..w pewnym nudno-smutnym archiwum (niestety, nie każdy ma dostęp-ale może to i lepiej ? )
Wersja do druku
W ostatniej "Gazecie Lwowskiej" jest artykuł o mordzie w Hucie Pieniackiej. Mija właśnie rocznica mordu. Prezydent Ukrainy nie zamierza brać udziału w uroczystości i zaprzecza faktom. Twierdzi, że w mordzie nie brali udziału nacjonaliści ukraińscy ale tylkoi wyłącznie Niemcy. Pomnik upamiętniajacy tę tragedię wprawdzie został "oficjalnie uznany" ale zaznacza iż został postawiony nielegalnie. Trwają rozmowy we Lwowie pomiędzy stroną ukraińską i polską "o uznaniu" pomników stawianych UPA na terytorium Poslki.Także tego na Chryszczatej.
To chyba nie jest wiarygodna informacja.
TVN podaje, ze na uroczystosci był obecny Wiktor Juszczenko.
...więc :?:
Może zmienił zdanie w ostatniej chwili. Kolega podesłał mi link do wywiadu udzielonego przez Sulimira Stanisława Żuka autora wspomnień "Skrawek piekła na Podolu" http://www.naszdziennik.pl/index.php...28&id=my42.txt
daleko mi do walki z pomnikami , nawet nielegalnymi , pomimo tego że również część mojej rodziny była ofiarą banderowskiego bestialstwa . Potwornośći tych zbrodni , nawet tu w Bieszczadach , nie oddaje ani gerhard ani większość książek traktujących temat statystycznie .
Bo jak można oddać uczucia syna który po dwóch tygoniach poszukiwań , próśb i błagań , odnajduje ciała zamęczonych matki i ojca . Wydłubane oczy , obcięte nosy i uszy , skóra pasami zdzierana z pleców , drut kolczasty i tryzub wyrżnięty na piersiach . I jeszcze wycięty język , to znak , że człowiek w obliczu śmierci nie dał się złamać , nie wydał syna , przeklinał swoich oprawców i pluł na ich samostijną ...
Dla mnie , symbol niepodległej ukrainy , na zawsze pozostanie symbolem zbrodni , zawłaszczonym przez dzikie bestie kreowane dziś na bohaterów ...
Spis powszechny z 2002 roku zarejestrował w Polsce 31 tys osób deklarujących narodowość ukraińską i 6 tys Łemków . Ofiary akcji "Wisła" chcą odszkodowań , ale nie chcą mieć nic wspólnego z WOLNĄ UKRAINĄ
i panteonem jej zbrodniarzy !!!!! . Nie są w stanie zmienić tego obrazu , dotowane przez polskiego podatnika " .. ich słowo " ani pogrobowcy UPA z ZUwP .
Stosunki z Ukrainą musimy budować na prawdzie , na gorzkiej dla nas prawdzie , że w ocenie historii , różnić będziemy się zawsze . Kata z ofiarą pojednać nie można , to zadanie dla przyszłych pokoleń nieobciążonych przeszłością . Ale tak jak mnie ogarnia wzruszenie na myśl o ludziach , których pot i krew wsiąkły w tę ziemię , a tożsamość znaczona cyrylicą dokonuje żywota na spróchniałych krzyżach , tak im też nie obcy jest sentyment do wspólnej przeszłości . W czarną noc komunizmu spotkałem człowieka , zatrzymał nasz samochód przed cmentarzem w Stanisławowie . Starszy mężczyzna , rozpoznał rejestrację - " ... jestem Ukraińcem , ale chodziłem tu przed wojną do polskiej szkoły
ale to była kultura , to były moje najlepsze lata , potem to już ... mówcie do mnie po polsku !!!! "
Witam
Ostatnio głośno o odradzającym się ruchu nacjonalistycznym antypolskim na ukrainie. Czy spotkaliście się z czymś podobnym w Polsce- ja przeszukiwałem net dość długo - i nie spotkałem się z żadną formą działalności antyukraińskie ( żadne polskie grupy nacjonalistyczne nie wykazuja się antyukraińskim nastawieniem) to co jest spotykane to rozmuchiwane przez ukraińców nasze starania o upamiętnienie ofiar.
Jeśli ktoś się trafił na polskie działania antyukraińskie proszę o info.
pozdrawiam
batmanku,
internet to nie axis mundi, słabo szukasz poza tym, rozejrzyj się, a zobaczysz to czego nie widzisz... a co trwa od kilkudziesięciu lat...
Szymon: Polak, Żyd i Ukrainiec w jednej osobie, z krwi i kości! Takie naturalne pomieszanie, bo świat jest różny!
a przy okazji: staraj się pisać po polsku, związek zgody to przydatna forma w zdaniu!