Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
...a rośnie i sporo u Nas tego syćkiego... wiecie że w pewnej wiosce w zwyczaju było do samogona dorzucać Łasiczki Lancetowatej przez starszyznę! Na moc miało działać i na dobre samopoczucie, tudzież babcia zdrapywała kropki z muchomora czerwonego, suszyła i również specyfiki czyniła... dziedzictwo sezonowe
1 załącznik(ów)
Przejrzałem wszystkie zamieszczone zdjęcia i nie znalazłem tego co rosło gdzieś w okolicach Roha na Poloninie Wetlińskiej. Nigdy czegoś takiego nie widziałem i sam nie wiem co to jest. Widzę w Was siłę, która zapewne szybko mi da rozwiązanie. Pozdrawiam.
:mrgreen: (jajka sobie robisz??)
Ale fajnie, ze odżył temat.
Piękny buczek. Bardzo mało osób jest wstanie rozpoznać tę roślinkę. Sama o tym, że te rosnące na szlakach małe zielone są bukami dowiedziałam się od kolegi leśnika na kursie przewodnickim.
Może pobawimy się jeszcze. Ma ktoś jakieś niezidentyfikowane roślinki?
Nie pamiętam, czy gdzies tego nie wklejałem, ale dalej nie wiem/nie pamiętam nazwy.
Niestety nie miałem dotąd czasu pogooglać, praca zbyt dużo czasu pochłania, ledwie mogę okiem na forum rzucić....więc ....
Więc skarbnico wiedzy do boju!!!!
Liczę na Was:)
1.
[img=http://img408.imageshack.us/img408/5518/dscf8109pd4.th.jpg]
2.
http://picasaweb.google.com/vm2301/B...62621282868130
3.
http://picasaweb.google.com/vm2301/B...63428736719906
Pozdrawiam:)
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Nie pamiętam, czy gdzies tego nie wklejałem, ale dalej nie wiem/nie pamiętam nazwy.
3. - ostrożeń wschodniokarpacki
1.Dzięgiel leśny(chyba)
2.Rdest wężownik(chyba)
Strasznie ciężko wyłapać z Twoich zdjęć proporcje oraz istotne szczegóły,mam wrażenie że robiłeś te zdjęcia w taki sposób, żeby nie można było rozpoznać rośliny :twisted:
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
1.Dzięgiel leśny(chyba)
2.Rdest wężownik(chyba)
Strasznie ciężko wyłapać z Twoich zdjęć proporcje oraz istotne szczegóły,mam wrażenie że robiłeś te zdjęcia w taki sposób, żeby nie można było rozpoznać rośliny :twisted:
Nie marudź. To była najtrudniejsza zgadywanka. Na pierwszym zdjęciu odkryłam arcydzięgla litwora, a z drugim to miałam problem. Już zaczęłam przeglądać polskie storczyki, bo myśłałam, że jest sprytnie sfotografowanie dwóch roślin.
Niech vm-emka archanioł Rafał za te zdjęcia pobłogosławi. To ten, który wskazał na właściwości lecznicze litwora.
PS>
Zagadka
W którym sanktuarium maryjnym położonym na terenie Gór Sanocko-Turczańskich jest w ołtarzu bocznym obraz przedstawiający archanioła Rafała? W tymże ołtarzu jest także drugi obraz przedstawiający innego Archanioła. Kim jest ten archanioł i dlaczego oba obrazy są w owym sanktuarium?