Dzięki Ci Łaskawco że chciałeś wziąć udział w tej zabawie.
W której jak Bartek wyjaśnił jest tajemna wiedza pobytu naszego dzielnego Wojaka.
A gdzie nasza Agnieszkaruda , bo na nią liczyłem najbardziej ?
Wersja do druku
Dzięki Ci Łaskawco że chciałeś wziąć udział w tej zabawie.
W której jak Bartek wyjaśnił jest tajemna wiedza pobytu naszego dzielnego Wojaka.
A gdzie nasza Agnieszkaruda , bo na nią liczyłem najbardziej ?
A teraz tam robią porządki z torami :mrgreen: ...
No właśnie, nie powiedziałaś że zasypują moją ukochaną dziurę
...patrz foto
Spokoje spokojnie oni tylko naprawiają tory żeby może w końcu zaczęły tam regularnie kursować pociągi :) i mam nadzieje ze te osobowe tez :)
a tak a propos tez ja bardzo lubię :) po drugiej stronie jest super wiśnia ze słodkimi owocami.... mniam ;)
tak właśnie myślałam ze ta zagadka dla mnie ihihihihi :mrgreen:
Pytanie podwójne:
Z jakiego "żółtego tygrysa" to krzyżówka - pytanie moje.
Za rozwiązanie krzyżówki redakcja żółtego tygrysa funduje 10 ha w Tworylnym i dożywotni darmowy wstęp do BdPN.
Był taki zatytułowany "Czota" - nie czytałem ale tematyka krzyżówki jakby pasuje do tytułu...
A ja myślałam o tygrysku który lubi brykać .... i to w błocie ;)
Kurs bojowy Bieszczady gdzieś nawet mam. nabyłem go tylko po to zeby wyłuskać kilka ziarenek prawdy z tego "dzieła". Lotnisko Baligrodzkie mnie zaintrygowało. I to nie ten tajger... jak ktoś chce sie pokatować propagandą ówczesną to tu znalazłem pdf
http://www.przeklej.pl/plik/71-14-ku...005i82de9o02j6
Mnie się podoba, a Wam ?
Aha, no właśnie zgadujemy : co to i gdzie to.
dodatkowo jak się TO nazywa.
Nowy typ architektury parkowej - wiata brogowa ;)
No, ! chociaż raz mogę się nie zgodzić z tobą Browarku !!!
Ta dołożona reprodukcja pochodzi z (prawie)starej książki.
Podpis jest jednoznaczny.
Ale,ale ... zagadka dalej nie rozwiązana ? Gdzie to jest ?
p.s. tydzień temu sam bym nie wiedział.
te drzewka i droga w tle... w pobliżu są zwitki asfaltowe i widok na biust carycy? strzelam:) a z tego parkingu idzie sie do pttk rawki?
Najpierw - nie wiem gdzie
A brogi w tej okolicy już dawno odeszły w niepamięć,choć pamiętam w Prełukach przy gajówce był w celu dokarmiania zimowego jeszcze w latach 80-tych.Przy tym brogu co rano pasło się 30-50 szt sarny i jelenia - fajne było poranne siuranie z takim widokiem :-)
W BPN i NPN są te brogi do dziś,i to miałem na myśli.
W Ustrzykach Górnych przy parkingu znajduje się podobna wiata.
Ostatnio byłem na parkowym spotkanku gdzie takowe budowle przedstawiano i ich lokalizację, więc nic więcej o lokalizacji nie szepnę, bo i wybór miejsc na coś takiego niewielki jest ;)
Jabol :
To dobry strzał.Cytat:
te drzewka i droga w tle... w pobliżu są zwitki asfaltowe i widok na biust carycy? strzelam:) a z tego parkingu idzie sie do pttk rawki?
Marcin nie chce zdradzić lokalizacji, na mapach też jeszcze chwilę nie będzie, pozostaje tylko organoleptycznie rozpoznać i nie dać się zaskoczyć.
Brogi są w górach. Kiełczawa, Wola Michowa i sródleśne polanki w okolicach otrytu... I wiele innych miejsc na ktore nie chcę zwracać uwagi narodu... Zaczniecie zwracać na nie uwage to sami sie zdziwicie ile ich jeszcze jest:)
z tego co wiem są 3 takie w UG (sam widziałem 2), 1 na Przełęczy Wyżniańskiej (to tez widziałem) i 1 w Bukowcu :d, ponoc jest jeszcze pare w planach do zbudowania
gdzie to i co to
Lesko to i kamień to postawiony ku pamięci Józefa Piłsudskiego. Data na kamieniu to data śmierci JP.
się zgadza, zawsze mnie intrygowalo jak ów kamien przetrwał przez wszyskie lata (przez jakiś czas był chyba pomalowany na szaro), dodam jeszcze że w okolicy liczne odwiery mineralne są.
a jeden z tych odwiertów nawet nosi nazwę "Józef" :)
ta tablica została postawiona jako hołd złożony przez Leszczan Marszałkowi. A on sam na kilka dni przed śmiercią własnoręcznie podpisał zgodę na nadanie jednej z leskich szkół swojego imienia.
a całkiem blisko tego miejsca rosną przepyszne jeżyny (czernice - po bieszczadzku ;-) )
to moze gdzie to :
w sumie co to jest ? posadzka ?
Raczej witraż-intrygujące!
Bankowo się po tyn czymś chodzi.
umiarkowanie protestuję przeciw mlodopolskiej zoofilii 8-)
rafal,albo podpowiedź albo odpowiedź!
Vitam, jeśli nazwa miejscowości ma związek z pszczołami, to tam jest. A i jeszcze drobiazg - to nie podłoga.
Pszczeliny?
nie Pszczeliny
iaa masz racje nie podłoga
technika ta nazywa się sgraffito
to cdn
To jest na pewnym kościółku :)
A nie w UG ten kościół?
nie UG,
nie UG choć na tamtejszym kosciele też tą technike zastosowano
teraz już powinno być łatwo
Zatwarnica