Odp: Wyślij książkę do Komańczy
A więc dzielę się (co oczywiste, bo przecież obiecałem) z ogromną radością - bo za wszystko zapłacisz kartą visa, lecz uśmiech na twarzy Pani Dyrektor szkoły w Komańczy jest bezcenny - i nadzieją, że mnóstwo forumowiczów wesprze tę wspaniałą akcję a "buboidalnych" będzie jak najmniej. Rozmawiałem z Panią Dyrektor dwukrotnie; najpierw rano o 8.20 przez telefon (ci co mnie znają wiedzą, że trzeba kataklizmu bym o tej porze był na nogach) - dowiedziałem się, jakie książki są najbardziej potrzebne. Ponieważ jest to Zespół Szkół, zaludniają go i 5 letnie bąble i 10 latki i 15 letnie Laski oraz "laskowie". Potrzebne są więc bajki i książki edukacyjne dla maluchów, klasyczna oraz współczesna literatura dla młodzieży oraz pozycje popularnonaukowe, quasi encyklopedyczne i encyklopedyczne dla młodych ciekawskich. Kupiłem więc i zawiozłem m.in: Baśnie Andersena i inne bajkowe książki, Anię z Zielonego Wzgórza i Szatana z siódmej klasy, znienawidzone lektury, jak Quo Vadis, Ogniem i mieczem i kilka dziecięco-młodzieżowych pozycji z serii Ilustrowana Encyklopedia Wiedzy. I farta miałem wyjątkowego; byłem w Komańczy po 16 i spotkałem się z wychodzącą właśnie ze szkoły Panią Dyrektor. Chwilę pogadaliśmy - wiem, że mam jeszcze trzy miesiące, by podrzucić do Komańczy parę fajnych książek. Do czego zachęcam Wszystkich!!!!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
Przyłączam się do prośby Kobity - bądź ludzki i się podziel! :-)
Problem może polegać na tym, że na zbiórkę pieniędzy potrzebna jest zgoda MSWiA. Kiedyś koleżance rozsypał się wózek inwalidzki i robiliśmy pilną zrzutkę na nowy. Początkowo chcieliśmy, żeby było zgodnie z prawem, ale okazało się, że najłatwiej, najszybciej i najbardziej logicznie jest... hmmm... mocno nagiąć prawo :neutral: A Pani Dyrektor z Komańczy, urzędnikowi samorządowemu, raczej nie przystoi... Pozdrawiam :-)
Panowie....
Ani tematem wątku nie są sympatie i antypatie, ani ile kto wysłał książek !!!!!
Chodzi o pomoc w zbiórce książek i o dzieci !!! Proszę o nie zagłębianie się w kolejną "ślepą uliczkę", gdyż będę zmuszona interweniować 8-)...
Buba, jak i wszyscy pozostali mają prawo do swojej opinii na temat tej akcji i mogą je swobodnie wygłaszać... to czy ktoś się z nimi zgadza, czy tez nie ... to już całkiem inna bajka... Najistotniejsze w tym wszystkim to jest umiejętne i z zachowanie poziomu dyskusji, przekonanie do swoich racji...
Bierzcie przykład z Asi i już nie przepychać się... :mrgreen::twisted:
Cytat:
Zamieszczone przez
kobieta_bieszczadzka
Bierzcie przykład z Asi i już nie przepychać się... :mrgreen::twisted:
Tak jest! :mrgreen:
Hej:)
moja firma organizuje wiele konkursów i akcji, które oczywiście kończą się wręczaniem nagród za zajęcie miejsca. Z obserwacji zachowań malutkich pociech wynika jedno: książki przez wiele dzieci są traktowane jako prezent gorszy niż jakiekolwiek przedmioty użytku powszechnego (plecaki, kompasy, latarki itd). Co nie zmienia faktu, że niewielki % (pewnie stały i tu i w Bieszczadach) na widok książki się rozpromienia i jeszcze na sali zagląda do środka. Szczególnie cenione są albumy. Ofiary kultury obrazkowej są w liczebnej przewadze;)
Dumam nad jednym - czy aby na pewno dostępność książek aż tak bardzo może zmieniać współczesnych młodych ludzi. To temat na długaśną dysputę:)
Jednakże kierując się wiarą, że każda wyratowana z otchłani niedouctwa dusza dziecięca jest tego warta, książki do Herowego pudła dorzucę:) Tylko mi qrde przypomnieć w maju, bo skleroza to podstępny wróg;P
Pozdrawiam,
Derty
PS: Wiooosnaaaa!!!:D:D:D:D:D
Chcą nowe to nowe.Rozumiem ich, nic tak nie pociąga w książce przed rozpoczęciem czytania jak zapach świeżutkiego druku!
Ponieważ wielu z Was jest (lub wkrótce będzie) w drodze do "Zajazdu pod Caryńską", wszystkim zainteresowanym chciałbym nieśmiało przypomnieć o akcji książkowej :)
pamiętam, przywiozę
Długi
Miło mi poinformować, że - dzięki pomocy nieocenionego regimentu toruńskiego - książki dziś koło południa trafiły do szkoły w Komańczy.
Wszystkim ofiarodawcom jeszcze raz serdecznie dziękuję za udział w akcji :-P
Jeszcze tak, gwoli informacji dla pomysłodawcy,ile ostatecznie tych ksiażek się uciułało?