1 załącznik(ów)
Odp: Pop Iwan odbudowa???
I Pop Iwan zdobyty.Załącznik 41178
Serdecznie pozdrawiam dwóch forumowiczów co w ostatniej chwili zapisali się na wyjazd.
Remont Obserwatorium zakończył się z momentem założenia dachu, o dalszym remoncie ma być dyskusja 6 sierpnia pomiędzy miejscowymi władzami a UW.
Ostrzegam wybierających się, że najgorsze wejście na Popa jest z Dzembroni (niebieski, zielony szlak) przez Uchaty Kamień, niestety jest to najpopularniejszy szlak bo idzie się jedynie 4,5 godziny, za to w połowie drogi jest bardzo strome długie podejście prawie nie do przejścia dla turystów z plecakami.
Ja "atakowałem" od Szybenego - pięknie, lasem, jeziorko, widoki. Najlepsza jest tak zwana "ścieżka Kuby", na niektórych mapach zaznaczona jako szlak czarny z Dzembroni. Obserwatorium jest zamknięte!!! Nie da się wejść do środka - oczywiście oficjalnie. Jak nie patrzy ukraiński goprowiec (w budynku obok ma "dyżurkę" można wejść bez problemu) - zajęty jest spisywaniem turystów. Wiele osób rozbija namioty i śpi na górze, pali ogniska z desek powyciąganych z budynku - w Polsce nie spotykane....
Jeśli ktoś coś to proszę dać znać.
Cytat:
Zamieszczone przez
sarmata
w połowie drogi jest bardzo strome długie podejście prawie nie do przejścia dla turystów z plecakami.
Byłeś? Widziałeś? Targałeś tamtędy plecak?
Cytat:
Zamieszczone przez
sarmata
Ostrzegam wybierających się, że najgorsze wejście na Popa jest z Dzembroni (niebieski, zielony szlak) przez Uchaty Kamień, niestety jest to najpopularniejszy szlak bo idzie się jedynie 4,5 godziny, za to w połowie drogi jest bardzo strome długie podejście prawie nie do przejścia dla turystów z plecakami.
Hmm, nie przypominam sobie żeby na tym szlaku były jakieś wyjątkowe trudności, wszedłem z plecakiem bez problemu.
Ja schodząc widziałem osoby które wchodziły... Napisałem jedynie, że najgorszy, bo najbardziej męczący, poza tym są takie tam małe kamyczki, żwirek w tym miejscu, ja po nich zjeżdżałem, osoby wchodzące na kolanach trzymały się czego mogły by wejść.
Cytat:
Zamieszczone przez
sarmata
Napisałem jedynie, że najgorszy, bo najbardziej męczący
Napisałeś
Cytat:
Zamieszczone przez
sarmata
w połowie drogi jest bardzo strome długie podejście prawie nie do przejścia dla turystów z plecakami.
a to zupełnie coś innego niż "najgorszy". O ile "najgorszy" czy "najlepszy" to sprawy indywidualne (każdy ocenia i szereguje po swojemu) o tyle "prawie nie do przejścia" to co najmniej :wink: spora przesada. Latem to po prostu strome, męczące podejście.
Napisz coś więcej o obserwatorium - posprzątane choć w środku? Czy nadal bajzel?
No już nie walają się po kątach śmieci, słabo widać, bo większość okien zamurowana. Niestety nie miałem latarki.
Bardzo strome, bardzo męczące podejście, dlatego forumowiczom poleciłem dwa inne.
Polecam też pierogi w sklepie w Dzembroni oraz aby nie kupować serów w bacówce po drodze ale by kupić w sklepie (produkt Pani sklepowej) - tańsze i przynajmniej odrobine posolone.
3 załącznik(ów)
Schodziłam z Popa z dwa tygodnie temu z ciężkim plecakiem do Szybenego... nie było aż tak strasznie ! :)
Do środka wejść można, pan goprowiec bez problemu pozwala tylko trzeba z uśmiechem do niego i nikogo nie spisywał a była nas spora gromadka. Na górę wejść nie można, jedynie chyba 3 pomieszczenia są otwarte na dole więc za dużo się nie zobaczy... śmieci nie ma :)
Cytat:
Zamieszczone przez
calanthe
Schodziłam z Popa z dwa tygodnie temu z ciężkim plecakiem do Szybenego... nie było aż tak strasznie ! :)
Dokładnie, wejście i zejście z Szybenego właśnie polecam
Cytat:
Do środka wejść można, pan goprowiec bez problemu pozwala tylko trzeba z uśmiechem do niego
Zależy który, zmieniają się!!! Ten z ostatniego weekendu nie pozwalał, to znaczy nie otwierał zamkniętych drzwi.