-
Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Zdjęcie nr 3 - bniec czerwony.
-
Miło wrócić na forum, ekipa: Iaa, Viwaldi68, Migawka rozwiązali wszystkie zagadki!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Viwaldi68
Macieja_ka
gratulejszyn setnego posta:razz:
dzięki wielkie (przepraszam pomyślałam, ale nie napisałam), teraz pora grzybowa, może coś masz do nauki?
-
-
Chciałam to mam, grzybki piękne, ale w tym temacie powinnam ostatnia zgadywać. Jednak od czegoś trzeba zacząć. Pierwszy podobny do czegoś takiego co się nazywa twardziak muszlowy. Nr 2 kojarzy mi się z muchomorem sromotnikowym, ale ten wywinięty kapelusz...czy ten grzyb tak ma? Czwarty w powiększeniu ma kapelusz z zadziorkami, taką cechę zapamiętałam przy opieńce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Chciałam to mam, grzybki piękne, ale w tym temacie powinnam ostatnia zgadywać. Jednak od czegoś trzeba zacząć. Pierwszy podobny do czegoś takiego co się nazywa twardziak muszlowy. Nr 2 kojarzy mi się z muchomorem sromotnikowym, ale ten wywinięty kapelusz...czy ten grzyb tak ma? Czwarty w powiększeniu ma kapelusz z zadziorkami, taką cechę zapamiętałam przy opieńce.
1. podobny, ale to nie jest to
2. to nie jest muchomor sromotnikowy
4. To jest opieńka :-P
-
Cieszę się, że udała mi się opieńka. Następne też bym jeszcze chętnie poszukała, ale na razie mam urwanie głowy, bo chcę załatwić wszystkie sprawy i pojechać na kilka dni w góry. Niemniej jednak będę b.ciekawa rozwiązania zagadki i wdzięczna za krótkie opisy grzybków, pozdrawiam.
-
1 załącznik(ów)
Po podniesieniu poprzeczki na dość wysoki poziom boję się trochę zadawać zagadki które być może są banalne, ale dla mnie (laika) bardzo odkrywcze.
Odkryłem w ostatnich dniach takie grzybki rosnące na przewróconym drzewie niczym opieńki.
Nadmuchane kształtne kuleczki niczym popularne purchawki.
Nigdy wcześniej nie widziałem tego - co to może być ?
-
Wielka szkoda że nie przekroiłeś jednego z nich, trudno rozpoznać to młode owocniki. Ja obstawiam na Purchawkę gruszkowatą lub Tęgoskóra pospolitego. Tą pierwszą purchaweczkę można spotkać rosnącą na zwalonych drzewach zaś tęgoskóry rosną sobie na kwaśnych glebach. Widoczna siateczka na grzybku skłania mnie do tęgoskóra. Sam nie wiem którą z moich odpowiedzi uznać za poprawną.:roll: (a może jest jeszcze inna wersja):???:
pozdrawiam
ps. czekam na rozwiązanie mojej zagadki.
-
No nie przekroiłem, ale brutalnie rozwaliłem butem.
Miał strukturę jędrną zwartą pełną - rzeczywiście przypominającą młode purchawki.
...ale purchawka nadrzewna ??? cós takiego istnieje ???
-
Na grzybach kompletnie się nie znam, ale moje grzyby to chyba też jakieś purchawki? A może te same, co na zdjęciu don Enrico?
http://img6.imageshack.us/img6/5483/img9585v.th.jpg
http://img16.imageshack.us/img16/4527/img9586e.th.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
No nie przekroiłem, ale brutalnie rozwaliłem butem.
Ty wandalu:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Miał strukturę jędrną zwartą pełną - rzeczywiście przypominającą młode purchawki.
Jak już wcześniej napisałem to młodziutkie owocniki więc białe, później żółtobrązowawe - uff trudny wyraz:-D
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
...ale purchawka nadrzewna ??? cós takiego istnieje ???
Tak ta akurat upodobała sobie być zawsze w kontakcie z drzewem.:smile:
Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie czy te owocniki nie miały kształtu odwróconej gruszeczki?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Migawka
Twoje fotki ukazują Purchawkę chropowatą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Viwaldi68
Takie coś do rozpoznania
...
Zmierzę się z tym tematem strzelając:
1.gołąbek smaczny
2.jakiś czernidłak (szarawy,ozdobny??)
3.no to może być choć co - młody gołąbek,borowik??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Po podniesieniu poprzeczki na dość wysoki poziom boję się trochę zadawać zagadki które być może są banalne, ale dla mnie (laika) bardzo odkrywcze.
Odkryłem w ostatnich dniach takie grzybki rosnące na przewróconym drzewie niczym opieńki.
Nadmuchane kształtne kuleczki niczym popularne purchawki.
Nigdy wcześniej nie widziałem tego - co to może być ?
rzadko bo rzadko ale tęgoskóry tak rosną czasem na martwym drewnie,może to one ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Zmierzę się z tym tematem strzelając:
1.gołąbek smaczny
2.jakiś czernidłak (szarawy,ozdobny??)
3.no to może być choć co - młody gołąbek,borowik??
2. Wg mnie to też jest czernidłak tylko nie wiem który fałdowany czy gromadny, raczej ten pierwszy.
3. Bingo! to jest mały Borowiczek.
1. Ten sobie odpuśćmy:mrgreen: może to jakiś czernobylek:???:.
4. Odgadła Maciej_ka.
Zamykam zagadkę.
-
Witam! widzę, że grzyby zostały odgadnięte (borowik młodociany- nigdybym nie wpadła!), przy okazji na swoich zdjęciach też rozpoznałam purchawkę chropowatą. Po ostatnim wypadzie mam wiele różnych ciekawostek, również grzybowych. Przyjdzie na to czas...
-
2 załącznik(ów)
Na dziś z cyklu "latawce, dmuchawce..." średnio trudne rośliny
-
Cześć :-)
Próbuję w 50% rozwiązać ostatnią zagadkę Maciej_ki:
2. Prosiecznik jednogłówkowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Migawka
Cześć :-)
2. Prosiecznik jednogłówkowy.
BINGO! trafiony zatopiony
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Viwaldi68
BINGO! trafiony zatopiony
Brawo! Jesteście wielcy! Migawka, widzę, że się wciągasz:grin:
Tylko nieco poprawię nazwę bo pewnie wkradła się literówka:
prosienicznik jednogłówkowy.
A to pierwsze nieodgadnięte ma kształt liści i nazwę pochodzącą od innej bardzo wcześnie kwitnącej rośliny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Brawo! Jesteście wielcy! Migawka, widzę, że się wciągasz:grin:
Tylko nieco poprawię nazwę bo pewnie wkradła się literówka:
prosienicznik jednogłówkowy.
A to pierwsze nieodgadnięte ma kształt liści i nazwę pochodzącą od innej bardzo wcześnie kwitnącej rośliny.
Maciej_ko, oczywiście! "Zjadłam" to nieszczęsne "ni", ale mam nadzieję, że zaliczyłam? Rozpoznawanie wciąga mnie coraz bardziej - dzięki Tobie i innym forumowym botanikom :-) To 1 przypomina podbiał...
-
Migawka, nieźle, już b. ciepło, trochę pociągnij tę roślinkę a rozwiązanie o włos...
-
Maciej_ko, po Twojej podpowiedzi chyba już wiem: podbiałek alpejski.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Migawka
Maciej_ko, po Twojej podpowiedzi chyba już wiem: podbiałek alpejski.
Migawka! Będzie z Ciebie botanik. To jest podbiałek alpejski. Dość powszechnie występuje w Bieszczadach (i innych górach) od regla dolnego po połoniny. Łatwo rozpoznać te ciemnozielone i karbowane listki, kwitnie i owocuje raczej w nasłonecznionych miejscach. Prosienicznik jednogłówkowy rośnie powyżej granicy lasu, na łąkach. Ten pochodzi ze szczytu Tarnicy, gdzie rośnie spokojnie pod drutami i nikt go nie depcze.
-
1 załącznik(ów)
-
obawiam się, że będzie to nie mały kłopotek:mrgreen:
chaber, oset czy ostrożeń? zadam niedyskretne pytanie czy włoski są rozgałęzione (jeśli to coś pomoże...)?
-
Dobry wieczór.
Wprawdzie "zielono mi", a niekoniecznie różowo, ale - próbuję. Oset siny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Migawka! Będzie z Ciebie botanik. To jest podbiałek alpejski. Dość powszechnie występuje w Bieszczadach (i innych górach) od regla dolnego po połoniny. Łatwo rozpoznać te ciemnozielone i karbowane listki, kwitnie i owocuje raczej w nasłonecznionych miejscach. Prosienicznik jednogłówkowy rośnie powyżej granicy lasu, na łąkach. Ten pochodzi ze szczytu Tarnicy, gdzie rośnie spokojnie pod drutami i nikt go nie depcze.
:-D Maciej_ko, ze mnie póki co wciąż botanik-laik. Ale dziękuję za ciepłe słowo i jeśli tak się stanie - będziesz moim mentorem. W pozytywnym tego słowa znaczeniu!
-
Nie jest to oset siny, bo to forum bieszczadzkie.
-
A nie mówiłam! Botanik-laik :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Nie jest to oset siny, bo to forum bieszczadzkie.
I w tym problem, że one wszystkie takie podobne, oset siny mógłby być, ale w Tatrach, Pieninach. I dalej sobie głośno pomyślę, że włoski wydają się na latającym obok owocku rozgałęzione, więc to może ostrożeń, ale nie wschodniokarpacki, bo widać pojedyncze koszyczki. No i to by było na tyle:-?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Migawka
A nie mówiłam! Botanik-laik :-)
Migawka, spoko! nie od razu Kraków zbudowano, ja znam trochę roślinek leśnych, niżowych a górskich się uczę od niedawna. Mam trochę wyczucia, gdzie szukać. A i tak często trafiam kulą w płot (zaraz zobaczysz co mi Marcin odpisze:-D). Jednak zapału w tym kierunku mi nie brakuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Migawka, spoko! nie od razu Kraków zbudowano, ja znam trochę roślinek leśnych, niżowych a górskich się uczę od niedawna. Mam trochę wyczucia, gdzie szukać. A i tak często trafiam kulą w płot (zaraz zobaczysz co mi Marcin odpisze:-D). Jednak zapału w tym kierunku mi nie brakuje.
Racja, Maciej_ko - "Nie od razu Kraków zbudowano". Ja położyłam dopiero kamień węgielny, ale dzięki udziałowi w tym wątku, rośliny na moich zdjęciach nie są już tak anonimowe :-) Łamię sobie głowę i wytężam wzrok, co też za roślinę przedstawił Marcin, i z niecierpliwością czekam na rozwiązanie zagadki.
-
Marcinie czy to jest Ostrożeń siwy ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Viwaldi68
Marcinie czy to jest Ostrożeń siwy ?
Zgadza się to ostrożeń siwy. Gratuluję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Zgadza się to ostrożeń siwy. Gratuluję.
Dziękuję :grin:
Hura to teraz ja :mrgreen:
Nie jestem pewien czy już były, ale może z innego ujęcia dla przypomnienia.
http://images49.fotosik.pl/206/8ba0da7180eb5838m.jpghttp://images40.fotosik.pl/202/1d190de9a4e05b47m.jpg
-
Tak sobie zgadnę drugie - bodziszek żałobny
-
Viwaldi ode mnie też gratulacje, nie wpadłabym na ten gatunek, to już Migawka była dość blisko siny, siwy:grin: Zerknęłam na występowanie tego gatunku to występuje na pd. niżu i raczej zahacza o Biesy, Marcinie gdzie go sfociłeś?
-
Miło Cię słyszeć Browar i dobrze mówisz, pierwsze natomiast wygląda na goryczkę orzęsioną