-
2 załącznik(ów)
Odp: Chocen
Parę dni temu byłem na Chocniu i na cerkwisku nie widziałem dużego krzyża. Ktoś go skroił albo gdzieś rzucił może. Może ktoś coś wie o tym? Jutro pewnie wybiorę się przeszukać teren dokładniej. Zamieszczam fotkę zaginionego krzyża. Mały krzyż i resztę złomu przechowujemy w nadleśnictwie.
-
k****, niedługo trza będzie wszystko do skansenu przenieść?
-
Jak ktoś nie widział to polecam zobaczenie na Choceniu tablicy, którą w potoku wykopali harcerze z tryzubemi i zatartym napisem cyrylicą o popczątkowych literach "BORN..." Leży na cerkwisku pod jednym z jesionków. Ją chyba też będzie trzeba zabrać do jakiegoś magazynu... Zapodam fotkę gdy odnajdę.
-
3 załącznik(ów)
Byłem dziś na Choceniu. Przeszukałem dokładnie cerkwisko i okolicę, no i krzyża nie ma. Ktoś pewnie sobie pożyczył.
Podokładałem trochę kamieni do fundamentów cerkwi, bo po zimie trochę ich powyłaziło dookołoa z ziemii. Może w przyszłym tygodniu wezmę się za uporzadkowanie cerkwiska do końca. Zostało tam jeszcze troche drewna, głównie słupków. Pasuje też powycinać odrosty leszczyn i jesionów. Jak ktoś ma jakies pomysły, co by tam jeszcze zrobić, żeby jako tako wyglądało to piszcie.
Załączam fotki z tablicą i z chwili wydobycia z potoku.
-
Jak ktoś coś wie o tej tablicy to niech napisze.Odkopano ją w potoku poniżej cerkwi.
-
Może ktoś po łemkowsku próbował napisać Born to be wild, albo Born Ukraina... :)
Wydaje mi się że jest to jeden z nagrobków cmentarnych wykonany metodą handmaid przez lokalnego twórce... jak znalazła się jedna to znajdą się być może kolejne...
-
Myślę że to nagrobek podobny do żydowskich.
-
Nie jestem pewny czy to jest nagrobek - bardziej jakaś tablica upamiętniająca - pod napisem wyryty jest tryzub - teraz już słabo widoczny. Napis w całości liczył około 5-7 liter, najpewniej 6.
-
To tylko moja hipoteza niepoparta dowodami. To moze być zarówno nagrobek jak i tablica upamiętniająca. W latach 30-tych XX w. w ten sposób upamiętniano wojowników poległych za wolność Ukrainy.
-
Też mi się tak wydaje, że tablica ta upamietnia próby uzyskania niepodległości przez Ukrainę - może dlatego została wrzucona do potoku i czekała do naszych czasów spokojnie sobie leżąc.