Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)
Piotrze
zerknąłem na to zdjęcie i... nie bardzo wiem w czym rzecz:-):?:
Ten krzyż wygląda jakby był "remontowany", ale jakoś jakby nie do końca, bo jego podstawa tkwi w ziemi, a krzyż żeliwny wydaje się cokolwiek zniekształcony (może w wyniku spawania?) i chyba tam na cokole jakaś dolewka jest betonowa... no i to malowanie...:-( szkoda kamienia...
Tak przy okazji: o konkurencji można mówić, kiedy o komercyjnych działaniach jest mowa..., a Magurycz działa wyłącznie społecznie... tak poza tym, to cieszy mnie:smile:, że jest więcej niż dawniej ludzi chętnych do ratowania kamieni, byle robili to mądrze, nie za pomocą betonu i farb...:-(
Wielu ludziom pomagamy w miarę możliwości, wielu też popchnęliśmy do działań...
Innymi słowy o żadnej konkurencji nie może być mowy, chociaż mam nadzieję, że w olimpiadzie społecznych naprawiaczy nagrobków wygralibyśmy:lol: póki co:lol:;)
Przyjrzałem się uważnie zdjęciu raz jeszcze i... :( ktoś źle zespawał jego części, znaczy, że krzywo to jedno, ale gorze jeszcze, że kolumienki w dolnej części krzyża są... odwrócone do góry nogami.............. szkoda, bardzo szkoda, to też tłymaczy tę betonową nadlewkę.... w czymś trza było to osadzić, bo dybel (ta część krzyża, która służy do mocowania go w kamieniu) znalazł się u góry, to miejsce spawania jest widoczne... krzyż "łamie się" w lewo... ajajaj, do dupy taki remont i "konkurencja".
Nie mówię, że nie popełniamy błędów, ale.... NIE TAKIE!!!
Szymonie
Ta konkurencja była w ".." , a najbardziej to rozwaliło mnie to malowanie na różowo.
Nawet przez myśl mi nie przeszło, że to wasza robota :roll:.
Mili darczyńcy, obecni i przyszli, w których pojawienie się wierzę (credo quia absurdum?:-P). Raportować winienem jutro, ale jutro mogę z czasem mieć kłopot. Zatem:
MAMY JUŻ 950 ZYŁY NA KONCIE!
MAGURYCZ CAŁY CIESZY SIĘ NIEZMIERNIE (TO PRAWIE 1/3 KWOTY):razz:!
KAMIENIE BĘDĄ SIĘ CIESZYĆ DOPIERO W MAJU:razz:
NIE ZAPOMINAJCIE O BEREHACH I BUCHWAKACH:idea:
PRZY OKAZJI PODAJĘ CO NASTĘPUJE DO WIADOMOŚCI:
Planowane obozy Magurycza w 2010 roku, nie wiem czy wszystko się uda, ale szansa jest:
-Berehy Górne, Bieszczady, cmentarz greckokatolicki, konserwacja nagrobków Buchwaków,
-Baligród, Bieszczady, cmentarz żydowski, zakończenie prac remontowych przy około 40 macewach i zakończenie odkrzaczania,
-Podkamień, Ukraina, cmentarz ukraińsko-polski, remont około 30 wybranych nagrobków polskich i ukraińskich,
-Szargorod, Ukraina, cmentarz żydowski z przełomu XVI/XVII wieku,
-Mrozy i Szeligi koło Ełku, cmentarze ewangelickie,
-Zawadka Rymanowska, cmentarz greckokatolicki,
-Żydowskie i Ciechania, cmentarze greckokatolickie oraz krzyże i kapliczki przydrożne, zakończenie prac remontowych
-cm. nr 58, Magura Małastowska, kontynuacja prac remontowych,
i być może (zależy to w dużym stopniu od udzielonej mi pomocy w pozyskaniu funduszy, organizacji tego i wskazanych wyż obozów ORAZ UCZESTNICTWA W NICH):
- Zakład Nerczyński, Rosja, Góry Jabłonowe zdaje się (za Ułan-Ude), 8000 km stąd, 18 km od granicy z... Chinami, cmentarz rosyjsko-polsko-niemiecko-francuski (jak nigdy ilość miejsc ograniczona, będą eliminacje, konkurs, chyba, że ktoś na własny koszt pojedzie).
ZAPRASZAM DO PRACY!!!:-P
STOWARZYSZENIE MAGURYCZ
Nowica 13, 38-315 Uście Gorlickie, Polska, 18-351-63-45, 600-688-811;
KRS 0000277681; REGON 120442417; NIP: 738-20-54-339;
www.magurycz.org
MAGURYCZ ŻYCZY JAK NAJWIĘCEJ UDANYCH DZIAŁAŃ NA RZECZ OCHRONY DZIEDZICTWA KULTUROWEGO, A ZWŁASZCZA SZTUKI SEPULKRALNEJ W NADCHODZĄCYM 2010 ROKU , ALE TAKŻE SZCZĘŚCIA WSZELKIEGO ORAZ ŚWIĄT, KTÓRE PRZYNIOSĄ SPOKÓJ I PEWNOŚĆ, ŻE ŚWIAT – PEŁEN DOBRYCH LUDZI – MOŻE BYĆ LEPSZY!
„CMENTARZE PEŁNE SĄ LUDZI, BEZ KTÓRYCH ŚWIAT NIE MÓGŁBY ISTNIEĆ”
Nr konta (PKO BP): 52 1020 1026 0000 1102 0118 9554
Minął pierwszy zapał i sprawa ucichła. No to ją przypomnę :-D Nie zostały Wam gdzieś po portfelach jakieś drobne ze świątecznych zakupów? :wink:
Spokojnie, trzeba wziąć na poprawkę... bo i Święta, bo i Sylwester. Było zbieranie dla ciała teraz trzeba dla duszy. Ale przypominać trzeba!
Znowu odrobinę przed terminem:roll::grin:... alem był w piątek - mimo świąt które właśnie obchodzimy - w banku i....
wzbogaciliśmy się o kolejne 100 zyły:-D
Innymi słowy mamy już 1050 zyły:grin:
Mam nadzieję, że do większości darczyńców dotarły już listy od Magurycza.
Ja to się wybieram, a dojechać nie mogę na żadną akcję... Chyba mi pozostanie wpsarcie na konto, a szkoda, bo to fajny pomysł i fajne przedsięwzięcie, chętnie bym wzioł udział, ale mnie wygnało za granice i nieprędko wrócę :(