Odp: Paralotnia w Bieszczadach
Cieszę się. Będzie nam wszystkim łatwiej, jak będziemy pisać na temat zamiast obrzucać się błotem. A jak już ktoś musi, to na żywo i najlepiej bieszczadzkim;-)
Przepraszam, kończę już OT, nie wytrzymałem, bo jakoś się ostatnio pełne epitetów forum zrobiło.
Jasne, pozdrawiam Ciebie, MF, ale i tak nadal nie wiem, co to lotnia, motolotnia i paralotnia. Ok, poszukam w goglach albo gdziesik indziej. ;))
paralotnia- urządzenie latajace tzw(miękopłat) zbudowane w calosci z materiałów tekstylnych po złożeniu mieści sie w plecaku i wazy ok 8 kg. kształt zbliżony do prostokata ok 10m dł, i 3m szer. Kształt aerodynamiczny co umożliwia wykorzystanie pradów wznoszących ( zboczowych i termicznych)Krótko mówiac paralotnia to taki szybowiec ,który zrobiony jest z materiału . Paralotnia nie posiada silnika ani w swej konstrukcji elementów sztywnych np rórek itp.. Paralotnia mozna pokonywać duże odległości lecąc na wysokościach ok 3000 m o ile warunki atm.. na to pozwalają.
Ludzie którzy dysponuja umiejetnosciami umozliwiającymi wykorzystanie prądów wznoszacych do tego aby przebywać w powietrzu wiele godzin i przy tym pokonuja odległości rzędu 100 km bedąc na wysokości 3000 m tylko przy pomocy kawałka materiału ( 30 m kw materiału) są raczej niezwykli, nieprzeciętni takie małe unikaty wybryki natóry po prostu PTAKI !!! W Bieszczadach jest ich niewielu ...dlatego że góry te selekcjonują dokładnie i bezlitośnie śmiałków którym marzy się latanie paralotnią. Ci którzy juz tu są powinni być pod ochroną!!!!!! :))) alem się spisałaaaaaaaaaa ::))) pa!
ps.. pozostałe elementy lotnie i moto... cos tam ?? to poprostu prawie samoloty.. metalowe z rórami i silnikami ... to jest BEEEEEEE
1 załącznik(ów)
Dla zilustrowania problemu - takim czymś lata w mojej okolicy chyba trzech panów. Toto wyglada jak rodzaj spadochronu, dodatkowo uzytkownik ma w charakterze plecaka niewielki silnik spalinowy ze śmigłem. U mnie teren płaski w granicach 190 - 210 m n.p.m. , więc bez silnika pewnie by nie wystartował. Chociaż widzę też mlodych ludzi ćwiczących z samym "spadochronem" przy silnym wietrze. A co do Bieszczadów - nie wydaje mi się by w czymkolwiek przeszkadzało gdy ktos takim urządzeniem bez silnika poszybuje ponad poloninami, byle robil to na odpowiedniej wysokości. Z tym że samo startowanie powinno sie odbywać poza granicami parku, z czym chyba nie ma większych problemów.
Dziękuję :-) , zwłaszcza te "róry" są BEEEEEEE ...
PARALOTNIA Z SILNIKIEM I UMIEJETNOSCI ZWIAZANE Z UNOSZENIEM SIE NA TYM TO CALKIEM ODMIENNA DZIEDZINA. A CALY PROBLEM WLASNIE TKWI Z WYSOKOSCIA MIEJSCA STARTU BO OD TEGO ZALEZY TO "jak dlugo ,wysoko i wogóle.. ' sie poleci........ procentowo rzecz przedstawiajac w Bieszczadach wysokich 100 % sukcesu A NA POZOSTAłYM TERENIE 20 %.
a co do spadochronu to słuzy do spadania powolnego a paralotnia do latania długiego....... :))
hej!!!!!!!!
A ja mam taka nie potwierdzoną w sumie, ale ciekawa wiadomość dla zainteresowanych.
1 kwietnia 2007 startuje 2 edycja Bieszczadzkiego wyscigu paralotniowego .
BPP 2007 ( Bieszczadzki Puchar Paralotniowy) w zawodach startują najlepsi piloci w naszym kraju. Głównym celem imprezy jest poznanie wrunków termicznych , oraz pobicie magicznego dystansu 100 km. ( podobno w tej cześci swiata jest to wyczyn porównywalny z wejsciem na Ewerest..
Głównym miejscem staru ma być Bukove Berdo na slovacji. Mają nad naszymi głowami zamiar smigać w kazdą piekną pogodę od kwietnia do pażdziernika. Wygrywa ten który pokona najwiecej kilometrów w powietrzu. podobno w ubiegłym roku jakis pilot wylądował kolo rzeszowa i jest to akt.. rekord.
Jeśli interesują Cię paralotnie proponuję na początek zacząć od latawców (kite i buggy).
Polecam szczególnie dla miłośników nart.
http://www.latawce.info/
[quote=Trauma;39395]Jeśli interesują Cię paralotnie proponuję na początek zacząć od latawców (kite i buggy).
Polecam szczególnie dla miłośników nart.
na narty to raczej ' KITEWING"
www.kitewing.com
lub Bieszczadzkie Centrum Testowe:
www.prowing.pl
naprawde piekna zabawa.......
Ale mi chodziło ogólnie o latawce ;) Polecam bo sama wiem jaka to frajda (mój Ojciec cieszy się jak małe dziecko jak jest wietrzny dzień:)