1 załącznik(ów)
Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Marcin, jak zerknie to rozpozna w ciemno Twoje kwiatki:)
Albinosy trafiają się u roślin, u tego niecierpka podejrzewam raczej modyfikację środowiskową barwy kwiatów.
U gajowca żółtego na starszych liściach charakterystyczne są srebrne plamy (Twoje foto).
Ten kwitnący pochodzi ze świąt majowych.
Maciejko, perfekcyjnie, więc nie wiem po co pytajniki ;) Niecierpki bardzo często mają takie kwiaty.
Maciejko ! podziwiam Cię. Rozpoznać cośkolwiek na tych nieostrych bohomazach toż to jest mistrzostwo.
A autor nie nie wsadza kitu o zdjęciach " bez artystycznych aspiracji"
Heńku, nie przesadzaj - to były łatwe gatunki. A nieartystyczna nieostrość mogła symulować przytępioną percepcję lub z lekka mętnawy wzrok jaki czasem dopada człowieka w trakcie wycieczek po pagórkach czy inszych górach bieszczadzkich ;)
@donEnrico: nie mogę robić ostrzejszych jak rezuny i inne żubry gonią.
Cytat:
Niecierpki bardzo często mają takie kwiaty.
Chyba widziałem takie tylko w Bieszczadach, tak to z żółtymi. W moich stronach w ogóle dominują te zawleczone.
Cytat:
Albinosy trafiają się u roślin, u tego niecierpka podejrzewam raczej modyfikację środowiskową barwy kwiatów.
Tak, ale albinos to by był raczej cały biały (bez chlorofilu), więc by i nie pożył długo.
Tak czy owak, dzięki wszystkim za pomoc w oznaczeniu.
4 załącznik(ów)
Dziewięćsił bezłodygowy , spotkany za Manhatanem w drodze na Przełęcz OrłowiczaZałącznik 29937Załącznik 29938
I jeszcze tu:Załącznik 29939Załącznik 29940
Tutaj Tolku to jakoś tak zagadki się raczej pojawiają niż prezentacje z "polowań" ;)
Noto przepraszam .
A mój post niech będzie zagadką typu:
Kto napisał "Lalkę" Bolesława Prusa? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tolek banan
Kto napisał "Lalkę" Bolesława Prusa? :)
Stawiam na Tolka Banana. I proponuję wrócić do roślinek.
Cytat:
Zamieszczone przez
tolek banan
Dziewięćsił bezłodygowy , spotkany za Manhatanem w drodze na Przełęcz Orłowicza
na początku ścieżki na Wetlińskiej też rośnie - pod drzewami jakby ktoś szukał ;)