Odp: Terka-Tworylne-Krywe-Zatwarnica
To są schody i piwnica dworu... zaraz za rozlewiskiem koło drogi do miejsca po cerkwi. Ruiny strażnicy są bardziej charakterystyczne i zbudowane z nieco innego materiału.
Gdyby żarna były zbudowane z dwóch okrągłych kamieni.... ten kamień jest płaski i nie jest wkopany w ziemie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBarna
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
To są schody i piwnica dworu... zaraz za rozlewiskiem koło drogi do miejsca po cerkwi. Ruiny strażnicy są bardziej charakterystyczne i zbudowane z nieco innego materiału.
Zwracam honor - schody mi się pomyliły:
4 załącznik(ów)
Zdjęcia dworu i kamień raz jeszcze
No dobra, ale błądząc i idąc od strony rozlewiska w kierunku płn. napotkaliśmy resztki zabudowań. Wcześniej sam napisałem, że to chyba zabudowania dawnej wsi Tworylne (zdj.21). Czy ktoś poznaje co to jest i gdzie?
Przed wojną Tworylne miało dwa młyny... jednak Maciej Augustyn w swoich "Antropogenicznych zmianach środowiska wodnego w Bieszczadach do 1951 r" (Bieszczad 13) wymienia trzy dodatkowe miejsca po młynach... być może to jedno z nich. Czy od tej ruiny odchodził jakiś lej (tzw. młynówka)?
Nie, na 100% nie. Ale tego typu ruiny były w 2 miejscach oddalone od siebie o kilkadziesiąt metrów. Samo miejsce znajduje się nieopodal szerokiego brodu na Sanie. W przewodniku Rewasza jest mapka, gdzie, jeśli dobrze lokalizuję, miejsce to określone jest jako najstarsza zabudowa wsi. Ale naprawdę teraz już niczego nie jestem pewien. Wiesz, jak człowiek pobłądzi....
Cytat:
Wiesz, jak człowiek pobłądzi....
... wtedy znajduje się najciekawsze miejsca. Gratuluje. następnym razem też tam spróbuje pobłądzić. Jeżeli chodzi o kapliczkę to też rzeczywiście stała kiedyś na tej przełęczy z kamieniem młyńskim i była to kapliczka pańszczyźniana, niektórzy opowiadali legendę że to kapliczka poświęcona jakiejś "nieszczęśliwej miłości"
Czy może ktoś, np.Stasiuvino przechodził tę trasę zatwarnica-krywe tworylne- terka ZIMĄ ? to b.bym prosiła o UWAGI, ZGÓRY DZIEKUJĘ
Cytat:
Zamieszczone przez
anka-szklanka
Czy może ktoś, np.Stasiuvino przechodził tę trasę zatwarnica-krywe tworylne- terka ZIMĄ ? to b.bym prosiła o UWAGI, ZGÓRY DZIEKUJĘ
Nie ma większych problemów.W zeszłą niedzielę częścią tej trasy chodziliśmy, całkiem dobrze się "chodzi" , powiedział bym ,że lepiej niż na wiosnę i w lecie.Mokradła zamarznięte, błota nie ma , wysokich traw też , woda w potokach niska, miejscami lód, tak że przechodzenie na drugą stronę nie stwarza kłopotów.Trochę w ostatnich dniach napadało świeżego śniegu, ale rakiet ;) nie trzeba zakładać.
Pozdrawiam
ps. kilka zdjęć z Tworylnego dałem w "A może jakieś aktualne fotki"
zależy od śniegu...zależy czy chcesz iść stokówką czy starą drogą wzdłuż Sanu...W zimie ta trasa jest trudna i długa