W Krakuszowicach i jeszcze w Jawczycach chyba:) Po coś tam się kiedyś plątałem i teraz sobie przypominam:D Okolice Gdowa są piękne i piękne są stamtąd 'pohlady' na Beskid.
Pozdrawiam,
Derty
Wersja do druku
Suchy Obycz leży na orograficznie prawym brzegu Wiaru i zalicza się do Gór Sanocko Turczańskich.
Wiar (i kilka innych drobnych potoków) stanowią w tym rejonie bardzo ważną granicę - pomiędzy Karpatami Zachodnimi i Wschodnimi.
Otóż zgodnie z podziałem geograficznym Karpat (wg. prof. Kondradzkiego, co można przeczytać w podstawowej przewodnickiej "biblii" pod tytułem "Karpaty") Pogórze Przemyskie zalicza się do rejonu Pogórze Środkowobeskidzkie (rejon 513.6) w Zewnętrznych Karpatach Zachodnich, zaś Góry Sanocko - Turczańskie do rejonu Zewnętrzne Karpaty Wschodnie --> Beskidy Lesite (razem z Bieszczadami, Gorganami i kilkoma innymi pasmami górskimi).
Tak to geografowie podzielili :-), a my się tego trzymajmy.
W praktyce ma to znaczenie o tyle, że charakter gór jest nieco inny. Góry Sanocko Turczańskie to typowe góry rusztowe, Pogórze Przemyskie to bardziej "rozlazłe" grzbiety.
Pogórze Przemyskie rozciąga się pomiędzy Sanem a Wiarem, a na południu te dwie jednostki fizjograficzne (a tym samym Karpaty Wschodnie od Zachodnich) oddziela od siebie kilka mniejszych potoczków.
Pisał o tym kilkanaście postów wyżej Kuba i Lucyna przyznała mu rację, a teraz znowu wraca do swojego błędnego przekonania.
Pozdrowienia
Basia
:lol::lol::lol:
Już myślałam, że zasłużę na pochwałę. Sprawdziłam jak mi radził Kuba w wikipedii. Figuruje Suchy Obycz.
Basiu jak byś nie sprawdzała to najwyższym szczytem Pogórza Przemyskiego nie jest Kopystanka. Sprawdziłam jest to Wysokie pasmo w okolicy Dobrej Szlacheckiej i liczy 588 m npm. Drugi pod względem wysokości jesy Gródek w tymże paśmie 582 m npm.
Ja niestety nie mam tu przy sobie mapy aby sprawdzić dokładnie granicę (dolinami których potoczków przebiega), ale rejon nieco na południe od Dobrej Szlacheckiej to też już mogą być Góry Słonne, a te w całości zaliczają się do Gór Sanocko-Turczańskich, jako jedno z ich pasm.
Jednak dokładne granice w rejonie źródeł Wiaru mogłabym podać tylko z mapy.
W każdym razie podążając w górę Wiaru, nieco na południe od Trójcy przechodzi ta granica na inny niewielki potoczek, którego nazwy w tej chwili nie pamiętam, a który płynie z zachodu na wschód i wpada do Wiaru w jego górnym biegu. Potem granica idzie wzdłuż innej rzeczki wpadającej z kolei do Sanu.
Zresztą - skoro opieramy się na Wikipedii to proszę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B3...rcza%C5%84skie
Z tym, ze ja nie wierzę Wikipedii tak bezkrytycznie (zwłaszcza, że są w niej sprzeczności), musiałabym zajrzeć na mapę i do "Karpat" co pewnie wieczorem zrobię.
Pozdrowienia
Basia
Daj spokój. Skonsultowałam się z Wojtkiem Krukarem.
Ktoś tu coś miesza , sama polecałaś tą stronę
http://www.pogorza.pl/pogorze-przemyskie.htm#start
Że polecałam jakąś stronę, to wcale nie znaczy, że się zgadzam ze wszystkim co jest na niej napisane.
W tym co piszę o granicach opieram się na zdaniu prof. Kondrackiego i książce "Karpaty", sama nie jestem geografem.
Ale w tej książce też jest sporo nieścisłości i niejednoznaczności (dotyczących np. Beskidu Średniego) i obecnie podział w rejonie Beskidu Średniego i Pasma Jałowieckiego wygląda trochę inaczej.
O ile dobrze pamiętam to Kondracki zaliczał całe Pasmo Jałowieckie do Beskidu Średniego. Ale aby się upewnić to też musiałabym sięgnąć po książkę.
Poza tym - nie twierdzę wcale, że Kopystańka na pewno jest najwyższa, ale 3 posty wyżej napisałam że wieczorem sprawdzę to w domu, bo nie mam przy sobie mapy.
Natomiast Suchy Obycz na pewno nie należy do Pogórza Przemyskiego.
Pozdrowienia
Basia