Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?
Dobry duszek przygotował mi mini kosztorys małego wyciągu narciarskiego
- budowa budynków -915.000
- oświetlenie zewnętrzne 228.000
- system naśnieżania 520 000
- wyposażnie sprzętowe 1.465.000
- sterownie 1.001.200
- koszt budowy wyciągów: bezorczykowego, orczykowego i orczykowego równoleglego 1.710.280
- zestawienie koztów mocy zainstalowanej 638 KV 4.924.830
Nie uwzględniono najwyższych kosztów:
- kosztów zaminy sytuacji prawnej gruntów,
- kosztów kredytów
- instalacji sieci elektrycznej
- modernizacji dróg i budowy parkingów
- robót ziemnych profilujących trasy (w przypadku Jasła w dolnym odcinku może być "wyrównywanych" około 20 %
- robót ziemnych,montażowych i fundamentowych wyciągów
- robót ziemnych i montażowych zaśnieżania
- wyposażenia
- zatrudnienia przewidywane 23 osoby
-
nie ma też kosztów "szybkiej ścieżki urzędniczej" no ale te nie są ujmowane w kosztorysie;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Krzysztof Franczak
nie ma też kosztów "szybkiej ścieżki urzędniczej" no ale te nie są ujmowane w kosztorysie;-)
Watpię aby w tym wypadku doszło do takiej sytuacji.
Interesowały Cię aprkingi więc podam Ci jaka pojemność parkingowa jest przygotowana dla takiego małego wyciągu
50x100=5000m2
40x200=8000m2
80x30=2400m2
15400m2
15 400m2/34m2=453 samochody
Informacja dla malkonentów nie znam wzoru którym dobry duszek posługiwał się pisząc analizę.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Watpię aby w tym wypadku doszło do takiej sytuacji.
Z doświadczenia wiem ,że jeśli urząd może (prowadzić postępowanie do 2 -3 mies w skomplikowanych sprawach) to nie musi , a różnica pomiędzy to "szybka ścieżka urzędnicza"
Cytat:
Zamieszczone przez
Krzysztof Franczak
Z doświadczenia wiem ,że jeśli urząd może (prowadzić postępowanie do 2 -3 mies w skomplikowanych sprawach) to nie musi , a różnica pomiędzy to "szybka ścieżka urzędnicza"
Nie zapominaj, że to "sprawa honorowa". Już trzeci wójt gminy dąży konsekwentnie do powstania wyciągu. Z ich puktu widzenia jest to inwestycja bardzo potrzebna, wyczekiwana. Nie przez przypadek wszyscy znani mi gestorzy, ludzie zajmujący się obsługą ruchu turystycznego i zdecydowana większość mieszkanców tej gminy i nie tylko tej gminy chce aby wyciąg lub nawet stacja narciarska powstała. Ze znanych mi osób tylko Agnieszka Słowik-Kwiatkowska i pewien naukowiec badający populację derkacza na terenie gminy Cisna są przeciwni powstaniu wyciągu. Mówiąc wprost część mojej części służbowej sądzi iż ten wyciąg mógłby przyczynić się do rozwoju okolicy. To bardzo skomplikowana sprawa, należy ją dokładnie przeanalizować.
Czasem jest tak jak w bajce nikt nie widzi ,że król jest nagi .Trzeba dziecka...wrażliwego dziecka.
Cieszy mnie, że rzeczywiście nie mam sklerozy, chyba tym bardziej rozdwojenia jaźni jaka czasem przytrafiała sie wtedy niektorym pracownikom BdPN. Przypomnę więc że BdPN chyba ciągle ma w załozeniach rozszerzenie granic parku na zachodzie do rzeki Solinki, na północy obejmowałby także Otryt - oczywiście z wyłączniem terenów istniejacych wsi. W tym samym czasie ówcześni pracownicy parku / niektorzy a nie wszyscy/optowali za budową wyciągu na Jaslo i drugiego w Wetlinie - z Beskidnika ktory bezpośrednio przylega do granicy BdPN więc raczej trudno uznać jego nieszkodliwość. A tak swoja droga poniewaz mieszkam daleko i zalożenia nie bywam w Wetlinie czy Cisnej, wiec nie wiem co wie o tej sprawie / wyciągu/ kolega Poliszynel, jak znam życie sprawa tego wyciągu nie jest tak prosta jak budowa cepa, do czego pani wojt i pani poseł tzw. elektorat przekonują. Jak znam życie ten wyciąg tym ktorym ma w założeniach pomoc czyli tzw. przecietnym mieszkancom gminy, pomoże im jak umarlemu kadzidło. Co nie oznacza, że nie pomoże tym ktorym rzeczywiscie ma pomóc.
Cytat:
Zamieszczone przez
kamil.zeglarz
[wyedytowano]
To jest ostatni taki wpis na tym forum. Jasne? Mam nadzieję, że Moderatorzy to także rozumieją. Mam dośc ich stronniczości. Teraz nie można powiedzieć, ze czymś sprowokowałam trolla albo, że to ja zaatakowałam. Proszę o przestrzeganie regulaminu.
Cytat:
Zamieszczone przez
naive
Jak znam życie ten wyciąg tym ktorym ma w założeniach pomoc czyli tzw. przecietnym mieszkancom gminy, pomoże im jak umarlemu kadzidło. Co nie oznacza, że nie pomoże tym ktorym rzeczywiscie ma pomóc.
Pomoże tym co ma pomóc. Nie wiem czy nie powstanie? Kłania nam się polityka. Na dzień dzisiejszy najważniejsza jest zmiana sytuacji prawnej własności gruntów. Najprawdopodonbniej będzie to zamiana. Mamy nowego dyrektora lasów państwowych w Krośnie. Na pewno znakomicie zna tę historię. To były zastępca nadleśniczego bodajże z Wetliny.
jak sobie to wszystko czytam, to chyba derkacze :idea: winny zacząć badać populacje tego, co krząta się po Bieszczadach LOL.