Odp: Jak się zachować gdy spotka się niedźwiedzia ? pytam poważnie
A propos misiów. Podwoziłem jakieś 10 dni temu leśnika z Baligrodu i opowiedział mi że niedawno pod Honem była akcja GOPR-u. Podobno dwoje turystów łaziło gdzieś w tej okolicy i nagle zobaczyli 2 misie. Zaszyli się ze strachu w krzakach i zprzerażeniem wezwali GOPR przez komórkę żeby ich sprowadził bo się boją zejść. Goprowcy wzięli chyba jeszcze jakiegoś leśniczego do pomocy i ich sprowadzili. Oczywiście misiów już nikt nie widział. Facet podobno jak był już w Cisnej to ucałował asfalt. :-D Ciekaw jestem czy to prawda. Może ktoś coś o tym słyszał?
3 załącznik(ów)
ja osobiście raz widziałem misie - były dość daleko wiec raczej nic nam nie groziło. ale kolezanka miala ciekawsze spotkanie oto zdjęcia
->Lucyna
Miś uwielbia mrówki-wsadza łapę do mrowiska a potem zlizuje owady.Niestety mrowisko po takim posiłku wygląda jakby granat wrzucił.A czy się kąpie w mrowisku to nie wiem,nie widziałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
yasiolek
ja osobiście raz widziałem misie - były dość daleko wiec raczej nic nam nie groziło. ale kolezanka miala ciekawsze spotkanie oto zdjęcia
o cholera ! ;)
a gdzie ta "randka" miała miejsce ?
Z fotek wynika, że bestie widziały Twoją koleżankę ...
nie wiem gdzie o było dokładnie - jak sie z nia zobacze to sie spytam. ale w tatrach gdziesik.
Zachować spokój przede wszystkim.
Ja bym za śladami poszedł bo ja tu mieszkam, WAM nie radze :):):)
Niewiedza może do tragedii doprowadzić!!!
Nie rozumiem misie nie jedzą robaków czy miejscowych. Jeżeli to drugie to mam szanse na przeżycie, gdy włożę głowę do gawry niedźwiedzicy z maleńkimi i piastnem.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Nie rozumiem misie nie jedzą robaków czy miejscowych. Jeżeli to drugie to mam szanse na przeżycie, gdy włożę głowę do gawry niedźwiedzicy z maleńkimi i piastnem.
Tak, ale ostrożności nigdy za wiele, misie są na ogół nie groźne, ale...
w obronie młodych potrafią wiele zrobić...
z resztą nie trzeba Wam mówić, sami dobrze wiecie.
Pozdro for all.
Bywając dosyć często w Bieszczadach,i pewnym miejscu np w okolicach Baligrodu często widzę ślady niedżwiedzicy ,która ma dwoje młodych i znaczy swój teren,robiąc ogromne ślady na okolicznych drzewach,ale w tym miejscu nigdy jej nie widziałem co innego z wilkami są i nawet zbytnio zimą się nie chowają chociaż więcej śladów nich ich obecności,mieliśmy również oswojonego lisa ,który zawsze nas odprowadzał do samochodu