Odp: Beda strzelac do wilków
Mf->Zgadzam się z tobą. Poza Bieszczadami (i jeszcze jakimś regionem kraju którego nazwy sobie teraz niemogę przypomnieć) wilki są ściśle chronione i ich nadwyżkę w bieszczadach zamiast mordować można by je osiedlać gdzie inndziej. Wkońcu ich liczebność w Polsce wróciła by do harmoni.
Tu raczej nie chodzi o liczebność ale o to, aby wilki stały się na powrót zwierzyną łowną.
Witajcie
Odnosnie wilkow jest prosta sprawa od 1997 roku jest chroniny calkowicie co za tym idzie populacja rosnie, jednakze nadlesnictwa nie zmiejszyly limitow odstrzalow zwierzyny plowej co za tym idzie wilk sie mnozy ,a nie ma co jesc od i cala sprawa jest zakonczona. Dajmu mu jesc albo do niego strzelajmy i pozwalajmy mu sie mnozyc coraz bardziej. Lobby mysliwskie jest na tyle silne i bogate by przepchac opcje odstrzalow i tu sie sprawa tego watku dla mnie konczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sidu
Wkońcu ich liczebność w Polsce wróciła by do harmoni.
Czy mozesz dokladniej określic co w/g ciebie oznacza słowo "harmonia" w kontekscie wilków, zwierzyny i LUDZI...?
Pozdrawiam
Do tej pory słyszałem, że mimo ochrony liczebność wilków nie rośnie. Coś przegapiłem?
Czytałem w piśmie myśliwych Łowiec, że przyczyną zainteresowań wilka zwierzyną domową jest nadmierny odstrzał i kłusownictwo jelenia. Tamże czytałem, że wielu zasłużonych myśliwych ma nawet bardzo egzotyczne trofea, a nie ma skóry wilczej i bardzo chcą mieć. Nasza przyroda jest bardzo szkodliwa dla ludzi, ale to nie znaczy, że należy ją wybić.
Proble wilka jest. Jest już problem dzika, bobra, kormorana i mrówek, ale zabicie wszystkiej żywizny nie jest rozwiązaniem. Postulowanie odstrzału 50% populacji wilka, to głupota. Ochrona stad wymaga pracy i pewnie też pieniędzy. Łatwe jest wrogiem trudnego. No i te lobby...
Pozdrawiam
Długi
z tym pieskiem bylem w lesie ostatnio bo sie troche wloczyl.....a wilki jak to wilki. na pewno byl to pojedynczy osobnik odrzucony od stada. jesli to sprawka wilka
Zgadzam sie z Długim. To potwierdza moje obserwacje w terenie...
Jeśli kot zje mi kanarka to powinienem postulować redukcję kotów w okolicy? :)))
Witam. Nikt nie moze odmówic racji klopsikowi. Wilk musi jeść,jak każde zwierzę,rownież to "wyższe" czyli człowiek. W humanitarnej i cywilizowanej Kanadzie ruszył mord na mlodych foczętach,zupełnie bezbronnych wobec czlowieka,ktory bestialsko masakruje je kijami bejbolowymi. W tym roku ludzie wymorduja tam 27o ooo focząt. Jalończycy,w celach "naukowych".setki wielorybów. Czyż trzeba tępić nieodnawialny gatunek,jakim jest wilk,tylko dlatego że chce zaspokoić glód? Raczej niech niektórzy zrezygnują z trofeów na scianie i przestaną sie chwalic o sportowych zapasach z dziką bestią.Podczas polowania żadne zwierzę nie ma szansy w starciu z gwintowaną lufą.
W wielkich ogrodach zoologicznych niektóre zwierzeta karmione są malymi zzoologicznej hodowli. Może taki sam los czeka wilki: albo dokarmianie albo śmierć.
Co do dokarmiania: wystarczyloby intensywniej dokarmiac jelenie ;)
O straciu z lufa: to nie jest tak proste jak sie wydaje(a na marginesie - czy w Polsce mozna polowac z lukiem?)
Pozdrawiam
Jacek
Niestety polowania z łukiem tudziez z kusza w Polsce są zabronione...Podobno są nie humanitarne....