Czy ktos wie gdzie mozna ja kupic ?
Wersja do druku
http://free.ngo.pl/tkarpac/plaj/punkty.htmlCytat:
Zamieszczone przez Zbyszek13
http://free.ngo.pl/tkarpac/plaj/prenumerata.html
Nigdy osobiście nie byłem na Otrycie a w biesach bywam tylko kilka dni w roku.
Podziwiam jednak wszystkich którzy przyczyniają się do powstawania nowej chaty.
Własnymi rękami postawiłem kilka budowli w życiu i wiem jak wielki jest to wysiłek..Na Otrycie wszystko jest trudniejsze i bardziej skomplikowane. "Wara" więc wszystkim którzy ośmielą się krytykować pracę tych niestrudzonych BOHATERÓW. Całym sercem jestem z Wami a myślę że nie tylko ja. Zawsze drażnił mnie brak szacunku do pracy innych osób, dlatego sprawców kradzieży narzędzi należy ukarać "ŚMIERCIĄ"
pozdrawiam Skuter
http://www.rewasz.com.pl/Cytat:
Szukaj w dziale "Almanachy"
A artykuł o Chacie Socjologa znajduje sie w 26 numerze półrocznika "Płaj"
Jak to nie da sie pogodzić? Czego? W dalszej części tego akapitu sam podałeś receptę na pogodzenie pewnych ideologicznych założeń, które obowiązują zawsze (spartańska asceza, kontakt z naturą) z pewnymi środkami jak przy takim założeniu przetrwać (współdziałanie z grupą). A to co podkreśliłeś to w mojej intencji jest tożsame: Jeśli przyjedzie do Chaty obóz naukowy i ludzie bedą chcieli wieczory spędzić na omawianiu Derridy to żadne pijaństwo i hałasy pojedynczych jednostek nie wchodzą w grę. Jednak gdy przyjeżdża grupa nastawiona na całonocne gitarowanie przy kominku i świecach, to osoba chcąca się wyspać nie powinna mieć pretensji (jest albo Jaskółka, która będzie dość dobrze odizolowana od sali Kominkowej, a w ostateczności pozostaje Lektorium, oddalone od Chaty o jakieś 200 m).Cytat:
Zamieszczone przez Piotr
Reasumując: czy powiemy "w Chacie panuje demokracja" czy też powiemy "w Chacie jest tak jak postanowią Goście" to dla mnie oznacza to dokładnie to samo. Jednak zgadzam się, że powinna być o tym jasna informacja, by osoby wiedziały na co się decydują.
Oprócz czerni i bieli są jeszcze inne kolory. Problem ktorego nie dostrzegasz zacznie się w momencie gdy do Chaty przyjedzie "grupa nastawiona na całonocne gitarowanie przy kominku i świecach" oraz obóz naukowy jednocześnie + turyści "niezrzeszeni" o róznych mentalnościach. Zrobicie wtedy losowanie kto do Chaty, kto do Lektorium, a kto pod namiot?Cytat:
Zamieszczone przez Ajgor
To dziwne, bo są to dwa absolutnie rózne pojęcia, zresztą z definicji również. To chyba mniej istotne co one oznaczają dla Ciebie - wazne jak to beda postrzegać goście, a imho dla nich to jednoznaczne nie będzie (nie jest). Pozyjemy-zobaczymy, to samo wyjdzie - w praktyce i oby nie obróciło sie przeciwko Wam. Osobiście sądzę,że jesli rzeczywiście znajdzie się tam odpowiednia informacja na "dzień dobry" to byc moze obejdzie sie bez większych rozczarowań. Oby tak było.Cytat:
Zamieszczone przez Ajgor
OK, tu rysuje się potrzeba lepszego przekazania informacji, która również na stronach www i w zdroworozsądkowym podejściu sie znajduje. Mianowicie jak chcesz zrobić obóz to zgłoś to wcześniej. Jak sobie zarezerwujesz czas w Chacie to nie będzie wątpliwości kto ma pierwszeństwo. Natomiast trzy terminy zarezerwowane są na otryckie święta ("juwenalia"): to Baran w ostatni weekend września (rozciągający się z reguły na cały poprzedzający tydzień), okolice 1 Maja oraz Sylwester. Wtedy trzeba się liczyć z brakiem miejsca w Chacie i problemem z rezerwacją. W pozostałym czasie można po prostu uprzedzić o zamiarze zorganizowania obozu. To chyba normalne, że nie przyjeżdżasz grupą 20 osób do hotelu i masz pretensje jak zabraknie miejsca albo nie ma możliwości wynajęcia sali?Cytat:
Zamieszczone przez Piotr
"Pozostaje do rozwiązania problem jaką metodą wybierzemy metodę głosowania"? Jęsli w Chacie jest tak jak postanowią Goście, to w jaki sposób to postanowią? Ano to już jest ich sprawa. Jeśli krzykną "demokratycznie!" to postanowią demokratycznie. Ale jeśli przyjdzie grupa harcerzy i będą chcieli robić to co im każe drużynowy to nikogo do demokracji zmuszać nikt nie będzie. Zgodzisz się Piotrze? Ja się zgadzam, że musi być jasna o tym informacja. Ale tu pojawia się kolejny problem: Prawo Lema: 1) nikt niczego nie czyta, 2) jak czyta to nie rozumie, 3) a jak zrozumie to zapomni. Większość z tego o czym rozmawiamy było w regulaminie Chaty, który wisiał przy wejściu i co z tego? Dlatego tak ważną rolę ma do odegrania charyzmatyczny Gospodarz. Ale charyzma też rzadko bywa nie kontrowersyjna :-)Cytat:
Zamieszczone przez Piotr
Pozdrawiam serdecznie
Dzieki za linki na temat Plaja !
Ale pytalem gdzie mozna kupic ksiazke - Tadeusz A. Olszański "Trzydzieści lat Chaty Socjologa" ???
To chyba ja namieszałem.... To nie jest książka tylko artykuł w Płaju... Była juz o tym mowa. Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie... :wink:
Pozdrawiam
http://www.otryt.bieszczady.pl/
Zajrzyj tam.
A poza tym, to Piotr już Ci odpowiedział wcześniej...
Pozdrawiam