Odp: W Bieszczady ciekawą okolicą
Leluchow jest otwarty.
To tez ciekawy pomysl na drogę w Bieszczady.
Szczegolnie atrakcyjny dla milosnikow sztukki cerkiewnej. Mnostwo pieknych, drewnianych cerkiewek zagubionych u podnoza Buszowa. Mineralne zrodla we fosie w Cigelce.
p.s. przepraszam ze bez polskich liter. Gdzies ulecialy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
...Po to aby w Zborowie wdrapać się na ruiny zamczyska a 15 km dalej zjeść obiad na rynku w Bardejowie. Dochodząc do tego rynku poprzez mury obronne należy się uszczypnąć. Jesteśmy w jakieś scenografii filmowej ? czy też autentyczne średniowiecze?. No i ta kolegiata św. Idziego. Jeśli bedzie otwarta to nie bedziecie żałować...
Wybieram się do Bardejova,mam nawet taki album "Mestske,pamiatkove rezervacie na Slovensku" i wygląda to zachęcająco.Faktycznie jest taki ładny?Możesz coś więcej napisać o tym terenie?
7 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Wybieram się do Bardejova,mam nawet taki album "Mestske,pamiatkove rezervacie na Slovensku" i wygląda to zachęcająco.Faktycznie jest taki ładny?Możesz coś więcej napisać o tym terenie?
Ja nie Henek ale napisze :-)
To jest z najciekawszych miast na Słowacji, szczególnie cenne jest to, że centrum Starego Miasta wraz z katedrą św. Idziego zachowało się w stanie prawie nie zmienionym od średniowiecza.
Z tego względu jest na liście UNESCO.
A wg mnie jest po prostu prześliczny. Poza tym że miasto jest piękne to wyjątkowo zadbane.
Ja nie będę tu przepisywać przewodnika jak co poniektórzy, zresztą nie zaglądam tu po to aby pisać przewodniki, ale pokażę kilka zdjęć z listopadowego wypadu do tego miasta.
Załącznik 11079 Załącznik 11080 Załącznik 11081 Załącznik 11082 Załącznik 11083 Załącznik 11084 Załącznik 11085
Poza samym miastem warte odwiedzenia są Bardejovske Kupele i bardzo ciekawy skansen w którym jest ładna cerkiewka.
Stamtąd zdjęć niestety nie mam.
Pozdrowienia
Basia
To jest prowokujące pytanie Browar !
Czy Bardejov jest ładny ?
Jest przefajny. Wart grzechu i pieniędzy.
Myślę że zdjęcia Basi zachęcają jednoznacznie, ale zdjęcia nie oddadzą tego w pełni. Znajdą się wprawdzie tacy którzy będą udowadniać że obronne mury w Levoczy robią większe wrażenie, ale to tylko akademicka dyskusja.
Dobrze Basia przypomina o tym by nie zapomnieć o spacerku po Bardejowskich Kupelach i dodam jeszcze kawę po adwokacku (nie dla kierowców)
Jeśli czas pozwala to Stebnicka Magura kusi opodal na dłuższą wędrówkę, ale wszystko zależy czy wyjazd jest bardziej chodzony czy jeżdżony.
Witam chciałem zapytać czy słyszeliście o domku w bieszczadach na , który można się wybrać. Jest on podobno darmowy jedyny warunek jaki jest by z niegu korzystać to pozostawić pożądek po sobie . jest on gdzieś w górach oddalony o kilkanaście km. od cywilizacji. Jeśli Wam coś wiadomo o tym dajcie jakieś namiary. Z góry dziękuje =]
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
To jest prowokujące pytanie Browar !
Czy Bardejov jest ładny ?
Jest przefajny. Wart grzechu i pieniędzy.
Myślę że zdjęcia Basi zachęcają jednoznacznie, ale zdjęcia nie oddadzą tego w pełni. Znajdą się wprawdzie tacy którzy będą udowadniać że obronne mury w Levoczy robią większe wrażenie, ale to tylko akademicka dyskusja.
Dobrze Basia przypomina o tym by nie zapomnieć o spacerku po Bardejowskich Kupelach i dodam jeszcze kawę po adwokacku (nie dla kierowców)
Jeśli czas pozwala to Stebnicka Magura kusi opodal na dłuższą wędrówkę, ale wszystko zależy czy wyjazd jest bardziej chodzony czy jeżdżony.
Tym razem jadąc w Bieszczady przejeżdżam przez Słowację. Zatrzymuję się na nocleg w Bratysławie (10-12/5) oraz w Bardejowie (12-13/5). Levoca (Kostol Sv.Jakuba) jest po drodze do Bardejowa.
Widzę, że dokonałem dobrego wyboru trasy.
Cytat:
Zamieszczone przez
herkin
Witam chciałem zapytać czy słyszeliście o domku w bieszczadach na , który można się wybrać. Jest on podobno darmowy jedyny warunek jaki jest by z niegu korzystać to pozostawić pożądek po sobie . jest on gdzieś w górach oddalony o kilkanaście km. od cywilizacji. Jeśli Wam coś wiadomo o tym dajcie jakieś namiary. Z góry dziękuje =]
Widzisz, z tymi domkami jest tak, jak ze szczęściem. Albo je masz i znajdziesz, albo nie masz i nie znajdziesz. :wink:
Pozdrawiam
bertrand236 poprawiles mi humor swoja odpowiedzią :D bede ja bardzo długo pamiętał :D