Odp: I wojna światowa w Bieszczadach
Łapi, ja jeszcze szczegółówej wiedzy nt. walk w Bieszczadach w latach 1914-1915 nie posiadam. Po prostu wiem, gdzie należy takich informacji szukać ;)
W przyszłym roku być może uda mi się pojechać do Kriegsarchiv (Archiwum Wojenne) w Wiedniu, gdzie są przechowywane m.in. dokumenty armii austro-węgierskiej z okresu Wielkiej Wojny. Póki co będę korzystał z materiałów dostępnych w Polsce (głównie publikacje niemieckojęzyczne - np. wspomniana OULK, której tomy można ściągać jako PDF-y z netu).
Napisałeś: "Temat fajnie powrócił, jak Austriacy zaczęli restaurować cmentarzyki wojenne. Te autorstwa Jugosłowianina, to prawdziwe cudeńka..."
Chyba masz na myśli cmentarze wojenne zaprojektowane przez Duszana Jurkowicza - Słowaka (wg opinii spotkanego w Roztokach Górnych Słowaka Petera, Jurkowicz był najwybitniejszym słowackim architektem w historii tego kraju).
Cytat:
Zamieszczone przez
Łapi
Te autorstwa Jugosłowianina,
Kogo masz na myśli ?
B.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leuthen
W przyszłym roku być może uda mi się pojechać do Kriegsarchiv (Archiwum Wojenne) w Wiedniu, gdzie są przechowywane m.in. dokumenty armii austro-węgierskiej z okresu Wielkiej Wojny. Póki co będę korzystał z materiałów dostępnych w Polsce (głównie publikacje niemieckojęzyczne - np. wspomniana OULK, której tomy można ściągać jako PDF-y z netu).
No bomba, Leuthen podsuniesz strone internetowa? Moze byc PW.
A do archiwum to sam bym sie wybral, ale impreza raczej droga
Cytat:
Zamieszczone przez
Lithandra
No bomba, Leuthen podsuniesz strone internetowa? Moze byc PW.
A do archiwum to sam bym sie wybral, ale impreza raczej droga
Linki wstawiłem w wątku założonym przez Ciebie na forum DWS [zobacz:
http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?...88708#p1388708 ]
Teraz to mi glupio :oops: . Nie zagladalem tam ostatnio...
Dziekuje serdecznie
Cytat:
Zamieszczone przez
Lithandra
Teraz to mi glupio :oops: . Nie zagladalem tam ostatnio...
Dziekuje serdecznie
Ja odpisałem na DWS dopiero po 2 tygodniach, a przecież nie każdy sprawdza wszystkie fora internetowe, na których pisze, codziennie - więc nie musi być Ci głupio :wink:
Cieszę się, że mogłem pomóc - mi też o tych PDF-ach ktoś powiedział, więc puszczam dalej wiadomość w obieg.
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Kogo masz na myśli ?
B.
chyba chodzi o Duszana Jurkowicia, tak mi się to kojarzy po nazwisku. W mojej pamięci utrwalił się jako Jugos bynajmniej nie jako Słowak. Gdzies w archiwach powienienm mieć jeszcze publikacje o cmentarzykach, może się odnajdzie - taka różnica w narodowości...
Ostatnio dzięki kontaktom z rosyjskim doktorantem z Uniwersytetu w Kazaniu trafił do mnie (w postaci pliku PDF) fragment monografii węgierskiego 68 pułku piechoty, który od stycznia 1915 r. walczył - uwaga - w Bieszczadach!!! (m.in. w kwietniu '15 w okolicach Wołosatego). Poszukuję kogoś, kto zechciałby nieodpłatnie przetłumaczyć z języka węgierskiego na polski 3 strony A4 "komputeropisu".
No to niejaki Juliusz Bator jest Ci pisany (:
Cytat:
Zamieszczone przez
misiekjakub
No to niejaki Juliusz Bator jest Ci pisany (:
Na szczęście tak źle nie jest - bo kolega J.B. nie jest jedynym Węgrem, który zna polski :mrgreen: