Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
-> Piotr
Trzecie górne zdjęcie przedstawia dzięgiel leśny (Angelica sylvestris).Z jego pustych łodyg robi się świetne lufy do plucia borówkami :-)
No blisko byłem:P Faktycznie na studiach niektórzy z tego strzelali nie borówkami, a owocami czarnego bzu. Efekty były makabryczne:D
Wciąż zastanawiam się nad tą miesięcznico-czosnaczkiem. Sam już nie wiem, bo Lunaria jest taka nabiegła purpurą czy fiolecikiem, a czosnaczek zwykle biały. Chyba Lucyna jest bliższa prawdy:)
Najbardziej zamećza mnie to żółte cuś...Chyba zajrzę wreszcie do ksiązki...
Dzięki za odpowiedzi, nieźle Wam idzie - muszę jeszcze coś poszukac ;)
Dla uporządkowania: niejasne są dwa ostatnie zdjęcia.
Ten żółty to raczej nie starzec, chyba że jakis inny bo górski wygląda tak: http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/S...subalpinus.htm
Jeśli to pomoże to rósł na wysokości ok.1100m n.p.m. na skalistym podłożu.
Ostatnia fotka - kwiat ten rósł na skraju lasu bukowo-olchowego, typowego, w dolinie, na drodze Obłazy - Tworylne, fotka z maja.
:lol: Jeszcze , jeszcze proszę. Tak starzec pamiętam go ze szkoleń. Przez cały czas zastanawiałam się dlaczego botanicy zwracali na nam na niego uwagę. No cóż skleroza nie boli.
2 załącznik(ów)
Prościutkie,ale takie wiosenne :-) Co to?
Fiołek trójbarwny Viola tricolor, nie jestem pewien?
Starzec długolistny bywa nazywany srebrnikami Judasza.
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Starzec długolistny bywa nazywany srebrnikami Judasza.
Z tego co wyczytałem to Judaszowe srebrniki to miesiącznica trwała. Dawniej jej nasiona umieszczano w torebeczkach na choince (zwyczaj leśników) - jak piszą na stronach RDLP - co miało chronić lesniczówkę przed wilkami.
Czy zatem ten starzec i miesiącznica to jedno, tylko ma 2 nazwy, czy jak?
Hm-chyba dałam się zwieść podobieństwu,A może to rzeczywiście dwie różne roślinki?
1 załącznik(ów)
W międzyczasie dorzucę zielona zagadkę.
Co to za okazałe (prawie 1m) zielone rośliny o charakterystycznych liściach.
Spotkałem je w Połoninach Pikuja w czerwcu. Czy ktoś natknął się na nie również po polskiej stronie ?