Ponieważ w najbliższą sobotę przyszło mi odwiedzić Stolicę zapytuję szanowne grono mieszkańców Warszawy oraz bliższej i dalszej okolicy czy byliby łaskawi w sobotę wieczorem zaopiekować się zagubionym prowincjuszem? Znaczy się mną :wink:
Wersja do druku
Ponieważ w najbliższą sobotę przyszło mi odwiedzić Stolicę zapytuję szanowne grono mieszkańców Warszawy oraz bliższej i dalszej okolicy czy byliby łaskawi w sobotę wieczorem zaopiekować się zagubionym prowincjuszem? Znaczy się mną :wink:
Jestem za zaopiekowaniem :)
Super :-) Nie potrafię jeszcze powiedzieć o której będę wolny, pewnie gdzieś w okolicach 19oo (plus minus jedna godzina). Jutro postaram się skonkretyzować zeznania.
Ja niestety w owym czasie udaję się zwizytować regiment łódzki, a więc do następnego...:)
No to - rozumiem - godz. 19. Ale gdzie? W Babuszce? Maciejko, azaliż nie proponowałaś ostatnio czegoś lepiej skomunikowanego? :-)
Z Babuszki do stacji metra Świętokrzyska jest max. 7 minut pieszo, dalej na Wilanowską jedziesz kolejne 7 minut. To jest ten najgorszy wariant :-D
Maciejka zdjęcia porób jak spotkanie wypali.
Ach Hero! nawet nie wiesz, jak trudna a wręcz niemożliwa do spełnienia jest Twa prośba...
Spotkanie wypali, ale jak znam życie połowa uczestników schowa się pod stół na widok aparatu, a chyba nie chodzi Ci o fotki pielmieni czy pszenicznego...?;-) Zobaczymy co da się zrobić.
A jak sobie pomyślę, że mogłoby się tak trzech modów zejść w stolicy, ile spraw dałoby się wtedy ugadać:mrgreen:
Ale dwóch może da się łatwiej urobić...?;-)
Marcowy, czy dogadasz się z Babuszką? bo ja nie mam szczęścia w takich sprawach.
Mi się też niespecjalnie wiedzie - wszystkie trzy Babuszki na jutrzejszy wieczór mają komplety :| Szukam czegoś w okolicy.
Edit:
No to znalazłem. Może nie w okolicy, ale z klimatem i dojazdem :-D
Spotykamy się o 19.00 w Klubie Podróżnik na Żoliborzu, ul. Felińskiego 37, okolice stacji metra Plac Wilsona. Stolik na 6 osób, hasło "forum bieszczadzkie". Wyślę maila do wszystkich, których mam w bieszczadzkich kontaktach, ale i Wy poinformujcie, kogo tam chcecie :-)
Bartku czy na pewno masz Autobus kolo północy ??!!! ;)
Byłbym skłonny przypuszczać, że owszem.
Zakładam, że masz zamiar podróżować z przewoźnikiem, dysponującym czerwonymi autobusami. Jeśli tak, to przy pętli przy metrze Wilanowska znajduje się lokal oferujący piwo. Czy coś jeszcze - nie wiem. Poznasz go po wyrastającym z dachu dorodnym drzewie. Tam możesz spędzić ostatnie chwile oczekiwania na autobus.
Uważaj jednak na tego przewoźnika, około drugiej w nocy brutalnie budzą i każą jeść np. lody :D.
@Pierogowy: i koniczyny dla królików też? :mrgreen:
@Hero: do Warszawy jadę z jedną firmą, wracam z drugą. Czerwoną. Już z nimi jeździłem i znam ten barbarzyński zwyczaj :wink: Zwiedziłem też okolice metra Wilanowska, strułem się tam kiełbaską i wyleczyłem piwem - dam radę!
Może i mi uda się zajrzeć.
Melduję posłusznie, że spotkanie się odbyło :-) Dziękuję Warszawiakom za opiekę aż do samego, że się tak wyrażę, końca :wink: A chcących iść w moje ślady ostrzegam - jak lubicie herbatę to miejcie zapas ze sobą, jeden człowiek z Rzeszowa w jeden wieczór pozbawił Warszawę zwykłej herbaty :mrgreen: Poza tym nie jest tak źle z tą Warszawą jak się czasem gada, z pełną odpowiedzialnością mogę napisać, że jest nawet dobrze! Dziękuję i starym i nowym znajomym za spotkanie, czułem się jak wśród przyjaciół.
Miło było gościć!
Dziękuję wszystkim za spotkanie! Załącznik 30835 Załącznik 30837 :-D
Marcowy wynalazł dla nas sympatyczny zakątek, za oknem siedziała urocza zima, za plecami tropikalna dżungla Załącznik 30833 a w pamięci i perspektywie podróże...
Jest dobrze!
Stolica wystroiła się świątecznie. Załącznik 30836 Załącznik 30830 Mamy choinkę, Załącznik 30831 mega cukierki,Załącznik 30834 giga prezenty..Załącznik 30832.
i chleb ze smalcem też mamy;-)Załącznik 30829, grzane, zimne - co kto lubi...:-)
Kontenery najlepszej herbaty też już zamówiono i płyną morzem :mrgreen:.
Towarzystwo dopisuje.:-)
Zapraszamy!
Ps. Jeszcze mamy metro!;-)
Wielkie dzięki za spotkanie!
Z przyjemnością zareklamuję Klub Podróżnika, który okazał się bardzo fajną, bezpretensjonalną miejscówką z dobrym klimatem i odpowiednim wyszynkiem. Siedziało się tak przyjemnie, że w pewnym momencie poczułem, że jeśli natychmiast się nie ewakuuję, to zalegnę na znacznie dłużej :-D
Przy okazji okazało się, że nie tylko dwóch warszawiaków może się nieoczekiwanie zderzyć na Wetlińskiej, ale i dwóch rzeszowiaków na Żoliborzu :lol:
Może spotkanie w tym tygodniu ? Jestem skłonny udostępnić do konsumpcji serek wędzony własnego wyrobu :D
To co ? Czwartek ? 18 ? 19 ?
Pasuje mi 18 lub wcześniejsza godzina.
I jeszcze dodatkowo taka propozycja: W górach jest wszystko co kocham
Widzę, że nie ma grupy, a więc do następnego razu.
Może nie jest za późno? http://www.bieszczady.net.pl/
Prelekcja Stanisława Krycińskiego zatytułowana: Słownik historyczno-krajoznawczy Bieszczadów 2012-12-13 10:23:40 CET
http://www.bieszczady.net.pl/nw/upload/uploads/skp2.jpg
Kolejne Spotkanie Karpackie w dniu 21 grudnia 2012 r. o godz. 18 w Muzeum Ziemi PAN w Warszawie przy al. Na Skarpie 27 wypełni prelekcja Stanisława Krycińskiego zatytułowana: Słownik historyczno-krajoznawczy Bieszczadów. Tom 3. Gmina Czarna. Pierwszy tom Słownika dotyczący Gminy Lutowiska ukazał się w 1995 r., drugi tom o Gminie Cisna w 1996. Razem blisko 1000 stron, których wagi dla poznania i utrwalenia dziejów Bieszczadów trudno przecenić. Poczytujemy sobie za zaszczyt fakt, że Towarzystwo Karpackie miało swój udział w ich wydaniu. Jednak na trzeci tom musieliśmy czekać aż 6 lat, ale doczekaliśmy się. Tom poświęcony Gminie Czarna jest już gotowy i tylko patrzeć jak ukarze się drukiem. Zanim to się stanie autor tego monumentalnego dzieła Stanisław Kryciński opowie nam o pracy nad Słownikiem i jego najnowszym tomem.
Bardzo udana prelekcja. Miło było posłuchać, poznać Pana Stanisława Krycińskiego – człowieka z długoletnią pasją; cierpliwie, realizującego swój cel czy też misję – wnikliwego, rzetelnego opisania (w szerokim znaczeniu) terenów Pogórza Przemyskiego, Bieszczadów i nie tylko.
Były to bezcenne opowieści i czarno-białe zdjęcia z wyjazdów w latach 80-tych. Różne ciekawostki czy też szczególiki z obozów inwentaryzacyjnych, potem konserwatorskich „Nadsania” (m.in. prezentacja zdjęć ze stawiania krzyża przy cerkwi w Michniowcu z udziałem pasażerów PKS-u;-) Zdjęcia nieistniejących już dziś chat, chyż, domostw; sceny spotkań z mieszkańcami; wycinki z życia uczestników obozów...Dużo archiwalnych informacji. Jak dobrze, że udało się to utrwalić w formie dokumentacji, ale również fizycznie uratować wiele pamiątek czy też wskrzesić do życia (mozolna, ciężka praca). Należy się duży podziw i szacunek!
Warto było pognać w mroźny wieczór:-).
Ktoś nagrywał, czy poszło w świat i przepadło?
Nie, nikt nie nagrywał. To było bardzo kameralne spotkanie, jedno z kolejnych odbywających się w tym cyklu.
Jak pojawiła się wiadomość na forum, to mnie zainteresowało i poszłam. Informacja o prelekcji pojawiła się również na kilkunastu innych stronach internetowych. A jednak podejrzewam, że byłam jedyną osobą spoza Towarzystwa Karpackiego;-)
Nie ma to jak posłuchać na żywo, ale pocieszę, że Pan Kryciński skrzętnie przechowuje materiały, opracowuje, zachowuje ku pamięci i to wszystko gdzieś znajdzie swoje miejsce...miejmy nadzieję...
"Spotkania Karpackie: Najnowszy Rewasz, Ukraińskie Karpaty i Podkarpacie
W ramach kolejnej odsłony Spotkań Karpackich jak zwykle w Muzeum Ziemi PAN w Warszawie
przy al. Na Skarpie 27 w dniu 18 stycznia 2013 r. o godz. 18 zapraszamy na spotkanie z dr Grzegorzem Rąkowskim, oraz na promocję przewodnika krajoznawczo-historycznego jego autorstwa pt. Ukraińskie Karpaty i Podkarpacie. Część zachodnia, ukazującego się właśnie na rynku księgarskim za sprawą Oficyny Wydawniczej „Rewasz”.
W trakcie spotkania będzie można zakupić pierwsze egzemplarze przewodnika w promocyjnej cenie i z autografem autora."
Info ze strony SKPB Warszawa
Proponuję spotkanie w najbliższy czwartek 17.01.13. Miejsce spotkania klub praCoVnia, ul. Popiełuszki 16. Przyczynkiem do spotkania koncert Daniela Gałązki z zespołem, wstęp 10 zł.
Dojazd najlepiej do metra Marymont, stamtąd jakieś 100 metrów do klubu. Ktoś chętny ?
http://www.youtube.com/watch?v=l6emgBYi-7s - Daniel Gałązka z zespołem w praCoVni
Bardzo przyjazna lokalizacja spotkania dla mnie. Jak będą chętni to i ja dołączę.
No masz..
Jutro w Czarnej Perle odbędzie się koncert Andrzeja Koryckiego i Dominiki Żukowskiej, chyba o 20. Ktoś chętny na spotkanie przy tej okazji ?
Przykład:
http://www.youtube.com/watch?v=URi93CAyb4I