Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Na razie nie ma czego utrwalać. Ale jak będzie to napiszę podanie i będę czekał na pozytywne rozpatrzenie :mrgreen: Może nawet jakieś ogólnoforumowe wyjście się kiedyś zorganizuje i wszystkie cztery osoby zainteresowane roślinkami (w tym trzy wiedzące i jeden melepeta) się zgromadzi? :wink:
Nic nie stoi na przeszkodzie, byś przed zaliczeniem zgłosił się na konsultacje ;)
1 załącznik(ów)
Witaj
Cytat:
Zamieszczone przez
marcins
Widzę, że dawna tradycja zamarła. Teraz w modzie jest dojenie w dojo... ;) Wiec dla przypomnienia dawnych czasów zagadka:
Tyle, że toto rośnie wszędzie. Więc jaki powrót? Chyba typowe dla Bieszczadów rośliny sie ograły.
I obiecuję nie doić. Choć jestem pod wrażeniem jak w tych moich Bieskach niektóre rośliny się świetnie przyjeły (introdukowane).
Ale na priv mogę zapytać?
I zapisać się na jakąś wyprawę?
:-)
Dzięki za pomoc wszelaką
Toto rośnie w Bieszczadach, ale jednak już dużo dalej także
Pozdrówka
Cytat:
Zamieszczone przez
Michał
Witaj
Tyle, że toto rośnie wszędzie. Więc jaki powrót? Chyba typowe dla Bieszczadów rośliny sie ograły.
I obiecuję nie doić. Choć jestem pod wrażeniem jak w tych moich Bieskach niektóre rośliny się świetnie przyjeły (introdukowane).
Ale na priv mogę zapytać?
I zapisać się na jakąś wyprawę?
Dzięki za pomoc wszelaką
Toto rośnie w Bieszczadach, ale jednak już dużo dalej także
Pozdrówka
Marcinie, czy to nerecznica samcza?
Bo słabo widzę;-)
Michale, wydaje mi się, że śmiało możesz pytać w wątku, nawet o rośliny, które już były. Nic się nie ograło.
Moim zdaniem zabawa w zagadki, to tylko środek do szerzenia wiedzy o roślinach bieszczadzkich.
Uważam więc, że nie ma nic złego w powtarzaniu tych samych informacji.
Z resztą nigdy, nie ma dwóch identycznych zdjęć, a wiedzę trzeba gruntować i pamięć wzmacniać:-).
Aktywnych botanizujących jest niewielu, a i Ci mają czas pisania i niepisania;-)
Cała nadzieja w nowych pytaniach i kolejnych zagadkach, czy własnych odkryciach (bez szukania na forum, czy to już się pojawiło).
Pozdrawiam.
1 załącznik(ów)
Załącznik 30860
w takim razie włączam się do zabawy. Roślina pewnie znana, nie mniej jednak sama upewnię się czy dobrze oznaczyłam :)
Należy do roślin półpasożytniczych.
Ale poczekajmy jeszcze chwilę na rozwiązanie zagadki.
No cóż, nie będziemy czekać do końca świata;-)
Melampyrum nemorosum - pszeniec gajowy, goł - zgadza się z Twoim rozpoznaniem?
1 załącznik(ów)
Maciejka, zgadza się, według mojej najlepszej wiedzy :) Widzę, że i łaciną dajesz..nieźle. Super.
W takim razie kolejna roślina...celem potwierdzenia i utrwalenia
Załącznik 30871
czyżby coś cuchnącego :)
pozdrawiam goł:)