Plan wycieczki bardzo mi sie podoba. jezeli do tej pory byłes raz czy dwa w Bieszczadach to postawiłes sobie bardzo ambitna trase. Uwzglednij jednak,jak juz ktoś madrze napisał: POGODE. To w zasadzie najwazniejszy szczegół w górach.
Wersja do druku
Plan wycieczki bardzo mi sie podoba. jezeli do tej pory byłes raz czy dwa w Bieszczadach to postawiłes sobie bardzo ambitna trase. Uwzglednij jednak,jak juz ktoś madrze napisał: POGODE. To w zasadzie najwazniejszy szczegół w górach.
Witam :) Poradźcie proszę, bo sama się nie mogę zdecydować. Jadę w biesy w pierwszy weekend października, pierwszy raz jesienią. Mam nadzieję że kolorki już jako takie będą, bo bardzo chcę to zobaczyć. I tu moje pytanie: gdzie lepsze widoki? Ciekawsza trasa na jesień? Niektóre już przeszłam, ale częściowo bardzo dawno temu,a tylko trochę ostatnio bo niedawny wyjazd nie sprzyjał dłuższym wędrówkom.
To moje wstępne plany:
1. Wołosate-Halicz-Tarnica-Ustrzyki Górne
2.Ustrzyki Górne-Wielka Rawka-Krzemieniec-Rabia Skała-Wetlina
albo:
1.Polana-Otryt-Dwerniczek-Magura St.-Połonina Car. -bacówka pod Małą Rawką(to wersja hard)
wersja soft: dojechać do Dwerniczka i dalej jw
2.Mała Rawka-Wetlina, właściwie to jak pkt2 wyżej :)
No i powiedzcie gdzie bezpieczniej, bo jadę sama :)
Witaj!Wydaje mi się ,ze pierwsza wersja,ale może wypowiedzą się bardziej doświadczeni.Pozdrawiam!
Gniazdo Tarnicy i Halicza jest piękne - tylko poza tym co pokazują znaki to trudna trasa tzn idzie sie w praktyce 8 godzin - bo do szlakowych 6,5 trzeba dodać odpoczynki zatem jak najbardziej do wyruszenia raniutko .Ja też polecę wariant pierwszy - pamiętaj koniecznie o termosie z herbatką - na górze jest chłodniej
No tak, z Małej do Wetliny można też Działem się przespacerować :) Ale miałam na myśli przejście z Małej na Wielką i dalej jak pkt2.
Co do trasy Wołosate Tarnica UG to mi wyszło z mapy (wyd. Ruthenus, mapa p.Krukara) jakieś 8,35. Więc liczę się z tym ze przy kiepskiej pogodzie moze zejść i 10 godzin. Wyruszać mam zamiar tuż przed albo tuż po świcie, więc chyba zdążę przed zmrokiem.
Coraz bardziej skłaniam się ku Tarnicy właśnie, byłam tam ponad 10 lat temu, ale pamiętam ze było pięknie.
Ale nikt mi o dziwo nie odradza samotnej wycieczki, znaczy biesy bezpieczne są o tej porze roku? Niedźwiedzie mnie nie zeżrą?:mrgreen:
pzdr,I.
Misie w bieszczadach na głównych szlakach sie nie pokazują a szlaki są bezpieczne. Wędrówka na szlaku szczególnie na Tarnicę jest samotna tylko w cudzysłowie. Niestety robi się to troszkę deptak ale widoki rekompensują wszystko więc śmiało nacieraj i do zobaczenia na szlaku.
Witam
Od poniedziałku do czwartku będę mieszkał w Domku Myśliwskim w Sękowcu.
Ma w związku z tym mam prośbę do osób znających te okolice o kilka propozycji wycieczek.
Myślałem o przejściu częścią Otrytu do Lutowisk i z powrotem PKS do Sękowca. Inne propozycje mile widziane :razz:
hmmm-Domek Myśliwski-bajer ! ..jak Sękowiec-to musowo Dwernik-Kamień, po drodze wodospad Szepit na Hylatym.Oczywiście też Hulskie- Krywe (ruinki
cerkiewki ) , Tworylne. No i poszwędac sie po Otrycie.....może koniki u Prezesa ??