Lucyna niebawem bedziesz specjalistką od paprotników. Zanim wyjdę do lasu na spacer to zapodam jeszcze jakieś zdjątka.
Wersja do druku
Lucyna niebawem bedziesz specjalistką od paprotników. Zanim wyjdę do lasu na spacer to zapodam jeszcze jakieś zdjątka.
Oto kolejne zagadki:
..śliczota
Bardzo mnie interesuje to białe,tylko w jednym miejscu nad strumykiem spotkałam to "cudo"w Michniowcu!Jak się to zwie?
Ad. 1
Zawilec do końca nie jestem pewna. Narcyzowy, nigdy nie mialam okazji oglądać go w naturze.
Ad.2
Pokrzyk wilcza jagoda.
Ad.3
Lulecznica kraińska kiedyś cały dzień poświęciliśmy tej roślinie, byliśmy na różnych stanowiskach.
Ad.4
Nie wiem któryś ze starców?
...
Psiankowate rozpracowałaś doskonale Lucyna. Pierwsze to nie zawilec narcyzowy ten ma kilka kwiatków i z żółtym środeczkiem. Ostatnie zdjęcie nie przedstawia starca. Dumajcie...
PS Potraktujcie wpis WUKI jako podpowiedź do pierwszego zdjęcia.
Pierwsze to dziewięciornik błotny a czwarte to chyba pępawa błotna albo jakiś jastrzębiec,może sabaudzki (choć jeszcze mógłby być starzec jakubek)
Browar dziewieciornika zgadłeś, ale ostatnie zdjęcie to nie jest żaden z wymienionych gatunków. Roślina ta nie jest w Bieszczadach zaczęsta, rośnie na suchych murawach, nasypach dróg. Zdjecie przedstawia roślinę kwitnącą, a nie owocującą. Dlatego chyba obstawiałeś gatunki, które wymieniłeś.
Jak ktoś jest wzrokowcem to polecam książkę-atlas tłumaczenie ze słowackiego "Świat roślin, skał i minerałów".