Piskal nie wiem, gdzie Ty wypatrzyłeś tu Wyspę Skalistą :shock:, ale to nie to ;)
Wersja do druku
Piskal nie wiem, gdzie Ty wypatrzyłeś tu Wyspę Skalistą :shock:, ale to nie to ;)
To chyba tam, gdzie bóbr budowniczy machnął tamę z betonowym przepustem i wygryzł płaskorzeźbę na drewnianej desce :)
Ano, to właśnie tam. Gratulacje dla Bazyla.
Nim Bazyl zada kolejne puzzle podam rozwiazanie do moich. Rzut przedstawia widok polany na szczycie Durnej.
pzd. kamil
Ponieważ wpłynęło do mnie na priva zażalenie ;) , że coś nie tak z załącznikiem, wyjaśniam iż taki miał po prostu być. Nie jest to oczywiście rzut fragmentu ortofoto lecz zwykłej mapy z dawnych czasów. Uwagę moją przykuła nazwa szybu i stąd pomysł by wkleić właśnie w tej formie zagadkę. Ale czego sie nie robi dla forumowej braci (i siostrzy :?: ) - mniej więcej te okolice z góry widziane:
Po IIWŚ prowadzono na tym obszarze górniczym odwierty surowcowe,ale bez sukcesu.Zostało tylko kilka zabezpieczonych otworów,większość zlikwidowano.Czy istnieją jakieś pozostałości po Paulu i Stefanie? Szperałeś w okolicy?
Ciągle w planach :) . Na mapie Compassu jest tam zaznaczona "lina" biegnąca od rzeki po dział przez "teren dawnego wydobywania ropy naftowej". Ciekawe czy jeszcze tam wisi i do czego służyła (dźwig jakiś?). Może ktos coś więcej wie i się z nami podzieli informacjami? I dlaczego Paul obok swojsko brzmiącego Stefana?
Skoro nikt się nie kwapi, to takie niezbyt trudne zapodam:
Od tych polan dwie drogi w dół prowadzą do doliny.Ciekawa to dolina skoro przed wojną aż trzy domy myśliwskie w niej były.Jedną z dróg szlak niebieski prowadził.A teraz...ścieżki są,mozna zejść,tylko trzeba być czujnym jak pies podwójny.