Odp: Szlak graniczny - co warto zobaczyc, co warto odwiedzic; a czego unikac??
Wchodziłem w ubiegłym roku od Żubraczego a konkretnie od drogi na Solinke.Zaraz za mostem na Solince jest plac załadunkowy z którego drogą zrywkową na grzbiet na którym złapałem zielony szlak z Cichej Wody , ścieżka wyraźna i przyzwoicie oznakowana także raczej trudno się zgubić. Na paśmie są raczej rozległe polany a nie połoniny w rozumieniu np. Wetlinska ale widoki swietne i bardzo miło się wędruje no i tłoku oczywiście nie ma. Powodzenia!
Tak, ten zaznaczony na mapie to typowa trasa Hyrlatą. Do agroturystyki Cicha Dolina prowadzi wyznakowany prywatnie szlak ale nie pamiętam skąd się zaczyna -czy z samych Roztok? Na pewno przechodzi przez główne szczyty. Na drzewach też są ledwo widoczne resztki starego normalnego szlaku. Myślę że pogubić się to raczej nie ma opcji. W dodatku w problematycznych miejscach są (idąc od Żubraczego) sprejem wymalowane wielkie strzałki -co moim zdaniem jest już łopatologiczne. Ja szłam Hyrlatą dwa razy ale nigdy nie zaczynałam klasycznie czyli nigdy z Roztok tylko z okolic Lisznej a schodziłam zawsze do Balnicy -więc nigdy nie byłam na punkcie startu i mety o jakie pytasz więc nie wiem gdzie one są dokładnie.
Prywatny szlak z Cichej Doliny najłatwiej znaleźć na krzyżówce szosy i torów kolejki w Żubraczem...stamtąd idź w stronę Solinki, przez którą przerzucone są dwie kłody drewna...albo w bród. Szlak jest oznakowany dość gęsto więc nie łatwo się zgubić. Dochodzi do Hyrlatej a nawet trochę dalej...tam się urywa, do Roztok schodzi się na nosa...i ląduje się, po przejściu w bród Roztocznej na placu manewrowym (załadunkowym drewna) pomiędzy Roztokami a Liszną. Można też, jak Jimi do Balnicy
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, teraz to już chyba tylko misiek może mnie zaskoczyć na Hyrlatej :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
Kurdybanek
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, teraz to już chyba tylko misiek może mnie zaskoczyć na Hyrlatej :-D
Wystarczy wziąć sztucer :mrgreen: