Odp: Beda strzelac do wilków
Finał (Nowiny):
Cytat:
AKTUALNOŚCI
2 marca 2007 - 6:15
Bieszczady > Koniec strzelania do wilków
Cztery spośród sześciu przeznaczonych do odstrzału wilków zabili w lutym myśliwi. W środę pozwolenie ministra środowiska straciło ważność.
Dwa wilki padły od kul myśliwych w Nadleśnictwie Brzegi Dolne, jeden w Nadleśnictwie Bircza i jeden w Nadleśnictwie Baligród.
Minister wydał zgodę na odstrzał wilków na wniosek bieszczadzkich rolników, którzy od dawna skarżyli się na coraz większe szkody powodowane przez te drapieżniki w stadach owiec.
Nie wiadomo jeszcze czy hodowcy ponowią prośbę do resortu środowiska o pozwolenie na zabicie kolejnych wilków.
KP
Warto spojrzeć na strony
www.wolfpunk.most.org.pl/ulve/
www.mos.gov.pl tu w wyszukiwarce nalezy wpisać wilki
Dostałam ciekawego meila z tymi informacjami.
Nadal "wilcze echa" (Nowiny):
Cytat:
AKTUALNOŚCI
8 marca 2007 - 12:40
Bieszczady > Wilki zagryzły prawie 50 psów
Gospodarze z gminy Cisna, którym jesienią i zimą wilki pożarły ponad 50 psów, nie mogą liczyć na przychylność ministra środowiska w kwestii odstrzału wilków.
– Zlekceważył nas, ale wkrótce ponowimy nasz wniosek – mówią.
Według przepisów, pies nie jest zwierzęciem gospodarskim. Co innego owca albo koza. Dlatego resort środowiska zgodził się w lutym na zabicie sześciu wilków w rejonach, w których wyrządzały największe szkody. Padły cztery, pozwolenie straciło ważność 28 lutego.
- My też napisaliśmy do Warszawy prośbę o eliminację kilku wilków, ale nic nie wskóraliśmy – skarży się Renata Szczepańska, wójt Cisnej.
Kazimiera Furs z Wetliny: - Jestem zawiedziona. Pies to najlepszy przyjaciel człowieka, a w ministerstwie traktowany jest jak najmniej wartościowe zwierzę.
Tylko tej zimy wilki zeżarły w Wetlinie, Cisnej, Kalnicy i Strzebowiskach około 50 psów. Pożerały je niekiedy w obecności ludzi, tuż pod ich domami.
– Z tego powodu w kwietniu w sejmowej komisji ochrony środowiska odbędzie się debata dotycząca wilczego problemu – mówi posłanka Elżbieta Łukacijewska, mieszkanka Cisnej. – W końcu muszą zapaść jakieś decyzje, by ulżyć ludziom.
Na razie gospodarze nie mają co liczyć na likwidację choćby jednego wilka. Wadery (samice) są teraz ciężarne. Pod koniec marca lub w kwietniu wydadzą młode.
Zwróćcie uwagę na przedostatni akapit...
...mieszkanką Dołżycy raczej ;-) jest p.poseł.
W sejmie byli,prawo zbili,jako rzekl pewien poeta z XVII wieku.Taka fraszka:smile:
Juraj, za każdym prawem stoi , bo musi, przemoc, wykluczająca tym samym sprawiedliwość, stąd zresztą Temida na konterfektach swych ślepa jest, jak, nie przymierzając, wilcze szczeniaki ;-). Pozdro. Taki cytat :-).
Cóż,chris,dura lex sed lex:wink:
Naprawdę nie chce mi się pisać w tym wątku ........ za dużo emocji, skrajnych ocen, jedynie słusznych poglądów itd.
Podaję jedynie KOMUNIKAT:
W nocy z 28. na 29. marca, w obejściu w samym centrum Cisnej wilk (wilki) zagyzły psa domowego. Zostawiając jedynie głowę, no i oczywiście łańcuch.
Jest zdjęcie resztek - ze względu na drastyczność nie umieszczam go.
Z góry uprzedzam:
1/ Jestem za wilkami w Bieszczadach (deklarowałem to na forum). Uważam tylko, że jak na tak mały obszar jest tu ich za dużo.
2/ Nie jestem taki mądry, żeby to sobie samemu wymyślić. To jest dosyć powszechne zdanie (oczywiście wypowiadane nieoficjalnie) bieszczadzkich leśników. No, ale oni się przecież na przyrodzie nie znają.
Biedny piesek,a co do łańcucha,to jest rzeczywiscie niejadalny. Co do leśników - mam do nich pelny szacunek. A gospodarzu pilnuj dźwierzy swoich a zamykaj je,by ci bydelka nie ubywalo!
Ja się na tym specjalnie nie znam więc wybaczcie, jeśli zadaję naiwne pytanie.
Jeśliby nawet, jak twierdzą leśnicy, tych wilków w Bieszczadach było za dużo to czy jedynym rozwiązaniem jest kula w łeb? Czy możliwe jest odłowienie jakiejś ilości sztuk i przeniesienie w inne rejony kraju w celu odtworzenia populacji? Z wieloma gatunkami na świecie to robiono, ale nie wiem, czy w przypadku wilków jest to możliwe.