Odp: Rąbanie drewna na szczapy - szybko i wygodnie. Misio na okrasę :-)
Obejrzałem sobie własną siekierę, którą dostałem na Gwiazdkę dobrych parę lat temu, więc jej nie wybierałem z namysłem, a po prostu używam. Jest to stary model fiskarsa, wyraźnie do szczypania, a nie do łupania. Jeżeli chodzi o technikę rąbania (ułożenie polana - sęków względem siekiery, to oczywiście przy dużych pieńkach zwracam na to baczną uwagę, małe zwykle też oglądam, a niektóre pokonuję siłowo, jak na filmie. Czasami układam polana w poziomie i przykładam siekierę, by razem z polanem uderzyć, krótko mówiąc sposobów jest sporo, ale to materiał na inny filmik :-). Szerokość opony - faktycznie czasami uderza się trzonkiem, ale uznałem, że co fiskars, to fiskars, nawet stary - da radę ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Łaziki
Obejrzałem sobie własną siekierę
Zrobiłem to samo i muszę sprostować. Polecam model 27 lub 25, 21 pewnie będzie dobra do mniejszych kawałków.
HALLO!
I co z tymi zawodami? Koniec lutego bliski, zawodnicy w najwyższej formie a organizator zawodów daje tyły! No tak się poważnym ludziom nie robi!!!! Czekamy na odpowiedź : rąbiemy czy... rąbiemy?:?:
No to do rąbania.
Kiedy?
Ze sponsorami krucho.☺
Cytat:
Zamieszczone przez
mavo
No to do rąbania.
Kiedy?
Ze sponsorami krucho.☺
Это невозможно. Без спонсоров - не работаем.
Вы шутник ?