-
Odp: Pyrlandia
Calanthe - dzieki za linki, zdjecia bardzo sympatyczne, widac, ze towarzystwo swietnie sie bawilo i swiezo po obejrzeniu "Ice Age" bylo...:)
Moj plan to wakacje w Pyrlandii w 2011 - rodzice juz wiekowi i czas ich odwiedzic. Chcialbym wziac 9-letnia pocieche (i Lepsza Polowe) na splyw kajakiem, bo niczego takiego przedtem nie doswiadczyla; dziecko dosc male, ale plywa swietnie; z drugiej strony trasa nie moze byc zbyt wyczerpujaca i najlepiej, zeby plynac w cieniu, nie bedac narazonym na slonce. Trase mozemu obgadac powolutku, ja pobuszuje troche w sieci, poogladam zdjecia. W Wagrowcu bylem wieki temu jako kolonista, moze czas sprawdzic stare katy...?
-
7 załącznik(ów)
Śladami Dąbrowskiego
Wielu z nas pamięta o tym który szedł "z ziemi włoskiej do Polski". Pamiętamy jego czyny wojenne i to, że był bohaterem. Ale czy wiemy co robił później, czy wiemy gdzie umarł i został pochowany? Zachęcam do odwiedzenia miejscowości Winna Góra. Właśnie tu żył i zakończył swój żywot gen. Jan Henryk Dąbrowski. Warto pamiętać, że pałacyk generała w chwili obecnej jest własnością prywatną. Pałac i park są ładnie utrzymane. W pałacu znajduje się izba pamięci generała. Jest tylko jeden feler, muzeum czynne jest tylko od poniedziałku do piątku. Niestety w soboty i niedziele nieczynna. W kościele parafialnym w krypcie znajduje się sarkofag ze szczątkami Jana Henryka Dąbrowskiego. Można też przejść się ścieżkami wyznaczonymi dla turystów wokół Winnej Góry. Są do wybory dwie trasy. Zachęcam do odwiedzenia tego miejsca stanowiącego cząstkę naszej historii.
-
9 załącznik(ów)
Kolory jesieni
Skoro nie mogę podziwiać kolorów jesieni w bieszczadach, postanowiłem poszukać ich w pyrlandii. Pyrlandia zaczyna się barwić dostojnymi brązami i żółciami. Dostojeństwo i piękno jesieni nastraja człowieka refleksyjnie. Chodząc po znanych sobie ścierzkach można znaleźć ślady przemijania. Stojące jeszcze wiosną pnie drzew teraz leżą powalone przez ząb czasu. Cóz cykl się wypełnia coś umiera aby w to miejsce mogło urodzić się nowe życie. Ale dość tych wynurzeń na koniec kilka ilustracji z dzisiejszej wycieczki.
Załącznik 20646Załącznik 20647Załącznik 20648Załącznik 20649Załącznik 20650Załącznik 20651Załącznik 20652Załącznik 20653Załącznik 20654
-
ślicznie!
po prostu ślicznie
-
3 załącznik(ów)
Piękne, też dzisiaj szukałam rekompensaty Bieszczadów i kolorków jesieni. Nie w plenerze, bo choroba nie pozwala, ale słońce za oknem wygoniło mnie choć do parku. Gdzie też piękna, kolorowa jesień. Tylko tak nietrwała. To chyba ostatni ładny weekend jesieni.
Załącznik 20655Załącznik 20656Załącznik 20657
-
Ano, ostatni, u mnie mrozy już fest były i liście spadają na potęgę
-
Nie bądźcie pesymistami. Mimo przymrozków jeszcze bedzie ładnie taką mam nadzieję.
-
6 załącznik(ów)
-
Tez Pyrlandia - Rokosowo - gmina Gostyń, zamek i park jesienny i o dziwo wiecej zieleni, niz jesieni
-
5 załącznik(ów)