Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)
Piotrze,
postaram się, ale też przyznam, że dopiero po latach zainteresowałem się stanem prawnym cmentarzy, bo - tak czy inaczej - zawsze interesowały mnie bardziej nagrobki, ale też suma sygnałów w sprawie kondycji prawnej cmentarzy (bo to w końcu przede wszystkim pochówki, a nie nagrobki...) spowodowała, że zacząłem częściej zwracać na to uwagę... Ustawę o cmentarzach znam na pamięć, ale gąszcz towarzyszących jej rozporządzeń nie jest mi jeszcze dość dobrze znany. Ciągle za mało czasu, ale... nie wątpię, że postanowienia tej ustawy zostały wielokrotnie złamane. Jestem na dobrej drodze do ustalenia tego mechanizmu, który z cmentarza robi pastwisko (ręką wszechmogącego urzędnika), wtedy na pewno w większym gronie będziemy zabiegać o porządek w tej materii i was nie omieszkam poprosić o pomoc.
Przy okazji: brakuje nam jeszcze 480 zyły :):):)
Wybaczcie, jedną z wpłat, która jest składką jednego z członków Magurycza, 50 zyły, wziąłem za darowiznę na rzecz Berehów...
Jest teraz tak (tym razem starannie sprawdziłem): mamy na Berehy po ostatniej wpłacie 2570 zyły, zatem brakuje tylko 430 zyły
Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr rrrrrrrrrraaaaaaaaaaaa! Ufffffffff... mamy 3000 zyły, ale jakby ktoś chciał jeszcze coś dorzucić to nie odmówimy :):):)
Gigantyczne podziękowania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!
Cieszę się.
Sąsiedni watek (o historii) jest taki pesymistyczny
a tu sukces przełamujący tą historię.
to SUPER wiadomość !!
Hryc Buchwak też się zapewne raduje !!
Do Szymona
W górnej części cmentarza w Brzegach Górnych, tuż przy ogrodzeniu jest taki nagrobek w języku polskim... "Tu spoczywa Janina Jankowska zmarła w pjerwszej wiośnie życia 14/3 1935"
(nie mogę wyświetlić zdjęcia bo już jest w jakimś wątku na forum)
To też mógł zrobić, któryś z Buchwaków?
Nie, to wyrób cechowy bez wątpienia, a i piaskowiec nie miejscowy..