Przefiltrować możesz także przez gazę. Zawsze tę sama czynność można powtórzyć aż do skutku!
Wersja do druku
Przefiltrować możesz także przez gazę. Zawsze tę sama czynność można powtórzyć aż do skutku!
z gruszek nie próbowałam ale pigwówka przez filtry kawowe wychodzi śliczna (ale troszkę cierpliwości rzeczywiście potrzeba;))
No właśnie farfocli w tych gruszkach jest mnóstwo, dlatego zacząłem się zastanawiać co będzie, jak przyjdzie co cedzenia. Kolor też ma toto nie zachęcający, ale to zdaje się wina błędu popełnionego przy krojeniu. No nic. Na błędach się człowiek uczy. Mam nadzieję, że chociaż smak będzie przyzwoity. Takie gruszki to potem do czegoś nadają się(w sensie w kuchni)?
Wszystkie owoce "ponalewkowe" są pyszne same w sobie (szczególnie np.wiśnie) Można je też z powodzeniem używać do deserów.Jeśli jest to jakaś maź paskudna to raczej nie.Słyszałam o pijanych gęsiach, które takie resztki zjadły!!!
Właśnie zlałem dereniówkę /na pierwszy sposób/. Pyszności.... ;)
pozdrawiam
No to mam nadzieje, że przy następnym pyrlandzkim spotkaniu dojdzie do degustacji.
Witam chciałem się podzielić przepisem na Nalewkę z pokrzywy jak wiadomo jednej z najbardziej wartościowych roślin oto on:
Korzenie wykopane wiosną lub jesienią dobrze umyć, drobno pokroić i napełnić nim butelkę aż po szyjkę. Zalać 38-40 % żytniówką i pozostawić na 14 dni w ciepłym miejscu. Pić 1 łyżkę stołową dziennie.
aż dziw że ten temat spadł na 3 stronę. Duch w narodzie ginie!!!
Dostałem przepis na nalewkę kawowo cytrynową. Banał. Jedną cytrynę nacinać i upychać ziaren kawy ile sie da. Wetknąć ją do litra b.... bardzo mocnego alkoholu i moczyć aż nam sie cierpliwość skończy. Koniec.
Wyszedł ciekawy zajzajer. Dość klarowny, nieco cierpki. W sam raz co by pokosztować 30g i odstawić.
Zalety:
łatwość w wykonaniu
składniki dostępne cały rok (no bo alkoholu nam nie brakuje...)
mało brudząca robota
Alkohol który wybitnie stawia na nogi
Czas przygotowywania
Wady:
Nie stwierdzono
Temat super -ale nadszedł już moment:
Nalewki czas zacząć!! Kosztować, sączyć, degustować, pić, chlać