Zgłaszam się do skreślenia kilku, a pewnie nawet kilkunastu słów mową wiązaną. Mową rozwiązłą też mogę.
Błogosławieństwo Ojca Dyktatora otrzymałem.
Wersja do druku
Zgłaszam się do skreślenia kilku, a pewnie nawet kilkunastu słów mową wiązaną. Mową rozwiązłą też mogę.
Błogosławieństwo Ojca Dyktatora otrzymałem.
..Jak coś trzeba napisać to dawajcie znać.. mogę skrobnąć nieco o odnajdywanych szczątkach w Bieszczadzie Żołnierzy pierwszej , drugiej i trzeciej wojny... i o nieoficjalnych cmentarzach....
Marcins napisał:
No właśnie na tym etapie trzeba się zdecydować czy będzie to album, czy coś monograficznego. Nad monografią trzeba długo popracować co najmniej rok. Zebrać ludzi, którzy wg określonego wcześniej standardu przygotują info każdy o jednym cmentarzu.Cytat:
to nie ulega wątpliwości, ale widziałbym w książce raczej wartość dokumentalną niż artystyczną. Dlatego właściwa proporcja słowa pisanego do fotografii jest według mnie jak najbardziej wskazana. Sensowne byłyby również jakieś mapki lub plany, oczywiście w miarę możliwości. A czasu myślę dość. Wielu pewnie już coś ma i to zapewne ciekawych zdjęć robionych w różnych warunkach i sytuacjach.
Ja widzę tu raczej album z ciekawymi zdjęciami ukraszony anegdotami Szymona... bo to na cześć i na wspomożenie Magurycza ta publikacja. Jak pokazują ostatnie artykuły w Bieszczadach ma do tego talent, a także ciekawe i niespotykane informacje. Sporo racji ma tu Biesiek w swoim poście 29.
Różnica w cenie jest zauważalna.
Zapominacie o drobiazgu - nie mamy kapitału, żeby sfinansować duży nakład offsetowy. Czy ktoś z Was może wyłożyć kilkanaście tysięcy zł, żeby potem przez rok czekać na zwrot i zysk? W tej sytuacji osiągalna jest tylko cyfra w kilku małych nakładach: kasa na pierwszy pochodzi z przedpłat, a każdy kolejny zarabia na wydanie następnego. Jeśli macie pomysł na inny model biznesowy, to chętnie o nim przeczytam :smile:
Jak na razie mam 3 konkretne zgłoszenia i 6 cmentarzy:
1. Czartoryja w masywie Chryszczatej
2. Jasielnik pod Magurycznem
3. Wierch nad Łazem
4. Bukowiec
5. Steinfels
6. Berehy Górne
Czy to znaczy, ze już masz zdjęcia z tych cmentarzy?
A termin jest do kitu, wg mnie nie ma żadnej różnicy między końcem sierpnia a września. Jeśli faktycznie trzeba będzie robić zdjęcia to od późnej jesieni do wczesnej wiosny, czyli najlepszym terminem byłby koniec kwietnia 2011 roku. Myślę, że lepiej troszkę poczekać, by efekt był zadowalający niż wyławiać na zdjęciach wierzchołki co wyższych nagrobków z panoszącego się zielska. Choć z drugiej strony jest to też niezły pomysł na częściowe odkrzaczenie niektórych cmentarzy - teraz chyba każdy forumowicz oprócz aparatu będzie zabierał na cmentarze kosę :). A z trzeciej strony może faktycznie w domowych archiwach znajdzie się na tyle ciekawych zdjęć i taki termin będzie wystarczający? W każdym razie pomysł bardzo mi się podoba i myślę, że jego realizacja zakończy się sukcesem.
Bazyl kosa nie wystarczy. Każdy powinien zabierać ciężką motykę leśną i ostrzałkę.
Odkąd wynaleziono druk to książki sprzedawano w formie prenumerat/przedpłat itp. Więc może taka forma? Jeśli zbierze się sporo chętnych to wtedy można planować rodzaj druku i finanse.
Druk cyfrowy może w przypadku wielu zdjęć cmentarzy nie oddać subtelnych szczegółów w cieniach i będzie kiszka :-(
No i cyfrowa książka będzie kosztować zapewne blisko 100 zł - dla wielu zbyt drogo :-(
Może to jest sposób na pozyskanie funduszy? To jest fragment znowelizowanej ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie
„Rozdział 2a
Inicjatywa lokalna
Art. 19b. 1. W ramach inicjatywy lokalnej mieszkańcy
jednostki samorządu terytorialnego
bezpośrednio, bądź za pośrednictwem
organizacji pozarządowych, lub
podmiotów wymienionych w art. 3
ust. 3 mogą złożyć wniosek o realizację
zadania publicznego do jednostki
samorządu terytorialnego, na terenie
której mają miejsce zamieszkania lub
siedzibę, w zakresie: