Odp: Czy "zakapior" Bieszczadzki to idol?
Orwell w "Folwarku zwierzęcym" to przewidywał dlatego też utkwiło mi mocno jedno z przykazań "wszystkie zwierzęta są równe ale niektóre równiejsze". Patrząc na naszą rzeczywistość krytycznie to to przysłwie jest idealnym komentarzem. Mnie też często krew zalewa patrząc na to co się dookoła dzieje ale staram się w tym wszystkim doszukiwać pozytywów a takie też są.
tak, Marku-Orwell w "Folwarku.." dokładnie opisał rewolucje i jej skutki.Tak już jest.władza przyciąga cwaniaków.A tzw.demokracja pozwala ex cieciowi czy pracownikowi PGR piastować wysokie stanowiska.......ale jak mawiał J.Kuroń-ch...j mu na grób, zamiast krzyża ! ..co często sobie powtarzam i poprawiam sobie humor....:lol:
Co do tematu, czyli "zakapiorów" - ich czasy (chyba) się skończyły wraz z rozwojem infrastruktury turystycznej - Bieszczady nie są już "takie jak kiedyś", to i "zakapiorzy" są na miarę naszych czasów...
PS.
Jarku L. - masz rację, edytowałem swój post.
Mam glupie pytanie - co maja te dywagacje o dotyczace obecnej rzeczywistosci naszego pieknego kraju wspolnego z tym, ze Pan Victorini sprzedal ziemie Panu Prezesowi?
Przyznam szczerze - i prosze o zrozumienie - ze nie bardzo lapie zwiazek.
A może Panu Victoriniemu zrobiło się przykro, że Buba tak brzydko Go nazwała...? :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
Jarek L
Mam glupie pytanie - co maja te dywagacje o dotyczace obecnej rzeczywistosci naszego pieknego kraju wspolnego z tym, ze Pan Victorini sprzedal ziemie Panu Prezesowi?
Przyznam szczerze - i prosze o zrozumienie - ze nie bardzo lapie zwiazek.
Słusznie stwierdzasz Jarku, też się nad tym zastanawiałem.Viktorinii nigdy nie był i nie jest tzw. "zakapiorem" , zresztą CO to jest zakapior?
No może "ostatni z zakapiorów" ?? odszedł wraz z Bogusiem "Sikorką".
Teraz w Cisnej włóczą się i przesiadują (na przyzbie ) na progu u Szocińskiego, miejscowe i napływowe pijaczki.Widziałem ich ,mam nawet zdjęcia z ostatniej niedzieli, jak za fotografowanie ich zapijaczonego oblicza kazali sobie dawać papierosy i nie tylko .
Na miejscu Szocińskiego kopnął bym to w d...ę.
ps.ale widzę ,że tamat odżył ..to znak ,że zbliża się "sezon ogórkowy" ;)
witam
bylem w sierpniu u Henka w jego nowym ranczo w Pniszczewie. nareszcie jest spokoj i ze wzgledu na fakt iz caly rejon gdzie ma nowy dom jest odrodzony skonczyly sie naloty turystow z ladu wody i powietrza (nie trzeba nikogo szczuc psami :)) a Heniek zajmuje sie tym co lubi czyli hodowla koni.
zas zatoka zmieni sie zapewnie w drugi Horodek ale to juz nie nasz biznes
Tak czytam i czytam i...zgadzam się z Bertrandem. Wątek się jednak wyczerpał. Trza by poczekać z x latek, może czas dopisze kolejne mniej lub bardziej interesujące biografie? Może ktoś stanie się idolem wielu, może nawet moim? Diabli wiedzą:)
Derty
Pytanie poważne. Proszę go nie zbywać hasłami typu: "zakapiorów bieszczadzkich nie ma", czy "zakapiory się skończyły".
Czy zna ktoś z was "zakapiora bieszczadzkiego" (uściślając chodzi o człowieka wymienionego w książkach, reportażach i filmach Potockiego dotyczących tematu), który wstrzemięźliwie podchodzi (lub podchodził) do alkoholu (tzn.: nie ma ciągów alkoholowych, lub nie pije codziennie)?
Jest to pytanie w stylu: Jaki system jest najlepszy i dlaczego komunistyczny?, ale z moich osobistych obserwacji ponad 90 % tych ludzi ma problem z alkoholem. Jeżeli ktoś uważa że zakapiory nie mają problemów z alkoholem, lub nie na miejscu jest używać takiego określenia również proszę o takie uwagi z uzasadnieniem.
Pytanie jest do pracy licencjackiej z pracy socjalnej. Praca będzie poruszała między innymi takie tematy jak: wizerunek "zakapiora bieszczadzkiego" (cechy wspólne, różnice, wybrane definicje...), wpływ wizerunku medialnego na zjawisko zakapioryzmu, społeczne konsekwencje zakapioryzmu. Temat jest w trakcie konstruowania... dużo zależy od wyników ankiet i waszych opinii.
Trudno chyba Lutka Pińczuka nazwać zakapiorem, ale u Potockiego występuje.