-
Odp: Znasz Bieszczady? Detale
To niby trudniejsze to Kapliczka Szczęśliwego Powrotu.
-
A to drugie to Wołkowyja ??
-
Bingo, dzwonnica przy rozebranej cerkwi.
-
Dla mnie to trudniejsze też było łatwiejsze :wink:
A to gdzie ??
http://img202.imageshack.us/img202/7200/zzzzy.th.jpg
-
Tam z tyłu jest droga? to może Kielczawa?
-
Jest droga ale nie jest to Kiełczawa... :wink:
-
-
-
1 załącznik(ów)
-
-
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
To gdzie ten kibelek?
W drodze na Roztoki Górne --na Przełęcz nad Roztokami.
-
Niestety, ale gps na s zboczył za bardzo;)
-
1 załącznik(ów)
Rzut kamieniem od "zagadkowego" miejsca. Teraz wątpliwości nie będzie.
-
1 załącznik(ów)
-
-
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
No to trochę szerzej oczy otwórzmy;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Zapora w Solinie
-
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Jeśli się bliżej przypatrzycie to wyczytacie, że owo urządzenie zostało wyprodukowane w moim rodzinnym mieście w Fabryce Urządzeń Dźwigowych - ot taki mały wkład Mazowsza w Bieszczady :)
Czy wiecie gdzie to jest:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hero
Czy wiecie gdzie to jest:
W S... przy wejściu na stary d...
-
1 załącznik(ów)
Podpowiedź do mojej zagadki.
-
Tym razem dwie zagadki związane z książką E. Marszałka, Las pełen Zwierza (fajna książka bez dwóch zdań i w ogóle... - achy i ochy w wątku poświęconym tej pozycji - zgadzam się z nimi również).
Pierwsza:
Jaka roślina jest w tle na okładce?
Druga:
Autor w rozdziale o żubrze umieszcza taką informację:
"... Dziś mało kto pamięta, że jego imię nosiła Studencka Baza Noclegowa w Ustrzykach Górnych, której organizatorami była grupa przyjaciół tworzących wcześniej drużynę harcerską im. Żubra Pulpita." str 21.
Gdzie konkretnie mieściła się ta baza w Ustrzykach Górnych...? Uprzedzam że w książce nie znajdziecie na to pytanie odpowiedzi..., ale i tak warto kupić... Wszyscy znajdą tam coś dla siebie i ci co lubią obrazki i ci co lubią text w formie popularno naukowej i ci co lubią tabelki, zestawienia i diagramy też....
-
Roślinki to na pewno nie są wrzosowiska pod Pikujem tylko taki wyższy mech leśny :), a nad Pulpitbazą łamię sobie jeszcze głowę (kiedyś Kremenaros chyba się nazywał Pulpit, więc może gdzieś niedaleko - w końcu UG nie takie wielkie).
-
Na przyrodnicze pytanie nie znam odpowiedzi... sam czekam na prawidłową odpowiedź od specjalistów. Jeżeli chodzi o bazę... to była ona trochę oddalona od centrum i nie był to na pewno obecny Kremenaros... chociaż rzeczywiście było coś takiego jak bar Pulpit.
Ciekawy link: http://www.skpb.waw.pl/regetow/o-baz...namiotowe.html
-
Służę radą mech z okładki to Hypnum cupressiforme i dedykuję tego posta naszemu Donkowi ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
Jeżeli chodzi o bazę... to była ona trochę oddalona od centrum i nie był to na pewno obecny Kremenaros...
Baza była po prawej przy północnym końcu UG,skręcało się w prawo jeszcze przed polem namiotowym,już nie istniejącym...
-
1 załącznik(ów)
Z dala od dróg, od zabudowań, przy znakowanym szlaku, na wysokości pom. 900 - 1000 mnp. rośnie nie wiedzieć po kiego takie oto:
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
...przy znakowanym szlaku,...
Nie zawsze był to szlak turystyczny, a piechurzy takimi małymi łopatkami (fot.1) kopali tak potężne rowy (fot.2), umacniając urobkiem bardziej strategiczne pozycje (fot.3).
Może teraz się komuś przypomni ten detalik?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Baza była po prawej przy północnym końcu UG,skręcało się w prawo jeszcze przed polem namiotowym,już nie istniejącym...
...przy współczesnym szlaku spacerowym. Zagadki rozwiązane. Dziękuję, gratuluję...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Może teraz się komuś przypomni ten detalik?
Jak patrzę na grubość pokrywy śnieżnej to zgaduję, że to drugi dzień ekspedycji pod przewodem i z udziałem. Jeżeli tak to byłoby to gdzieś koło Strybu może... Tych łopatek i ich wytworów w tamtej okolicy dostatek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
... Jeżeli tak to byłoby to gdzieś koło Strybu może... Tych łopatek i ich wytworów w tamtej okolicy dostatek.
Moje pierwsze skojarzenie też takie było ..Strop - Stryb i okolice.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
Jak patrzę na grubość pokrywy śnieżnej to zgaduję, że to drugi dzień ekspedycji pod przewodem i z udziałem. Jeżeli tak to byłoby to gdzieś koło Strybu może... Tych łopatek i ich wytworów w tamtej okolicy dostatek.
Ale z Ciebie Old Shatterbmillerhand :) Wytropiłeś czas i miejsce rewelacyjnie - brawo! Są to okolice Strybu - żelastwa i okopów faktycznie dostatek, ale taki detalik na drzewie wypatrzyłem tylko jeden, więc myślałem, że może ktoś też się o niego kiedyś wzrokiem potknął. Ja wtedy szedłem tym szlakiem dopiero po raz trzeci, ale po raz pierwszy w porze bezlistnej, więc się dużo więcej rzeczy ukazało niż za zieloności.
P.S.
A teraz właśnie nadszedł piękny czas na różne takie co wyłażą po zimie...podmurówki, piwniczki, groble, młynówki - miodzio!
-
2 załącznik(ów)
Czy to bunkier Lini Mołotowa...? :-D
Gdzie to jest?
-
1 załącznik(ów)
Podpowiedź: to jest obok tego
-