2 załącznik(ów)
Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
darkangel79
Kwiatek dla Marcinas...nie jest on Bieszczadzki,a z ogródka sąsiadki z pod balkonów:))))
Skoro kosaćce cieszą się taką popularnością, dorzucę kilka informacji o nich. Tym razem wszyscy uparli się na łazwę łacińską;), czyli irys, co z greckiego znaczy "tęcza", ze względu na różnobarwność kwiatów w całym rodzaju.
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
Czyli jednak zwykły irys :)
Właśnie niezwykły bo kosaciec syberyjski nie jest często spotykany, ma rozproszone stanowiska na niżu i nieliczne w niższych położeniach górskich. Jest objęty ochroną ścisłą. W Bieszczdach też jest rzadkością, ale wiadomo, że u Marcina wszystkie cuda rosną:-P.
http://forum.bieszczady.info.pl/show...?t=5719&page=8
Znacznie bardziej powszechny jest kosaciec żółty ( w tym roku jest go wyjątkowo dużo) rośnie w wodzie stojącej i płynącej (a wody w tym sezonie mamy nawet nadmiar) i ten nie podlega ochronie.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcins
No ale skoro już przy storczykach jesteśmy to taka zagadka z dzisiejszego poranka. Chodząc po podwórku natrafiłem na storczyka, a na nim pająk siedział. Kręcił się za bardzo i w pewnym momencie przyczepiły mu się do głowy pyłkowiny. Do jakiego gatunku storczyka należą te pyłkowiny?
Aha, przyczepiły, on je po prostu pożera na deser;)
Ten pająk tak mnie zafascynował, że prawie nie widzę storczyka, ale mniemam, że jest to listera jajowata.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Aha, przyczepiły, on je po prostu pożera na deser;)
Ten pająk tak mnie zafascynował, że prawie nie widzę storczyka, ale mniemam, że jest to listera jajowata.
Zgadza się. Jest to listera jajowata.
1 załącznik(ów)
O! szybciutko go rozgryzłeś, to jest suchodrzew pospolity (wiciokrzew suchodrzew). Mogłeś jeszcze naciąć się na suchodrzewa czarnego, który jest górskim gatunkiem, jednak kwiaty ma na długich szypułkach i liście podłużne bardziej, za to nie tak owłosione, no i jak owocuje to jagody są czarne (u pospolitego czerwone).
1 załącznik(ów)
hem mi to pachnie tymotką łąkową
Cytat:
Zamieszczone przez
taxus10
hem mi to pachnie tymotką łąkową
Zgadza się.
2 załącznik(ów)
Wędrując po drzewostanach porastających strome skarpy trafiłem na las z takimi białymi okazami. Ciemno było, więc zdjęcia kiepskie, ale może się ktoś pokusi na odgadnięcie ;)