-
Odp: Zagadki z cerkwią w tle ...
Cytat:
Zamieszczone przez
iaa
Jak to było: lepszy pieniądz wypiera gorszy? Czy w architekturze coś na tę melodię wymyślono? Świetne zdjęcie Wojtka - idzie nowe, czai się za węgłem. A był to rok 2009? Bolestraszyce.
W ekonomi to gorszy pieniądz wypiera lepszy. A w architekturze zaryzykowałbym takie stwierdzenie: obiekt nieużywany skazany jest na likwidację.
Jest kilka wyjątków:
a/ obiekt jest bardzo zabytkowy i zorganizowano fundusze na jego utrzymanie
b/ obiekt stoi w takim miejscu, że nie zwraca na siebie uwagi i nikomu nie przeszkadza
c/ obiekt ma tak trwałą i mocną konstrukcję, że do jego likwidacji potrzeba dużo sił i środków.
A wracając do cerkwi, to są to oczywiście Bolestraszyce. Rozebrano ją w lipcu 2009 r. Oficjalny powód rozbiórki: "...zagrażała bezpieczeństwu, mieszkańcy narażeni byli na utratę zdrowia a nawet życia"
(kontynuuję temat w imieniu zagadkodawcy, który jest nieobecny przy komputerze)
-
Wszyscy wyjechali na wakacje. Nie ma komu zadawać zagadek, ani komu zgadywać,
a tu takie piękne sklepy budują z kopułami.
Może ktoś już był klientem tego marketu ?
https://lh6.googleusercontent.com/-A.../hm.11.cwo.jpg
-
Czego to takie malutkie skoro jest wielkie?
-
(chodzi zapewne o fotkę) No nie wiem, jakoś się tak porobiło.
Może wszystko przez ten mur pruski ?
Bo kto widział budować cerkwie z takiego muru ?
Żadnej logiki w tym nie ma .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
wielkie
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
mur pruski
Teraz to już nie zagadka, tylko oczy wysilić i jest odpowiedź :wink:
-
Podpowiadacie tak, ze chyba chodzi o Wielkie Oczy.
Nigdy tam jeszcze nie byłam a jest na ścisłym początku listy moich "miejsc w których bardzo chciałabym być".
B.
-
Ja bym też obstawiał Wielkie Oczy. I odpowiadając na pytanie z zagadki: jeżeli dobrze odgadujemy miejsce to kupiłem kiedyś w tym markecie bułkę i kefir i wcinałem sobie niedaleko na ryneczku. Z widokiem na kopułę cerkwi i na opuszczoną synagogę.
Nie czekaj Basiu na odpowiedni czas, jak chcesz zobaczyć tę cerkiew to przyjeżdżaj. Ona się na naszych - nomen omen - oczach rozsypuje. Jak nie zostaną natychmiast podjęte jakieś działania ratunkowe to wkrótce podaży za tą z Bolestraszyc :-(
Dobrze choć, że z synagogą coś drgnęło. Na stronie Urzędu Gminy w Wielkich Oczach są informacje o remoncie i przystosowaniu budynku na gminną bibliotekę, był ogłoszony przetarg i 15 lipca miały zacząć się prace budowlane.
-
a ja dalej robię Wielkie Oczy ze zdziwienia : skąd się wziął ten mur pruski ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
a ja dalej robię Wielkie Oczy ze zdziwienia : skąd się wziął ten mur pruski ?
kluczem jest prawdopodobnie osoba Pana Architekta. Z tego co można wyczytać jego ulubionym stylem, w którym tworzył był neogotyk. W neogotyku często pojawiał się szachulec - zwany popularnie "murem pruskim".
-
8 załącznik(ów)
To ja też jeszcze o Wielkich Oczach, bo mnie zaintrygowały;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
kluczem jest prawdopodobnie osoba Pana Architekta. Z tego co można wyczytać jego ulubionym stylem, w którym tworzył był neogotyk. W neogotyku często pojawiał się szachulec - zwany popularnie "murem pruskim".
Asiu, ja już śledztwo prowadziłam:mrgreen:, ale w jego budowlach nie wypatrzyłam szachulca, ale tak na chybił trafił przeglądałam, bo tego sporo zrobił.
Pogrzebałam sobie w necie, sporo sprzecznych informacji można znaleźć.
Cerkwi budowanych w ten sposób jest w Polsce niewiele, niektórzy podają, że to jedyna w o konstrukcji szachulcowej (przewodnik Polska Egzotyczna). Niezupełnie, jeszcze się coś znajdzie http://www.cyganek.ndg.pl/index.php?go=remont , w każdym razie to jedyna na Podkarpaciu. W tej cerkwi, pod odpadniętym tynkiem widać wyraźnie cegły i oczywiście są drewniane belki. Ale skąd tutaj mur pruski? Projekt tej budowli przypisywany jest Janowi Sasowi-Zubrzyckiemu, a ten tworzył w neogotyku, głównie w samej cegle, liczne kościoły. Zaś jego rysunek proponowanej cerkwi nijak nie pasuje do obecnego wizerunku, jeśli to nie pomyłka http://wielkieoczy.itgo.com/Monument...dox-Church.htm. A jeszcze inne źródło podaje, że jedyne jego zrealizowane projekty w Wielkich Oczach to synagoga oraz jedna chata http://wielkieoczy.itgo.com/People/SasZubrzycki.htm\
A w ogóle Wielkie Oczy mają ciekawą historię.
Synagoga już jest remontowana, ale cerkiew to ledwie zipie...
-
1 załącznik(ów)
Maciejka napisała :
Cytat:
A w ogóle Wielkie Oczy mają ciekawą historię.
Synagoga już jest remontowana, ale cerkiew to ledwie zipie...
Należy uzupełnić tą wypowiedź o trzeci element, trzecią świątynię która stała i stoi w bliskości rynku.
Tak, tak, to dawne miasteczko jest pięknym przykładem zgodnego współistnienia trzech kultur, trzech wyznań.
Obok ryneczku zgodnie służyły dawnym mieszkańcom : cerkiew, synagoga i kościół. Ten ostatni miał najwięcej szczęścia, do dnia dzisiejszego jest użytkowany i w świetnym stanie służy wiernym
Załącznik 24382
-
A propos muru pruskiego ... to te Wielkie Żuławy to jakaś zbieżność z Wielkimi Oczami ???
Przypadek czy przeznaczenie.
-
Dopisując się do śledztwa Maciejki ;) - ja odpowiedzi na pytania nie znam. Domyślam się tylko. Style w architekturze przenikały się od zawsze i migrowały więc dlaczego nie mur pruski w budynku cerkiewnym? raczej zabronione to nie było. Może projekt był inny a potem go zmieniono? Moim zdaniem mało prawdopodobne, żeby miejscowa ludność miała nagła fanaberię, że chce mur pruski, więc (nadal moim skromnym zdaniem) odpowiedź tkwi po stronie architekta - kimkolwiek był, jego doświadczeń i upodobań co do stylów. Jeśli to Jan Sas-Zubrzycki, to zbyt wiele w tamtych rejonach nie projektował chyba (z tego co podaje net). Może gdyby projektów było więcej, więcej byłoby pruskiego muru?;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
A propos muru pruskiego ... to te Wielkie Żuławy to jakaś zbieżność z Wielkimi Oczami ???
Przypadek czy przeznaczenie.
ha! i może to jest klucz? może się architekt zagapił na Wielko-Żuławski malutki Cyganek i zrobił Wielkie Oczy Murowane na Prusko:mrgreen:
-
to ja jeszcze raz:twisted:
tak na leciutkie podparcie mojej tezy, coś co dowodzi, że architekt (zakładając, że to jednak jest wspomniany wyżej Pan Jan:wink:) zajmował się i analizował tajniki muru pruskiego - pkt 14: http://www.monio.info/2009/08/11/gru...-cechy-ogolne/
wynika z tego krótkiego fragmentu, że Pan Jan był śmiały w twierdzeniach:wink:, mógł być równie śmiały w realizacji pomysłów.
mam nadzieję, że zagadka Bartka nie zostanie zamurowana murem pruskim;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
No ale ta bardzo ciekawa świątynia zbudowana była jako kościół katolicki, a potem przez pewien czas służyła również Ewangelikom.
Nie była zbudowana jako cerkiew.
Jak oglądam te wszystkie zdjęcia, również te, które pokazywała Buba, to jest mi ogromnie żal ze tyle pięknych świątyń u nas niszczeje.
B.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Może gdyby projektów było więcej, więcej byłoby pruskiego muru?;)
hallo,
pozwolę sobie zabrać głos w sprawie,ponieważ...mieszkam w domu zbudowanym w technice ryglowej a nawet potrafię określić jego odmianę-saksoński fachwerk. :razz:
wracając do tematu:skąd budynek zbudowany w konstrukcji (szachulcowej?... nie wiem jaki materiał został użyty do wypełnienia pól ścian zewnetrznych) w tym miejscu i w takiej funkcji?
Poteoretyzujmy.:razz::
-do wznoszenia ścian ryglowych potrzebne były wy*sokie kwalifikacje zawodowe ( oprócz projektanta znajomość technologi powinni znać również baumajstrowie ,a często technologia wyprzedzała znajomość ich tajników przez wykonawców...w sumie czasu było sporo...pierwsze budynki wznoszono od ok.XIII w. :-) )tzn.— znacznie wyższe niż przy wykonywaniu ścian blokowych — poparte la*tami praktyki w ciesiołce. Nauka zawodu trwała 3 la*ta, wymagane były także 2 lata wędrownej praktyki, podczas której młody adept poznawał nowe metody obróbki drewna, sposoby zdobienia oraz rozszerzał i utrwalał swą wiedzę.Więc może przyszły adept miał ciocię ,gdzieś w kraju saksońsko-frankońsko-a-lemańskim?:razz:
-niektórzy uważają, że forma ta jest naturalną konsekwencją braku drewna, potrzebnego do wznoszenia pełnych kon*strukcji;
-domy budowane w szachulec znajdują się(przepraszam może znajdowały się...)na terenie Podola i Wołynia jako element dodany przy okazji kolonizacji niemieckiej;
-cerkiew w Wielkich Oczach jest nieznanym, czwartym Kościołem Pokoju (po Jaworze,Świdnicy,Głogowie)wyproszonym u cesarza Ferdynanda III,ale wybudowanym cokolwiek... później (może wpisując go na listę dziedzictwa Unesco uda się parę groszy uzyskać na renowację...a może znajduje się tam cmentarz i...Magurycz ze swoją świetna ekipą przy okazji polerowania nagrobków i uzupełniania sztukaterii wymieni dach i osuszy ściany :-) ) i dla zmyłki był przyznany luteranom-chociaż obostrzenia dotyczące budowy tzw:Friedenskirche były bardzo rygorystyczne...;
-może ,podobnie jak w Toruniu, Bydgoszczy, Kwidzynie itd.podczas zaboru pruskiego dla stosujących technologie szachulcowe były przywileje miedzy innymi niskiej stawki ubezpieczeniowej, dla
terenów fortecznych. Wznoszono budynki o możliwie jak największej powierzchni, ale z najtańszych materiałów budowlanych;
-przyjmijmy że ...,pop,ksiądz,pastor...(niepotrzebne skreślić) będący inwestorem -podczas podróży po świecie umiłował się w architekturze zachodniej europy...;
-konstrukcja nawy głównej,wysunięcie jej poza obrys dolnego poziomu wymagała wprowa*dzania wzmocnionych narożnych słupów z kilkoma górnymi kątowymi podporami;
-hitem owego stulecia były docieplenia ścian i zarazem znaczną zaletą wypełnień z gliny i słomy była ich taniość w porównaniu z cegłą paloną oraz możli*wość wykonania we własnym zakresie;
-może... :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
mam nadzieję, że zagadka Bartka nie zostanie zamurowana murem pruskim;)
Ależ skąd! Przypomnę się z nią w stosownym czasie, teraz czytam z zainteresowaniem dyskusję o Wielkich Oczach i konstrukcjach szachulcowych :wink:
@Pierogowy: pola ścian zewnętrznych są w cerkwi w Wielkich Oczach wypełnione cegłą:
http://cerkwie.bmiller.pl/WielkieOcz...526_104634.jpg
-
się napisałam i...zeżarło:?(a tak chciałam się jeszcze pomądrzyć:mrgreen:)
tak czy siak zapraszam na Żuławy:grin:
-
Szachulcowa dyskusja wygasła więc pozwolę sobie wrócić do mojej zagadki. Zdjęcie przedstawia wnętrze cerkwi widziane okiem aparatu włożonego przez małe, rozbite okienko w prezbiterium.
http://www.bmiller.pl/forum/2011/cerkiew_86.jpg
Czy ktoś z Was rozpozna tę cerkiew bez podpowiedzi?
-
Weekend się zbliża, może będzie okazja wyjechać... Trzeba rozwiązać tę zagadkę do jutra! Bez zbędnej zwłoki zaczynam więc podpowiadać:
http://www.bmiller.pl/forum/2011/cerkiew_87.jpg
-
-
-
I nic, i nic... A tak blisko głównej drogi... Jestem przekonany, że wielu z Was przejeżdżało ze 200m od tej cerkwi tą drogą po lewej:
http://www.bmiller.pl/forum/2011/cerkiew_90.jpg
-
Cerkiew Zaśnięcia Bogurodzicy w Zadąbrowiu - chwile mnie nie ma i nie ma kto odpowiadać :))
-
Dobrze, że wróciłeś, bo miałem wrażenie, że sam ze sobą w tym wątku gaworzę :wink:
No i odpowiedź dałeś prawidłową! Jak ktoś zainteresowany odwiedzinami to droga na ostatniej podpowiedzi prowadzi z Radymna do Przemyśla (lub odwrotnie, dokładnie nie wiem).
-
1 załącznik(ów)
koło jakiego obiektu cerkiewnego znajduje się ta kaplica ?
-
1 załącznik(ów)
może podpowiedź : wnętrze tego obiektu
-
-
-
2 załącznik(ów)
A teraz coś nowego - która to cerkiew ?
-
1 załącznik(ów)
pierwsza podpowiedź - sądzę że już wszystko jasne :)
-
-
-
Postójmy w takim razie jeszcze chwilę z głową w chmurach:
http://www.bmiller.pl/forum/2011/cerkiew_92.jpg
-
Takie talerze to kiedyś wieszało się na ścianach.
-
A ten wisi na suficie :wink:
-
-
-
Tak, to Stare Oleszyce. W nagrodę dwóch brakujących Ewangelistów:
http://www.bmiller.pl/forum/2011/cerkiew_97.jpg http://www.bmiller.pl/forum/2011/cerkiew_96.jpg
Niestety Mateusz już prawie niewidoczny...