktorów,wypisane kolorowymi kredami na ścianie.
Myślę,że dość lekko był traktowany zwyczajny,chamski,prywatny rabunek wyposażenia cerkwii.Wspominam tez (na swojej stronie) o powszechnym zawłaszczaniu obiektów sakralnych na różnego rodzaju magazyny,składy zbożowe itp.
-
DOM ZŁY Wojciecha Smarzowskiego.
Rzecz dzieje się w jednej z bieszczadzkich wiosek, rok 1978.
czy już ktoś oglądał?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
DOM ZŁY Wojciecha Smarzowskiego.
Rzecz dzieje się w jednej z bieszczadzkich wiosek, rok 1978.
Film kręcony był w Niskim (okolice Gorlic, a także Klimkówka).
-
... ale... Fragment scenariusza "Dom zły" filmu fabularnego. Autorzy:
Łukasz Kośmicki i Wojtek Smarzowski
wersja czwarta w robocie
18.01.08
str. nr 6
Cytat:
12. WN. DETAL, MAPA (NAPISY CZOŁOWE) - DZIEŃ
Sękaty palec z czarnym paznokciem wodzi po sfatygowanej mapie Polski. Wyszukuje kolejno: Rzeszów, Jasło, Krosno, Sanok i na koniec Lutowiska.
ŚRODOŃ (off)
Wybrałem krośnieńskie, PGR Lutowiska. Praca, jak praca, lokalizacja ważna była. Dalej już nie można... Jeszcze, prawie że do rodzinnych stron powrót, bo w kierunku Rzeszowa. Raźniej, może... Pomyślałem.
lub str. 38
Cytat:
Noc. Dziabas z synem biegną z wiadrami przez zaorane pole w kierunku łuny ognia. Gdzieś z boku dołączają inni. Gromadą wpadają na podwórko, wiadra rzucają pod studnię i zajmują miejsce w szeregu, tak jak pokazuje Madecki. Wiadra krążą z rąk do rąk; pełnymi strażacy chlustają w buzujący ze stodoły ogień, puste wracają pod studnię. Nagle Madecki podbiega do Janusza, ręką pokazuje na motor, potem gdzieś w ciemność w kierunku lasu. Próbuje przekrzyczeć huk ognia i wrzaski. Coś mu tłumaczy i wręcza mu kluczyk...
DZIABAS (off)
...Madecki ze swoimi ciągnie ze studni węża ale widzi, że wiatr spycha ogień do lasu. Woła żeby dzwonić po Sanok i Ustrzyki, bo sam rady nie da.
Janusz kiwa głową, dopada WSK-i i odpala z kopa. Zawija jednym kołem i rusza jak oszalały w dół, w kierunku świateł...
-
fabuła dotyczy historii rozgrywajacej się w Lutowiskach ale zdjęcia kręcili rzeczywiście gdzieś indziej.
-
Smarzowski to chłop z Podkarpacia... to województwo nie tylko ma największy odsetek optymistów, ale również ma ostry klimat prowincjonalny... reżyser wyłapuje te smaczki i umieszcza w swoich filmach pełnometrażowych (Wesele, Dom zły). Pełno tam kołtunów, obłudników, hipokrytów... Nie jest tu aż tak idealnie i pięknie... Ludzie którzy idealizują tą krainę to przeważnie fascynaci z "zewnątrz". Smarzowski jest stąd, ale jest "tam" czyli na zewnątrz. Zauważcie że w Weselu jedynymi, nieprzerysowanymi bohaterami są: kamerzysta (Maciek Sztur) i panna młoda, przede wszystkim dlatego że wyjechali "stąd" na "zewnątrz". Ci co są tu cały czas to pazerne i głupie bestie... To przerysowanie jest trochę krzywdzące, ale jest w tym trochę prawdy.
-
Obejrzałem dziś "Dom zły". Film mi się b. podobał. I nie tylko mnie - szedł przy pełnej widowni, co w Warszawie ostatnio rzadko się zdarza, zwłaszcza na seansie o godz. 15:30 (kino Atlantic).
Polecam go wszystkim.
Podczas projekcji daremnie usiłowałem odgadnąć, w których miejscach w Lutowiskach kręcono ów film. Nic mi nie pasowało. Dopiero teraz, dzięki Wam, dowiedziałem się, że nakręcono go nie tam, lecz w jakichś innych łze-Lutowiskach.
http://www.filmweb.pl/f470384/Dom+z%C5%82y,2009/opisy
.
-
I jeszcze słów kilka. Ciągle jestem pod wrażeniem.
Co mnie przyjemnie zaskoczyło, na widowni zauważyłem wiele inteligentnych buzi, w różnym zresztą wieku. Byli tu zarówno studenci, którzy końcówkę okresu PRL zapamiętali na etapie przedszkola, jak i staruszkowie, którzy w czasie dwóch wątków akcji "Domu złego" (1978 i 1982) już wybierali się na emeryturę. I oczywiście cała plejada osób w wieku pośrednim, w tym i piszący te słowa.
Publiczność była jednakże w swej masie zdecydowanie odmienna od tej, jaką można zaobserwować np. podczas projekcji "Roku 2012", nie mówiąc już o innych hollywoodzkich superprodukcjach obliczonych na przyciągnięcie tzw. masowego widza.
O samym filmie.
Polecam go naprawdę wszystkim. Bardziej zainteresuje on chyba jednak te osoby, które w latach 1978-82 już były "zawodowo czynne" (czyli miały wtedy przynajmniej kilka lat stażu pracy), a zwłaszcza takich widzów, którzy byli wówczas zatrudnieni w administracji państwowej.
Postacie filmu, jak zwykle u tego reżysera, są mocno przerysowane, ale mimo to oddają klimat i samej epoki, i owego mrocznego wydarzenia, w jakie uwikłał się główny bohater.
A jego dziejów nie można zaszufladkować jako możliwych tylko na prowincji oraz w czasach i realiach PRL. Analogiczne prymitywne typy ludzkie, ich zachowania i przebieg wydarzeń możemy obserwować np. na głębokiej prowincji amerykańskiej czy włoskiej (i podobnych filmów, zwłaszcza włoskich, w przeszłości sporo nakręcono).
Głównego bohatera usiłuje wmanewrować w sprawstwo niepopełnionej zbrodni Milicja Obywatelska. Ale tak przecież zachowałaby się i współczesna Policja, myślę że nie tylko polska. Fakty i poszlaki tak się bowiem przeciwko niemu sprzysięgły, że bez świadka jego niewinności nie uwierzyłby mu żaden policjant czy prokurator, w każdym czasie i pod każdą szerokością geograficzną. Mam na myśli zabójstwo żony i syna gospodarza domu, a nie porachunki "wewnątrzmilicyjne".
Typy urzędników (milicjanci, prokurator, sekretarz partii) ukazane są wspaniale. Tak na prowincji PRL-owskiej w tym czasie rzeczywiście było - dopóki gen. Jaruzelski nie wprowadził (za przykładem Gorbaczowa) totalnej prohibicji w urzędach i w ogóle w zakładach pracy. Już w drugiej połowie lat 80-tych zachowania urzędników ukazane na filmie (tak jawnie i na taką skalę) absolutnie nie mogłyby mieć miejsca. Nawet w Lutowiskach.
Nieźle wypadł w filmie Bartłomiej Topa w roli porucznika MO. Widać, że to dobry aktor, niekoniecznie muszący grać role wiejskich przygłupów (jak np. w serialu "Złotopolscy").
Tyle na gorąco.
Idźcie na ten film.
-
Obejrzałam "Wino truskawkowe"wg prozy Stasiuka.Gdzieś wcześniej była chyba o nim mowa jeszcze w czasie realizacji.Nakręcony w Jaśliskach.Dla mnie piękna ballada wtopiona w bliski sercu pejzaż.Polecam bardzo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Obejrzałam "Wino truskawkowe"wg prozy Stasiuka.Gdzieś wcześniej była chyba o nim mowa jeszcze w czasie realizacji.Nakręcony w Jaśliskach.Dla mnie piękna ballada wtopiona w bliski sercu pejzaż.Polecam bardzo.
I przepiękna muzyka Michała Lorenca.
Przy okazji czy ktoś wie jak i gdzie można kupić / zdobyć / zassać soundtrack-a z tego filmu ?
Pozdrowienia
Basia
-
O,właśnie o muzyce zapomniałam napisać(skleroza totalna).Też szukam,bardzo!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Do-misiek
Film kręcony był w Niskim (okolice Gorlic, a także Klimkówka).
A konkretnie w Bielance, o czym wspomina sam reżyser w licznych wywiadach8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
O,właśnie o muzyce zapomniałam napisać(skleroza totalna).Też szukam,bardzo!
ost jeszcze nie ma
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
I przepiękna muzyka Michała Lorenca.
Przy okazji czy ktoś wie jak i gdzie można kupić / zdobyć / zassać soundtrack-a z tego filmu ?
Pozdrowienia
Basia
Tylko jeden fragment krąży http://www.youtube.com/watch?v=V-sxXGx6eYE
-
Dzięki Małgocha chociaż za ten fragment,przepiękny!
-
Potwierdzam zauroczył mnie i muza też. Kto nie widział niech nadrobi tą zaległość :)
-
zdążyłem na ostatni sens w kinie i było warto
i wodospad w Iwli :razz: ech
-
też z ręką na sercu polecam DOM ZŁY- mroczny film, trochę w klimacie braci Coen. Polska rzeczywistość lat 80. Wóda, błoto, zbrodnia...dobre zdjęcia, trzyma w napięciu, świetna gra aktorów...POLECAM !!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Oglądałem również i wstyd mi (a może to wina/zaleta świetnej kamery), że miejsc z wielu ujęć nie rozpoznaję, a to moje strony. Chyba muszę częściej wyciągać rower z garażu ;)
-
Znalezione na torrencie- http://torrenty.org/torrent/432565
filmy o rezerwatach położonych na terenie regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie:
1. Sine Wiry
2. Zwięzło (Jeziorka Duszatyńskie)
3. Przełom Osławy pod Duszatynem
4. Góra Sobień
5. Przełom Jasiolki
6. Źródliska Jasiolki
7. Kamień nad Jaśliskami
8. Rezerwat Tysiąclecia na Górze Cergowej
9. Góra Chełm
10. Prządki
11. Krępak
12. Kalwaria Pacławska
13. Źródła Tanwi
14. Rezerwaty Puszczy Sandomierskiej
Sam jeszcze nie ściągnąłem wiecnie napisze jak jest
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bison
Znalezione na torrencie-
http://torrenty.org/torrent/432565
filmy o rezerwatach położonych na terenie regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie:
1. Sine Wiry
2. Zwięzło (Jeziorka Duszatyńskie)
3. Przełom Osławy pod Duszatynem
4. Góra Sobień
5. Przełom Jasiolki
6. Źródliska Jasiolki
7. Kamień nad Jaśliskami
8. Rezerwat Tysiąclecia na Górze Cergowej
9. Góra Chełm
10. Prządki
11. Krępak
12. Kalwaria Pacławska
13. Źródła Tanwi
14. Rezerwaty Puszczy Sandomierskiej
Sam jeszcze nie ściągnąłem wiecnie napisze jak jest
Mam to na płytce i polecam!!!!
-
na stronie TV Rzeszów można pooglądać różne (te o rezerwatach też) filmy o tematyce Bieszczadzkiej.
Ostatnio Jacek Szarek kręcił materiał o Górnym Sanie jego źródłach i Siankach.